Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой ни лъже за отровите, които ядем!? Защо спорят за вредата от Е-тата, а не ги забранят

Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате. Ако не вярвате, погледнете към кантара на американците...

дебели американци

Автор Генка Маркова, в. "24 часа"

ДОКАТО слушах преди няколко години разсеяно екскурзоводския разказ за Конгреса на САЩ, в заседателната зала влязоха на посещение избиратели, поканени от техния сенатор.

И буквално се втрещих от начина, по който изглеждаха тези хора. Групата им беше от около 40-50 човека. Възрастни, млади и деца. Облечени подобаващо официално като за визита в Конгреса. Но сред тях нямаше нито един, който можеше да се вмести в представите за нормално тегло.

Имаше нещо свръх в тази гледка - те не бяха просто пълни хора, а бяха направо нестандартно огромни. Около талията и ханша носеха някакви допълнително залепени телеса от десетки излишни килограми, сякаш някой полудял скулптор беше хвърлял по тях буци гипс. Не им се подигравам, и през ум не ми минава, но още тогава се запитах какво се случва с тези хора и защо никой не ги предупреждава, че ако я карат все така, здравето им е пред огромен риск.

А само седмица преди тази визита в Конгреса нашите любезни домакини ни заведоха в един ре сторант за семейно хранене в щата Мисури. Плащаш десет долара и може да ядеш до пръсване. Повечето посетители препълваха чиниите си с всичко, което попадаше пред очите им. С порции месо, които нормалният човек яде за седмица. Плюс гарнитури, торти и всякакви сладкиши.

Видяла съм с очите си разликата между Америка от 80-те години и Америка от началото на този век. Беше се сменило само едно поколение, а нещо драстично се беше променило, защото за първи път виждах толкова много хора не просто с наднормено тегло, а хора, които трудно се движат, трудно се качват в колата със своите над 120-150 кг.

Какво ядат те, че им се случват подобни ужасни неща? Няма официален отговор, не се говори много-много за отровите в храните и какво предизвикват те. Малцина са и тези, които предупреждават за промени в структурата на клетките, за нарушения в ДНК. Но кой да ги слуша, когато големите компании продължават да произвеждат толкова лъскави и примамливи “храни”. Да прибавим към това и солидния аргумент - човечеството мина 7 милиарда, кой ще гледа какво има в “храните”!

На пръсти се броят и тези,които изказват някакви съмнения за стандартите, наложени в хранителната индустрия, не без помощта на същите тези хранителни концерни. Просто някой казва толкова и толкова от 2, 5, 10 или 20 Е-та в храните не вреди. Приема се за стандарт, печат, подпис и хайде на веселбата. И на печалбите.

В Америка две трети от населението има проблеми с наднормено тегло, а главните обвиняеми на този етап са царевичният сироп (използван като по-евтин подсладител и който освен всичко друго увеличава чувството за глад) и прекомерната употреба на месо, съответно наблъскано с хормони и антибиотици. За Е-тата обаче се мълчи.

Но да оставим американците да се вземат в ръце и да си оправят талиите и да погледнем нас си. Тези дни един български учен - доц. Георги Милошев, се позова на направено от него и негови колеги изследване и обяви, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (Е-тата) увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената.

Той е изследвал 12 от тях, като според него 11 от тях оказват влияние върху ДНК. Според Милошев изключително опасни са шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Надвишават се многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но дори и с ниска концентрация те предизвикват увреждане, предупреди Милошев.

Само да не си помислите, че при подобни стряскащи данни някой се замисли за здравето на населението. Нищо подобно. Даже обратното - набързо му запушиха устата. Първо “отрязаха” учения от Европейскта агенция по безопасност на храните (EFSA), защото проучването на лабораторията на Милошев имало “някои слабости и ограничения”. Не му предлагат обаче помощ да продължи изследването.

След още няколко дни и от Института по молекулярна биология също толкова юнашки се разграничиха. Не били направени достатъчно тестове, не предупредил ученият, че ще говори такива страховити неща...

Трябвало “много по-задълбочен научен подход с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях”, обясниха от Института по молекулярна биология. Преведено, то означава: Докато чакате резултати от ново изследване, яжте си спокойно, хрупайте от всички възможни Е-та, без да се замисляте. Преглъщайте с кеф сутрин и вечер пред телевизора всякакви отрови. Е, вярно, мълчи се дали са вредни за вашето здраве и за здравето на вашите деца. Тук вие сами си носите рисковете. И от този институт нищо не се чу, ще помогнат ли на доцента да продължи изследването, или напротив.

Аз лично не повярвах на опровержението от института. И няма да обвинявам учения за търсене на сензации.

затлъстяване

Всеки според инстинкта си за самосъхранение сам да реши кой крив, кой прав. Както и всеки сам избира кои шарени отрови да поднесе за обяд или вечеря. Може и да ви се струва, че това е прекалено втренчване в качеството на храната. Но поне докато не забранят въпросните отровни Е-та (а то едва ли ще бъде допуснато от гигантите в хранителната индустрия), не се хвърляйте толкова самоотвержено към най-лъскавите и най-шарените храни. Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате. Ако не вярвате, погледнете към кантара на американците. /petel.bg/

дебели американци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!