Tyxo.bg counter

Удар от Москва по България! Москва доказа милиони бройки бг оръжие за ИД

Русия от 90-те години води преговори със София за лицензионно споразумение, което да регламентира износа на военна продукция за трети страни, но България не бърза да го сключи, подчерта говорителят на руското Външно

"Призоваваме нашите евроатлантически критици по-малко да говорят и да пристъпят към реални мерки за недопускане на снабдяването на терористите в Сирия с оръжия." Това заяви на нарочна пресконференция днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. "А що се отнася до невинните човешки жертви, за които толкова обичат да говорят нашите партньори, то спомнете си, с чии оръжия ги убиват", отсече Захарова, цитирана от ТАСС. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изнесе ужасяваща статистика за разкритите ислямистки арсенали с българско оръжие, направено по неплатен руски лиценз, които са разкрити в освободения Халеб/Алепо: „Става дума за сериозно въоръжение и в големи количества. В частност, били са намерени десетки сандъци с 122 мм реактивни снаряди за реактивни системи за залпов огън „Град”, 73-мм снаряди за противотанкови оръдия и 40 - мм снаряди за ръчни противотанкови гранатомети

. В съпровождащата документация са назовани фирмата-производител и фирмата-износител. Освен това, съобщава се, че сирийската армия е открила още осем изоставени от терористите складове, в които са били оставени 2 милиона боеприпаси за тежки картечници и 4 000 реактивни снаряда за „Град” българско производство”, съобщи Захарова на брифинг. По думите ѝ, продукцията се произвежда по изтекли съветски лицензи, навремето предоставени на България.„От края на 90-те години водим преговори със София по сключването на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионна форма, което, преди всичко, да регламентира износа на военна продукция в трети страни”, каза Захарова.

Но, отбеляза тя, София не бърза да го сключва. „Разбира се, позицията е удобна – продаваме на държавата Х, неизползваща руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът ще продава продукцията после за българските производители не е важно? ” Позволете ми, вие все пак не търгувате с пластмасови вилички, със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия”, подчерта говорителката на руското външно министерство. /19min.bg /

Според Захарова в съпроводителните документи са указани фирмата-производител и фирмата-износител. 

"Цялата гореупомената продукция се произвежда чрез просрочени съветски лицензи, които по онова време са били дадени на България", подчерта Захарова. "Искам да подчертая, че Русия от 90-те години води преговори със София за сключването на двустранно лицензионно междуправителствено споразумение, което преди всичко да регламентира износа на военна продукция за трети страни. За съжаление, българската страна не бърза да го сключи". 

"Видимо е, че такава неяснота по дадените проблеми устройва определени представители на България. Разбира се, позицията им е удобна: продаваме на някаква държава, която не използва руски въоръжения и военна техника, а къде после посредникът ще прати продукцията, не е важно за българските производители. Но нали не става въпрос за карфици, а за търговия със смъртоносни стоки, от които загива мирното население на Сирия, за чиято съдба толкова се притеснява Европейският съюз?", риторично попита Мария Захарова. 

"И това далеч не е единственият пример, когато страните от Западния блок оказват съдействие за разгарянето на сирийския конфликт. В тази връзка възникват още маса въпроси. например, в какви още горещи точки може да попадне това, по своята същност нелегално произведено оръжие? Освен нас никой не се вълнува от това - нито Вашингтон, нито Брюксел. 

Говорителят на руското външно министерство коментира и обвиненията на британския външен министър Борис Джжонсън за думите му, че победата на Русия и сирийската армия в Алепо е "нищожна". 

Русия разчита и на обективна оценка на престъпленията на терористите. 

"Празнувайки пълното освобождаване на града, сирийците излязоха на улиците на Алепо, поздравяваха се с победата, благодаряха на руските и сирийските военни. Но този празник беше със сълзи на очи. Ние узнаваме все нови и нови подробности за това, което се е вършело в Алепо, когато бе под контрола на терористите и екстремистите. Откриваме мащабни погребения на останките от много десетки хора и по-лошо: оказа се, че те са били подлагани на мъчения", заяви Мария Захарова. 

"Доказателствата за тези престъпления ще бъдат предадени на медиите и ще им бъде дадено максимално разгласяване", увери Захарова. 

"Надяваме се, че международната общност ще даде обективна оценка на кървавата вакханалия и издевателствата на терористите и екстремистите над сирийските граждани", подчерта говорителят на руското външно министерство. 

Превод и редакция: Епицентър: БГ

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни