Tyxo.bg counter

Доказано: E433 и E566 са причината за затлъстяване и диабет

затлъстяване

Използването на емулгаторите E433 и E566, съдържащи се в преработените хранителни продукти, може да бъде свързано с риск от затлъстяване, диабет и възпаления в стомашно-чревния тракт. За представените от учените резултати на неотдавнашната среща на Кралското дружество в Лондон пише New Scientist.

Емулгаторите са хранителни добавки, които предотвратяват отделянето на водата от продуктовата смес. Предишни изследвания показаха, че използването им при мишки води до развитието на възпаления на червата. В новото изследване учените са симулирали в лаборатория условия като в червата на човека.

Експертите са изследвали въздействието върху човешкото здраве на карбоксиметилцелулоза (E566 на етикетите в ЕС) и полисорбат 80 (E433). Експертите са наблюдавали увеличаване на съдържанието на флагелин у естествените чревни бактерии. Високите концентрации на това съединение е индикатор за възпаление на червата на човек.

Учените казват, че са представили убедителни доказателства за връзката на емулгаторите E433 и E566 с риска от затлъстяване, диабет и възпаления на червата. Експертите планират да проведат експерименти с доброволци, за да потвърдят резултатите си.

nepoznato.energetika-bg.com 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни