Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сергей Лавров: „Ислямска държава” е американско творение

Лавров

/КРОСС/ „Американците категорично отказаха да признаят, че „Ислямска държава" се появи в резултат на техните действия в Ирак, особено в Либия и Сирия. Именно затова те опитват да си дават вид, че нищо не се е случило, както е днес с лошата „Ал Кайда", макар че „Ал Кайда" укрепна и се разрасна през `80-те години от финансирането на муджахидините срещу Съветския съюз. Сега те си дават вид, че ИД не е творение на американската политика", казва външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю с журналистите Маргарита Симонян, Алексей Венедиктов и Сергей Доренко от Радио „Ехото на Москва".

Сайтът „Гласове" публикува откъс от интервюто, излъчено на 22 април. 

- Донецката народна република и Луганската народна република?
- Ние предпоставяме нещата от това, че Украйна е наш близък съсед. Народът й за нас е братски и много бихме искали хората от близката ни чужбина, към които се отнасяме много положително, да живеят добре. А за да стане това, Украйна трябва да остане единна.

Няма в момента да засягам темата за Крим, това е съвършено различна история. Президентът нееднократно обясни причините, заради които се случи всичко това. И главната причина - между другото ще направя малко отстъпление - е неспособността на западните партньори, които станаха гаранти на споразумението от 21 февруари м.г., да накара тогавашната опозиция да е малко по-въздържана в приказките и да изпълнява договореностите, да се създаде правителство на националното единство. Подписалите от страна на Франция, Германия, Полша външни министри не казаха нито дума, когато на другия ден след подписването на документа стана антиконституционен държавен преврат. Президентът Обама, който специално се обади на Путин вечерта и помоли за поддържането на това споразумение и да се убеди Янукович да не използва армия, не се обади повторно да каже, че с извинение, нещо не се е получило.Защото Путин в отговор помоли да се убеди опозицията да не прибягва към насилие и да не се нарушава споразумението. Това е коренът на всичко, което по-късно се случи в Крим, когато се е готвела същата участ за кримчани, както за хората, които се противопоставиха на майдана и на държавния преврат. Но що се отнася за Новорусия, за ЛНР и ДНР, Украйна може да съществува само като държава, която признава многообразието на различните региони и култури. Ние знаем историята за Украйна. Многократно се повтаря за решенията на Сталин, които са взети в СССР и с които се предават тези или онези изконно руски земи. Ние искаме в Украйна да има мир и спокойствие. Затова Украйна трябва да се съхрани единна, да не позволи да бъде разкъсана на парчета. А такива настроения вече витаят из Европа. В страните, които са отстъпили част от свои територии по време на Втората световна война на днешната украинска държава.В Украйна има различни малцинства, не са само руснаци, които са най-многобройни, но там живеят и унгарци, поляци, румънци, чехи и словаци. И за да остане страната стабилна, за да се съхрани доброто отношение към нас и към Европа, в никакъв случай страната не трябва да се разделя на части. Затова не бива да се отказва упорито да защитава украинската цялост. А какво заявяват и президентът Порошенко, и министрите от правителството на Украйна? Те трябва да се откажат от това, което те наричат „украинизация".Те заплашват да украинизират всичко, в това число ДНР и ЛНР. Именно за да не се случи всичко това, за да остане Украйна единна и да не се правят опити всички да бъдат натикани в прокрустовото ложе на такава националистическа идеология, ние се стремяхме към споразумението от Минск. И го постигнахме. Там е написано, че трябва да се направи децентрализация, необходимо е да се направи конституционна реформа с участието и съгласувано с ДНР и ЛНР.

- Кандидатът за поста президент на САЩ Хилари Клинтън сравни това, което Русия и президентът Путин направиха в Крим, с това, което Хитлер е направил в Судетската област (части от Чехословакия и малка част от Полша - бел. ред.). В тази връзка се питам как вие ще работите с такъв евентуален президент на САЩ, който сравнява нашия президент с Хитлер?
- Това не е единственото изказване, което не е комплимент за западните лидери. Могат да се приведат много подобни примери. Но ако Хилари Клинтън бъде избрана, ние ще я приемаме като ръководител на тази държава.

- По въпроса за възможностите за партньорство: Републиканската или Демократическата партия?
- Вие знаете, има такава теория, че с републиканците е по-лесно да се разбереш. Защото са по-делови. И затова им е по-лесно да приемат решения, които, ако бяха приети от демократите, щяха да се възприемат от тях като проява на слабост. Аз не съм привърженик на такава теория. И ние имаме хубави примери за сътрудничество и с президенти демократи, и с президенти републиканци. Най-важното е хората прагматично да решават отношенията си с външния свят. И да не се опитват непрекъснато да се връщат в отдавна отминали времена, които да диктуват всичките им действия.

- Кой е по-прагматичен днес - демократите или републиканците?
- Само животът ще покаже.

- Тоест това е процес?
- Всичко е процес.

- Вие самият разочарован ли сте от Обама?
- Първо, ние достатъчно се опарихме от различни илюзии, и Рейгън на своето време казваше „Доверявай се, но проверявай". Днес времето е такова, че трябва просто да се проверява. А като провериш, разбираш дали да се довериш или не. Проверявай и се доверявай, така бих казал. Що се отнася до президента Обама, не бих искал да оценявам личността му, но имаше много надежди, имаше Нобелова премия за мир, разбира се. След което последваха много войни. При това войни нелогични, които не съответстват на интересите за стабилност в съответния регион. Афганистан, Ирак, Либия, сега всички се борят срещу „Ислямска държава". Ние между другото предложихме „Ислямска държава" да се включи в списъка на терористичните организации. Американците категорично отказаха, при това с интересен аргумент. Те казаха: разбирате, че това не е някаква самостоятелна структура, това е самата „Ал Кайда". И за това обяснението е много просто. Те не искат да признаят, че ИД се появи в резултат на техните действия в Ирак и особено в Либия и Сирия. Именно затова те се опитват да си дават вид, че нищо не се е случило, както е с лошата „Ал Кайда", макар че „Ал Кайда" укрепна и се разрасна през `80-те години от финансирането на муджахидините срещу Съветския съюз. Сега те си дават вид, че ИД не е творение на американската политика. За мен е сложно да правя личностни характеристики. Няколко пъти присъствах на преговори на нашия президент с Обама. Той ме прие в дома си в Белия дом. Стори ми се, че е човек, който разбира важността на руско-американските отношения. Беше създадена президентска комисия с работни групи по всички направления за взаимодействие. И при него тази комисия беше благополучно погребана.

- Привикнахме към това почти всяка война да е тяхна война. Можем ли ние да наблюдаваме войната през прозорчето, без да се намесваме? Например можем ли да наблюдаваме войните на САЩ по дъгата от Тел Авив до Бомбай, понякога разширяваща се и на други места. Така, както ако това не е наша война, нека те свършат за нас мръсната работа, нека се изтощят ИД и Щатите и тогава в съответствие с китайските стратегии да довършим победителя.
- Нямаме намерение никого да довършваме, честна дума. Имаме желание да има стабилност, да могат хората нормално да си сътрудничат, да търгуват помежду си при взаимна изгода, да инвестират. Войната срещу тероризма за нас не е „чужда" война. Главното е тази война да се води последователно и да се опира на съгласувани стратегии от страна на цялата международна общност. Защото същият Барак Обама каза, приемайки не толкова отдавна премиера на Ирак Абади във Вашингтон, че всички, които искат да помагат на Ирак в борбата с тероризма, трябва да правят това само съгласувано с иракското правителство. Златни думи! Но защо този принцип не се прилага от американците по отношение на Сирия? Където САЩ обявиха война на същата „Ислямска държава", с която се борят в Ирак? Но в случая те нямат намерение да търсят съгласието на сирийското правителство. Аз смятам, че ИД е нашият основен враг днес. По една проста причина - стотици граждани на Русия, стотици европейци, стотици американци воюват на страната на ИДИЛ. По-рано казваха, пускайте ги да воюват там цял живот и да не се връщат. Но те се връщат. Повоюват, повоюват, после за развлечение могат да направят сума гадости, като се върнат. Двама-трима са достатъчни.

- Много хора смятат, че нашият елит няма общо историческото бъдеще с нас, че имаме обща родина, но нашите деца и внуци ще живеят тук, а децата на елита, включително и на нашето ръководство, децата и внуците ще живеят там, където ги отведе между 11 и 15 ч. самолетът на „Аерофлот". Имаше такъв министър, който провеждаше съвещанията си в 7 часа сутринта, за да може да хване самолета в 11 ч. и да отиде в Лондон при семейството си. Как да „нацинализираме" елита си и къде е вашата дъщеря?
- Моята дъщеря е в Русия. Тя работи в Русия и е омъжена в Русия, тя е майка на моя внук и моята внучка.

- Ще можем ли с предателските елити да се движим напред, или не?
- Нито един народ не може да върви напред с предателски елит, това е ясно.

- Не съвсем. През 812 г. нашите драгуни са говорели на френски и са разбили французите. Но в днешни времена този проблем изглежда много сериозен.
- Разбирате ли, ако езикът, на който умеете да разговаряте покрай майчиния език...Но аз не обичам англичаните и не разбивам никого.

- Национализация на елита. Вие не отговорихте. Елитите ни живеят в Лондон.
- Искам да знам за кого говорите. Ако става дума за някакви бизнесмени, които живеят в Лондон...

- Говоря примерно за 50% от най-големите предприятия на Русия, които са офшорни; говоря за чиновниците, чиито деца учат във Великобритания и най-вероятно няма да се върнат. Чувстваме се самотни без елит, ние нямаме национален елит.
- Вие знаете, че самото понятие „елити"...
- Хора, вземащи съдбоносни решения.

- Хората, вземащи съдбоносни решения, не са елит, а ръководители. Това не е елит.

- Големите корпорации...
- Елитът - това е гордостта на нацията, в това число са писатели, артисти, музиканти и композитори. Трябва да говорим конкретно. В Конституцията са определени правата и задълженията на гражданите, също и правото да избираш местожителството си. Ето аз в това се ограничавам. И всеки друг въпрос - нека да е конкретен: кого имате предвид...

- Смятате, че проблемът не съществува?
- За мен проблемът не съществува, защото аз отговарям за своя периметър от работа, никъде не се каня да заминавам, живея в Русия и ще продължа да го правя.

- Когато говорехте за съюза между Русия и Германия, аз си спомних, че тази концепция съществува не един век и още от времето на императрица Александра Фьодоровна и т.н. Сега какво, пак ли ще делим Полша? Какви са перспективите? Ние и Германия заедно?
- Аз смятам, че съюз, открито партньорство между Русия и Германия, ни е необходим не за да делим земи и територии, а за да разтърсим Евросъюза, защото в този Евросъюз взе превес линията за отстояване на собствените интереси - интересите на държавите, които са в този съюз. За да не се превръща политиката на Евросъюза в маргинална, изпълняваща указания, идващи отвъд океана. Това е всичко.

- Не съзирате ли процес, в който американците забраняват на германците този съюз, който ви се струва толкова нормален?
- Да се забрани на Германия нещо може би не е толкова лесно. Това би бил национален позор за германците. Не мисля, че ще се втурнат да изпълняват забраната. Но американците могат да направят немалко, за да не допуснат сближаване между Русия и Германия.

- Факти няма, ние просто знаем за това и точка.
- Факти има, но аз не мога да ги разкривам. Ние знаем каква работа вършат американците по столиците, какви съобщения пращат до Германия и до другите. Стигна се дотам, че в една източноевропейска страна, освободена от Червената армия, американски емисари искат от правителството да ускори свалянето на паметника на героите от Втората световна война.

- Ще кажете ли коя е тази страна?
- Не.

- Сергей Викторович, кой разби боинга? Какво знаете за това?
- Бих бил признателен за информация, която може да хвърли светлина върху тази трагедия. Ние много сериозно сме обезпокоени от начина, по който се води разследването. Скоро ще стане година оттогава. Не много отдавна имаше информация, че накрая са пуснали малайзийските специалисти, които са откарали два тона с отломки. Помагали им от службата за безопасност на Донецката народна република. Защо точно това не биваше да се прави? Защо всичко това се случи при някакви непонятни забрани, под някакъв таен покров въпреки правилата, които съществуват в международната организация на гражданската авиация? Защо стана въпреки резолюцията на Съвета по безопасност, която постанови за ежемесечни доклади за хода на разследването. Никакви доклади не постъпват в Съвета по безопасност. Неотдавна холандците публикуваха някаква междинна информация и помолиха всеки, който може и има информация, да потвърди за наличието на системата БУК на територията недалеч от мястото на катастрофата. А защо другите видеа не показват и не молят за потвърждение на някаква информация за някой епизод от катастрофата, включително за човека, който работел на летището и видял как един изтребител излетял с две ракети, а се върнал с една. Назовал името на пилота. Защо никой не отговаря на нашите многократно задавани въпроси къде са данните от разговора на диспечерите.

- Пълният текст от разговорите бе публикуван в холандската преса.
- В холандска преса? Украински диспечери?

- Следственият екип.
- Не, не, данните на украинските диспечери - не знам, че те...
- Питайте холандците. - Но ако са били публикувани в холандската преса, защо нашите медии мълчат?

- Говориха.
- Не съм чул за това.

- Ще ви изпратя информация.
- Изпратете ми, моля, това е интересно. Но никъде не беше публикувано това, което американците обещаха. Те обещаха спътникови данни, данни от АВАКС, която е работила този ден.

- Когато говорим с американски дипломати, те не крият колко са обидени заради Сноудън. Те възприемат това като позор и са страшно обидени на Русия и лично на Путин, че Русия е приютила Сноудън. Какво мислите за това - че е било грешка, план?
- Това беше абсолютна случайност и не можехме да постъпим по друг начин. Но аз съм учуден, че американските дипломати ви занимават с тези въпроси, защото последната година нито от Кери, нито от сътрудниците му съм чул такова нещо, нито в посолството ни там някой е бил обезпокоен заради Сноудън.

- Очаквате ли през септември да бъдат свалени санкциите срещу Русия?
- Честно казано, не съм сигурен, че съм силно загрижен от този въпрос. Загрижен съм от общия характер на отношенията. Преди всичко с Европейския съюз и разбира се, със САЩ. Нямаме интерес да сме в непрекъснати кризисни отношения. Защо не съм загрижен по темата за санкциите? На нас ни е необходимо да развиваме собствено производство на основни стоки. Особено високотехнологични. Особено такива, които се отнасят до обезпечаването на отбранителната способност. И си мисля, че относно продоволствията - можем сами да се нахраним. Но това съвсем не означава, че трябва да се отказваме от разнообразието, което предлага вносът. Особено когато търговията е балансирана, когато е взаимноизгодна, на основата на разбираеми норми, когато...

- Прословутият пармезан...
- Е, сигурно. Бях в един ресторант неотдавна. И в менюто им, където са сирената, пише: сирене по френска рецепта, сирене по холандска рецепта. Попитах: къде е произведено това? А те ми казват: във Франция и Холандия, ние просто така пишем, за да не ни държи някой за ръката.

- Искате ли ООН да въведе войска в Украйна?
- Не. - Защо?

- Защото всичко, което сега се предлага на Киев и се прави за Киев, е насочено към това да се дестабилизира страната. И ЛНР, и ДНР или да ги удушат, или въобще да ги изхвърлят от състава на украинската държава. В тази връзка са икономическата блокада, прекратяване на социалните плащания, изказванията, че ще разговарят само с хора от Донецк и Луганск, подписали Минските споразумения. Сега ще разговаряме с тях на смени. Миротворческите сили на ООН могат да създават някакви блиндажи, да копаят окопи. Кому е нужно това, не зная. Или това е за отвличане на вниманието от налудничавите опити на Киев за жонглиране и преиначаване на Минските споразумения и да се следи за тяхното изпълнение. 

Превод: Рени Нешкова, cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!