Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как фармацевтичната индустрия печели от раково болните...

фармацефтична индустрия

„Вие имате рак.“

С тази ужасна новина за мнозина започва борба за оцеляване. Химиотерапия, лъчетерапия и лекарствата могат да удължат продължителността на живота и в много случаи – дори да го спасят окончателно.

Лекарствата за раковоболни струват средно 100 000 долара

В това число се включават много скъпи лекарствени продукти.

И, колкото повече напредва медицината, толкова по-невъзможни за обикновения човек стават разходите за терапия. Медици от Съединените щати оценяват разходите покрай лечението срещу рака на средно 100 000 долара. За един от лекарствените препарати, произведени през 2014, за месец са отчетени доходи в размер на 35 000 долара.

Само през изминалите години фармацевтичната индустрия е отчела печалби над 100 милиарди долара само от продажба на лекарства за раковоболни. Тъжен факт - онкологията принадлежи към пазарите с най-бърз растеж.

И, докато предприятията се радват на високи доходи, при лекарите и техните пациенти расте страхът от непосилните разходи по лечението.

Един грам лекарство – 4000 пъти по-скъпо от злато

На последния конгрес на Американското онкообщество бяха представени два нови препарата срещу рак на кожата. Франкфуртският неделен вестник съобщава за възмущението на онколози след обявяването на лекарствата в продажба – един грам „лечение“ ще струва на пациентите 4 000 пъти по-скъпо от един грам злато.

Реакцията на онкоспециалистите: Борсово ориентираните концерни като Roche и Novartis се възползват от ключовите си позиции на пазара и умишлено повишават цената.

Фармацевтичната индустрия естетсвено отрича критиката. Тя инвестира милиарди в развитието на нови методи и терапии. И, колкото повече напредва изследването, толкова по-сложно става то за изпълнение. Последствията естествено са завишените разходи – за индустрията и за пациентите.

Ракът в Германия струва 15 милиарда евро

В Германия цените на лекарствата против рак също се покачват. Същевременно и числото на болните. Според учени от института Роберт Кох, възможността за разболяване от рак при мъжете е около 51 процента, при жените – 43. Това обаче също така е растяща тенденция. Учените предвиждат 40 процента по-голяма ракова заболеваемост до 2030.

В Германия едва 10 процента от разходите за здравеопазване са натрупани от онкоболни. Въпреки това, Здравното министерство отчита стойността на тези 10 процента на 15 милиарда евро на година.

Според ново изследване на Здравната каса разходите на държавните здравни учреждения до 2016 възлизат на 3,25 милиарда евро.

Негодуванието на лекари и пациенти към индустрията, действаща като монопол, не стихва. Нови анализи на професор Карл Лаутербах предвиждат,че до 2030 година разходите на раковоболните ще „експлоадират“.

Само в немската здравна каса нужните приходи за лечение на онкоболните възлизат на 45 милиарда евро годишно.

Автор: Константинос Митсис, Focus.de

Превод: Марина Илиева, lentata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!