Tyxo.bg counter

Истината за рисковете от ваксините трябва да излезе на светло и в България

vaccination

Memoria de futuro

Въпросът за задължителното или препоръчителното поставяне на ваксини на нашите деца най-после трябва да бъде изваден на светло и да се превърне в сериозен и отговорен обществен дебат с активното участие на законодателните и здравните институции. България е една от европейските страни с най-много ваксини в имунизационния календар. А в последните години не само в Европа, но и по света въпросът за опасните последици при много деца набира все по-голяма скорост и буди все повече тревога. Родители и лекари трябва да бъдат детайлно информирани за ползите и вредите от имунизациите – за да се вземе най-доброто решение както за всички, така и за всеки случай поотделно – защото от това зависят здравето и животът на нашите деца.

„Моето дете – на 3 месеца, след ваксиниране със Синфлорикс получи тромбоцитопения. Няколко дни след поставяне на ваксината започнаха да се появяват червени точици по кожата, това са петехии, микрокръвоизливчета, после станаха повече и повече, по устните, бузите, по венците, небцето. Отидохме в спешното, направиха кръвни изследвания – ниски тромбоцити: 8 при норма 240-440, та като се притесниха докторите за вътрешни кръвоизливи, хайде веднага в детско онкологично. Сума ти изследвания, ехографии, но все още нямаше вътрешни, беше въпрос на минути и часове да избие, казаха да не плаче, че от напън и може да се получи някъде кръвоизлив… След това назначиха пункция на костен мозък от крачето, ако някой не знае какво се прави, нека никога не разбира…

Понеже съм колежка, само на мен доцентът каза, че е от ваксината и нещата може да се повторят. Същото това ми го каза и частната педиатърка – реакцията можела да се повтори не само към синфлорикс, но и към друга и каза да отлагам колкото мога. Имах становище на хематолога за трайно отлагане, но личният лекар така и не предприе нищо, сега вече уж ще ходи на комисия. До 3 год. възраст е освободена временно. Година след реакцията тромбоцитите падаха и се качваха и месеци наред не съм спала, за да я наблюдавам да не стане нещо. Но вече отмина и се радвам за това.” Мария Будакова

„Съглacихмe ce дa бъдe имyнизиpaнa, зaщoтo и пpиятeлкaтa й ce вaкcиниpa. Иcкaхмe дa я пpeдпaзим oт paк, a ce cлyчи нeщo oщe пo-лoшo. Нe ни e минaвaлo пpeз yмa, чe мoжe дa имa тaкивa ycлoжнeния. Детето разви тeжкoтo aвтoимyннo зaбoлявaнe Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep, cлeд кaтo пpeз юни 2013 гoдинa личният й лекар в Самоводене й пocтaви вaкcинa Цepвapикc, партида AHPVA121BD. В нaчaлoтo лeкapитe нe paзбиpaха кaквo и зaщo ce cлyчвa c мoмичeтo. Глaвaтa й ce пoкpиc гнoйни язви. Кopтикocтepoидитe ycлoжниха cъcтoяниeтo й. Пopaзeни ca бeлитe дpoбoвe, paзви ювeнилeн apтpит, диaбeт, глayкoмa, хипepтoния, pязкa пpoмянa в тeглoтo й, синдpoм нa Къpшинг. Фиpмaтa производител отказа помощ. Обaдихa ми ce пo тeлeфoнa и ми кaзaхa: “Tъpcи cи дpyги нaчини дa cи лeкyвaш дeтeтo. Събиpaй cи cpeдcтвa, нe чaкaй нa нac.“ В епикризата лекуващите лекари писаха, че е от ваксината, после нарочна експертиза отрече. Лили почина в болница в Итaлия на 6-ти юли 2015 г. в страшни мъки.“ Анна Христова

Това са само два от случаите на деца, пострадали след поставяне на ваксини у нас. Те са само минимална част от описаните стотици човешки трагедии на болни деца и отчаяни родители, обединени във Фейсбук-групата „За или Против задължителните ваксини“, която обединява над 15 хиляди членове.

vaksinite-pravo-na-izbor

Наскоро над 1140 родители от групата и седем неправителствени организации изпратиха Отворено писмодо всички държавни държавни институции, политически партии и медии. То е с искане да бъдат разрешени редица наболели проблеми в българската ваксинопрофилактика. В подписката гражданите настояват за драстични мерки за подобряване на системата за надзор на нежеланите реакции след ваксинация, провеждане на информационна кампания за начините, по които родителите могат да съобщават за постваксиналните реакции – как и къде, редуциране на имунизационния календар, индивидуален подход при ваксиниране, въвеждане на фонд за обезщетение за пострадалите от ваксини деца и законодателно да се постанови право на избор за ваксините по примера на развитите европейски страни.

vaccine-danger44Десетилетия наред здравните институции в България само поставят различни изисквания от родителите и гонят високи ваксинационни проценти, но в замяна на това не полагат никаква грижа за пострадалите от ваксини, а най-страшното от всичко е, че дори не признават да има такива.

„Родителите съвестно са изпълнили нарушаващото човешките права задължително ваксиниране, държава и институции безсъвестно не поемат отговорността си към тях, произтичаща от вмененото задължение“, заявяват авторите в едно от приложенията на своето Отворено писмо.

Подкрепилите писмото неправителствени организации са фондация „Родна стряха“, сдруженията „Национална мрежа на родителите“, „Естествено“, „Подкрепа и взаимопомощ на родители с деца до 7 години – Помогни Ми“, „Да бъдем хора“, „Мама“ и Национален форум „Моето дете“. Към текста на Отвореното писмо инициаторите са включили две приложения – едното съдържа случаи на пострадали от ваксини дечица, които техните родители са споделили във фейсбук групата, вторият вторият текстописва европейския и световен опит по отношение на ваксинопрофилактиката, правото на избор и каква е грижата за потърпевшите от ваксини в други страни. Данните са от доклад на Петкана Бакалова.

В писмото се казва още:

imagesffrr„Считаме, че и в България е възможно да се създаде ефективна общественодостъпна система за надзор на постваксиналните реакции, като се подобри реда за тяхното съобщаване, проучване и отчитане. Чрез ефикасно прилагани стимули или санкции да се оптимизира съобщаването им на всички нива в здравеопазването. Да се обнови нормативната уредба, като бъдат включени ясни подробни критерии кои са нежеланите реакции след ваксинация, както и периодът на поява за всяка от тях. Да не се пренебрегва фактът, че нежелани последствия може да настъпят седмици, месеци или години след ваксинация. Проучващите постваксинални реакции медицински специалисти да информират писмено потърпевшите (родители, настойници) за хода на обследване, резултатите и на какво основание са стигнали до заключение, че реакцията е/не е от ваксина.

Неетично е да се неглижира обстоятелството, че някои пострадали от ваксини лица са ощетени откъм възможност за посещение на детски заведения, получаване на детски надбавки и незаслужено подлежат на глоба. А именно пострадали, които не са получили документ за отлагане/освобождаване от последваща ваксина не по тяхна вина, но имат противопоказания за нея и не са я поставили.

Съществена е необходимостта от подобряване качеството на медицинските прегледи преди ваксинация, въвеждането на някои изследвания, както и да не се пренебрегва наличието на вече придобит имунитет при определени лица, които не се нуждаят от конкретни последващи ре/ваксинации. В тази връзка на българския пазар да се осигури наличие и избор на моноваксинални препарати и ваксини с по-малка компонентност.

karmene-i-vaksiniВаксинацията в първите часове и дни от раждането на детето е необоснована и носеща риск. Възможни са непроявени противопоказания в този ранен период или наличие на вътреболнични инфекции в родилните и неонатологични отделения. В развитите европейски страни тези ранни ваксинации се прилагат само при определени рискови групи. България е от европейските страни с най-много ваксини в имунизационния календар – ще е щадящо за българските деца, ако се помисли за редуцирането им не само като дози ваксини, но и като видове.

Необходимо е да се проведе широка информационна кампания за възможността българските граждани, лесно и при ясни условия как и къде, сами да докладват получените постваксинални реакции на съответните институции. И/или да се създаде специален сайт за тази цел, който да се популяризира чрез телевизия, интернет и информационни материали във всички здравни заведения.

Належащо е всеки докладван случай на нежелана реакция след ваксинация да се разглежда внимателно, отговорно, безпристрастно и без да се неглижира от страна на личните лекари, медицински специалисти, комисии и институции.

Считаме, че и у нас би следвало да бъдат утвърдени програми за обезщетение на пострадали от ваксини. Крайно време е държавата и ангажираните в българската ваксинопрофилактика институции и медицински специалисти да поемат своята пълна отговорност към българските граждани.

Общочовешкото право на избор, като основна ценност на съвременните развити общества, трябва да залегне и в българското законодателство по отношение на ваксинопрофилактиката. Към този момент българският Закон за здравето в чл.58 противоречи на членове от Конституцията и редица ратифицирани у нас европейски законодателни актове.

Уверени сме, че България върви в посока унифициране нивото на здравеопазване и ваксинопрофилактика с това в развитите държави в Европа и по света, затова призоваваме да бъдат коригирани гореописаните сериозни пропуски.“

ЕВРОПЕЙСКИЯТ И СВЕТОВНИЯТ ОПИТ

zx140y80_2251399/фрагменти от доклада „ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ И СВЕТОВЕН ОПИТ”, изготвен от Петкана Бакалова/

Съгласно доклад на СЗО от  2011 г., към онзи момент в 19 държави има действащи програми за компенсации на увреждания от ваксини. Началото на тези програми е поставено още през 1953 г., когато германският Върховен Съд постановява, че пострадалите вследствие на задължителна ваксинация (в конкретния случай вариолна), следва да бъдат компенсирани. Така Германия създава компенсационна програма през 1961 г. Франция изпълнява подобна схема през 60-те.През 70-те загрижеността за нежеланите реакции вследствие на ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш води до прилагане на компенсационни програми в Австрия, Дания, Япония, Нова Зеландия, Швеция, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. През 1980 г. Тайван, Финландия, САЩ и Квебек (Канада) въвеждат такива програми. През 1988 г., Испания създава своята компенсационна схема. Италия, Норвегия и Република Корея правят същото през 90-те. Русия въвежда своя програма за обезщетения през  2000 г. По-късно компенсационни програми създават в Унгария (2005), Исландия и Словения. Установен е значим обществен натиск и в други държави, включително Австралия, Канада и Ирландия, да се основат подобни схеми. От 19-те схеми за обезщетения, действащи към 2011 г. в света, тринадесет се изпълняват в европейски държави.

В САЩ до 1987 г., когато е създадена Националната програма за обезщетение на увреждания от ваксини, пострадалите са получавали компенсации по съдебен ред директно от производителя. В резултат на сериозните финансови обезщетения, присъдени в полза на ищците, производителите на ваксини повишават цените им, застраховайки се срещу риска от изплащането на значителни средства за компенсации.

Много държави, които са създали схеми за обезщетение, са го направили в израз на солидарност, при която отделният член на обществото не носи сам риска от ваксинациите. Тези програми са учредени заради убеждението, че правителствата имат специална отговорност към хората, пострадали при изпълнение на програми за обществено здраве.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИМУНИЗАЦИОННИ ПРОГРАМИ В ЕВРОПА

През  2010 г.  Vaccine  European  New  Integrated  Collaboration  Effort  (VENICE)  извършва проучване относно задължителния или препоръчителен характер на имунизационните програми в Европа. Информацията е събрана от 27–те държави, членки на Европейския съюз, Исландия и Норвегия. Резултатите показват, че в общо 15 държави няма никакви задължителни ваксини;  в три държави, а именно Белгия, Италия и Франция, имунизациите са препоръчителни, с изключение на ваксините за Polio в Белгия, Polio и DT във Франция и Polio, DT и HB в Италия; в осем, основно източно-европейски държави, сред които и България, плановите имунизации са задължителни, като има и препоръчителни ваксини. В страните с препоръчителни ваксини се изразява писмено информирано съгласие. У нас това не е така.

2016-05-07_005858

Изследването показва, че много програми в Европа постигат високо имунизационно покритие, ползвайки само препоръчителни ваксини. В подкрепа на тази теза е опитът на Италия в тази посока. През 2008 г. в един от регионите на Италия (Veneto) с население от 5 млн. души са отменени всички задължителни ваксини, като внимателно са наблюдавани тенденциите в имунизационното покритие за този регион. През 2010 г. е установено, че нивото на имунизационното покритие на ваксините, които са били задължителни преди отмяната (diphtheria, hepatitis B, polio, tetanus) остава все така високо (95 %), каквато е целта на Италианския национален имунизационен план, въпреки регистрирания лек спад.

В България имунизациите са задължителни, което е регламентирано с чл. 58. ал.1 от Закона за здравето. Сравнителният анализ между българския имунизационен календар и тези на другите европейски и развити страни показва, че България е от малкото държави, в които началото на ваксинацията започва още в първите 24 часа от раждането на детето, имунизациите за diphtheria, hepatitis B, polio, tetanus  се правят по-рано и има по-малък интервал между приемите.

За разлика от останалите развити държави, където са изградени системи за предоставяне на надеждна информация, която гражданите могат да ползват, в България в официалните източници тя е представена разпокъсано на различни сайтове. Остава  впечатлението,че отговорността за предоставянето на информация по въпросите на имунизациите е делегирана преди всичко на личните лекари. В другите държави подробно са представени ваксините, включени в имунизационните календари. Особено внимание се отделя на противопоказанията за имунизация, както и на възможните нежелани реакции при ваксинация и начините за справяне с тях. Включена е полезна информация за имунопрофилактиката на хора, които ще пътуват или се връщат от държави, в които са изложени на заразни заболявания, неприсъщи за съответната държава.

У нас официалните интернет страници на Министерството на здравеопазването, Районните здравни инспекции и Националния имунизационен и консултативен център предоставят преди всичко информация за имунизационния календар в България и обща информация за ваксините. Нужно е да се създаде единна информационна система по въпросите на имунизацията, която достъпно, изчерпателно и ясно да предоставя информация по въпросите, които вълнуват гражданите.

В повечето държави от  ЕС, както и в САЩ, Канада и Япония, са създадени специализирани информационни платформи по въпроси, свързани с имунизациите. Информационни материали  предоставят изчерпателна и коректна информация както за ползите, така и за рисковете, свързани сваксините. Там се набляга на основните въпроси, на които всички родители търсят отговор:

Рискът от заболяванията, за които се препоръчват ваксини;

Възможните усложнения от тези заболявания;

Ползата от имунизацията срещу горецитираните заболявания;

Възможните нежелани реакции при ваксини – обичайни и сериозни;

Симптомите на нежеланите реакции;

Периодът, в който реакциите могат да се проявят;

Как да се получи помощ в случай на нежелана реакция след ваксиниране;

Възможностите за докладване на нежеланите случаи след ваксинация;

Възможностите за завеждане на иск и получаване на компенсации

Тази информация е изключително важна, предвид факта, че сериозните нежелани реакции след ваксиниране, макар и много рядко, включват парализи, трайни мозъчни увреждания и дори смърт. За тяхното проследяване и навременното им диагностициране българските родители са изключително загрижени и е естествено желанието им да бъдат активни партньори.


Надяваме се, че българските законодателни и здравни институции ще се отнесат с цялата отговорност към този сериозен въпрос, касаещ здравето на нашите деца, и дебатът ще бъде осъществен на дневна светлина, за да бъдат информирани както родителите, така и лекарите при вземането на решения за всеки конкретен случай.

Ще продължим да ви информираме за развитието на тази общестена дискусия и за реакцията на българските институции на Отвореното писмо.

Тук можете да добиете подробна инфрмация:

Отворено писмо-подписка

Приложение със случаи на пострадали от ваксини деца

Приложение – европейският и световен опит, фондове за обезщетение, доклад

memoriabg.com

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни