Tyxo.bg counter

Д-р Гайдурков разби митовете за млякото

Д-р Георги Гайдурков
Д-р Гайдурков

Д-р Георги Гайдурков разби митовете за млякото. Много хора вярват, че се хранят здравословно, а се оказва, че сами вредят на своето здраве. Млякото може да доведе до детски диабет тип 1, заболяванията на стомашно – чревния тракт, инфекции на пикочните пътища

Д-р Георги Гайдурков специализира нутрициология (наука за храненето на човека) в Свободен медицински факултет, а също така е консултант и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева. Д-р Гайдурков е сред основателите на фондацията „Живот без лекарства“.

********

От нашите майки и баби знаем, че трябва да пием мляко, защото то е богато на калций, необходим за здрави зъби и кости.

Модерната медицина през последните години отрича тези стари твърдения.

Д-р Гайдурков обяснява, че млякото е вредно, защото то съдържа казеин и лактоза.

Казеинът е белтък, който е трудно усвоим от човешкия организъм, започна своите обяснения д-р Гайдурков на видеото по-долу.

В кравето мляко има високо съдържание на казеин.

Причината е свързана с необходимостта от бърз растеж на телетата. За животните е важно да започнат да стават и да се движат сами наскоро след тяхното раждане, докато при човека този процес започва месеци след раждането.

Млякото на една жена има високо съдържание на мазнини – защото човешките бебета се нуждаят от нея, за да се развие техният мозък.

Вредният казеин от млякото:

Когато хората пият краве мляко, казеинът започва да се натрупва в тялото. Той създава слуз.

Хората започват да развиват болести на горните дихателни пътища, различни форми на катари, ангини, бронхити, пневмонии и други, подчерта д-р Гайдурков.

Ако казеинът от млякото попадне в кръвта, защитните механизми се активират и те започват да го приемат като чуждо тяло.  Човекът се разболява от автоимунни заболявания.

На първо място това е детски диабет тип 1. Заболяването протича с унищожаване клетките на панкреаса. Това е нелечимо заболяване.

На следващо място са заболяванията на стомашно – чревния тракт.

Това са гастрити, язви, колити.

На трето място се появяват инфекции на пикочните пътища.

Човешкият организъм се опитва да се изчисти от тези вещества чрез горните дихателни пътища, през дебелото черво или през отделителната система – бъбреците.

Затова в същите тези отходни канали се натрупва патогенна микрофлора.


За лактозата в млякото

За човешкото бебе е важно да бозае майчината кърма, която е пригодена от природата за неговите нужди, а не краве мляко, което е за телетата.

В напреднала възраст кравето мляко причинява развитие на остеопороза.

Млечният продукт образува киселини в организма. Образуваните киселини започват да изтеглят резервите от калций в организма и по този начин тялото става уязвимо на остеопороза и на други болести.

Калцият е алкален ресурс – алкална буферна система на организма и той трябва да бъде в определени норми, за да може тялото да бъде здраво.

Когато в кръвта няма достатъчно калций, необходим на тялото, за да неутрализира киселинността, организмът започва автоматично да черпи калций от депото, а това е костната система.

Най-голямата консумация на млечни храни се наблюдава в скандинавските страни и там са отчетени най-високи проценти на страдащите от остеопороза.

В Африка консумацията на млечни храни е минимална и населението не страда от остеопороза.

В млякото днес все по-често се откриват хормони, заради начина по който се отглеждат животните.

Женски полови хормони в млякото причинява рак на гърдата и рак на простата.

Млякото носи огромен онкологичен риск за човешкия организъм.

За човешкия организъм са полезни преработените от микроби млечни продукти като кисело мляко, сирена, кашкавал.

Полезните микроорганизми, които подсирват и заквасват млякото, изяждат немалка част от вредните за човека лактоза и казеин, така че ние ги приемаме в минимални дози, които не са опасни.

lekuva.net 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни