Китай: Кредитният ви рейтинг вече зависи от политическите ви мнения

Наскоро в Китай въведоха универсална кредитна система, където всеки получава рейтинг между 350 и 950. Но този кредитен рейтинг не се определя само от това, колко вероятно е да си плащате вноските по кредитите, а се влияе и от това, доколко вашите политически възгледи се припокриват с тези на китайските власти. Тези на вашите приятели — също.

На запад агенциите, които шпионират хората, се опитват да са по-ниски от тревата и по-тихи от водата, докато подслушват абсолютно всичко. В Китай подхождат по различен начин. Не само че наблюдението е изключително явно, но хората там са постоянно подтиквани да се примиряват с това.

Китайският кредитен рейтинг, който първоначално изглеждаше съвсем безвреден, се въведе това лято. По-точно беше представен от „Алибаба“ и Tencent — китайските технологични гиганти, които контролират всички тамошни еквиваленти на социалните мрежи, заради което имат всякакви данни за хората. Китайците могат да си свалят и програма, наречена Sesame Credit от мрежата на „Алибаба“, като много хора започнаха да си мерят кредитния рейтинг, тъй като на рейтинга се гледа като на „граждански статус“ – това не е напълно грешно. Около 100,000 човека са се похвалили със статуса си в Weibo, китайския еквивалент на Twitter.

На запад кредитната оценка е проста — отговаря на възможността на хората да си погасят дълга. Тя се основава на техните активи, техните приходи и как са погасявали кредити в миналото. Това е. В Китай оценката… има повече нюанси. Не е просто това, че някой е купил нещо, но и какво точно е купил също влияе върху кредитната оценка. Ако например човек си купува неща, които се харесват на режима – например съдомиялни машини и бебешки консумативи, кредитната му оценка се вдига. Ако си е купил видео игра, неговата кредитна оценка намалява.

На теория Sesame Credit и нейните еквиваленти не са задължителни. Засега. Но Китай вече обяви, или по-точно загатна, че ще станат задължителни до 2020-а. Властите предупредиха, че ще има възнаграждения за покорните хора, а се канят да въведат наказания за онези, чието поведение не се харесва, като например ограничаване на достъпа до интернет; на такива хора ще се забранява и да заемат определени престижни или важни професии, като правителствен представител, репортер, изпълнителен директор, статист…

Неща, които ще намаляват кредитната ви оценка, са например оповестяване на политически мнения без предварително разрешение, говорене и обсъждане на исторически събития, които не са официално признати, или даже публикуване на точна и актуална информация за срива на Шанхайската стокова борса (което е неудобно за китайския режим).

Но черешката на тортата е, че, ако някой ваш приятел направи нещо такова — публикува мнения, които не са предварително одобрени, или публикува вярна, но неудобна информация — вашата кредитна оценка също ще падне. И това се отразява директно върху качеството ви на живот.

„Sesame Credit обаче използва и други данни, за да изчисли оценките, като например с какво се занимава човек в свободното му време, кореспонденцията му с приятелите, навици на пазаруване и начина му на живот“— се казва в China Daily Asia.

КГБ и немското ЩАЗИ се борили с дисидентството, като ползвали така наречените агенти-провокатори сред населението. Те се опитвали да накарат събеседниците си да се съгласят с дисидентски възгледи. И веднага след кимването с глава са били затваряни. В резултат на тази програма никой не е смеел да се съгласи, че правителството е направило нещо лошо, а това е много ефективно средство да се предотврати създаването на недоволство сред голяма част от населението. Днешните методи, използвани от китайското правителство, са много по-меки, но навярно са много по-ефективни.

Тази схема е много по-зловеща, отколкото изглежда на пръв поглед, защото на определени оценки се дават определени привилегии:

• Ако кредитната оценка стигне 600, човек може да тегли заем до 800 долара, без да посочва гарант.

• При 650 точки може да наеме кола, без да оставя депозит.

• При 700 точки можете да вземете разрешение за пътуване до Сингапур по улеснена процедура.

• При 750 точки се дава Шенгенска виза по подобна процедура.

Има още много привилегии — това бяха само няколко, за да добиете представа.

Всеки може да провери кредитния рейтинг на друг човек, като посети Credit China, което помага и даже подтиква хората да се отдалечат от приятели и познати, значително дърпащи ги назад заради факта, че се познават. Въпреки че в момента този китайски кредитен рейтинг е изцяло фискален (но рейтинга на приятелите ви оказва влияние на вашия), основната идея е той да става все по-използван и да се превърне в „социална кредитна оценка“ до 2020 г., според официална директива.

Виждате ли какво се получава?

Тези неща означават, че хората трябва да избират между желаната ваканция в Европа и поддържане на отношения с приятели си, които не се съгласяват с официалните решения на властите. С други думи, срещаш ли се с дисиденти, ще ти струва социалните придобивки. Това ще доведе до изолация и до запушване на устата на всеки, които публикува неофициални политически мнения или неофициални исторически факти. Те ще бъдат пратени в социално изгнание, въз основа на всичко, което правят, пишат, мислят и обсъждат онлайн.

В случая Китай селективно дресира народа си срещу всякаква форма на критично и независимо мислене. Това може би не е основната цел и се съмнявам, че целта е само тази, но един от ефектите безспорно е даването на социални придобивки само и единственото на послушни хора, включително да могат да имат деца, особено успели деца.

Хората понякога се шегуват, че още не сме стигнали описаното в „1984“. Чудя се, какво ще успее да накара такива хора да разберат, че ние отдавна задминахме „1984“. Защитата на вашата лична неприкосновеност си е изцяло ваше задължение.

Автор: Рик Фолквинг @ PrivateInternetAccess

Превод: Кирил Атанасов, otizvora.com 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...