Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българско сирене е сред най-вкусните в Европа

Зеленото сирене
Зеленото сирене се дегустира най добре с мед, балсамов оцет или червено вино. (Снимка: Ангел Атанасов)

Зеленото изкушение от с. Черни Вит не се продава в магазините

Българското зелено сирене, което се произвежда единствено в тетевенското село Черни Вит, е сред 18-те най-добри в Европа, твърди британският вестник „Телеграф“. Въпреки че впечатлява европейците, продуктът е забранен за производство у нас. Хората от селото го правят единствено по домовете си. Не е разработена технологична документация, която да е защитена съгласно

българското и европейското законодателство и да гарантира безопасността на продукта, обясниха от Българската агенция по безопасност на храните. Проблемът е, че у нас изискванията към малките производители на храни са прекалено завишени. За да правиш сирене, трябва да имаш макар и малка мандра, а не всеки има тази възможност. А в конкретния случай става дума за малко производство, обясни пред „Преса“ Десислава Димитрова, координатор на движението „Слоу фуд“ („Бавна храна“ - б.р.) за България.

Тя обясни, че през март организацията е предложила за дегустация зеленото сирене в Европарламента в Брюксел. Преди това са направени микробиологични анализи и те са доказали неговата безопасност. „Телеграф“ не класира сирената в публикацията си. Журналистът Донълд Стречън е изготвил престижния списък на базата на собствения си досег с националните кухни на Стария континент и мнения на специалисти по изисканото хранене.

Името на българското сирене идва от зеленикавата плесенна кора, с която е покрито. След оформяне и осоляване на буците от овче мляко те се подреждат в качета. Следва изваждане на сиренето от саламурата и поставянето му на въздух във влажна изба. Сред майсторите на соленото мезе на Балканите специалистите отличават още гърците и хърватите. Разбира се, съставителите на списъка не са пропуснали да отбележат най-известната производителка на сирена в Европа - Франция. Сред отличените са още Германия, Швеция, Швейцария и всички части на Обединеното кралство. 

Зрее 9 месеца и постоянно мени вкуса си 

Ангел АТАНАСОВ

Уникалното черновитско зелено сирене се прави от непастьоризирано овче мляко. То трябва да зрее най-малко 60 дни в саламура с 5,6 процента соленост в дървени качета, направени от бук. След това саламурата се маха, сиренето получава характерната си зелена плесен и доузрява с нея. Процесът продължава до девет месеца и през всеки от тези месеци вкусът на продукта е различен, обяснява Цветан Димитров. Той е един от хората, които преди осем години са преоткрили заедно с експерти от световната организация „Слоу фуд“ позабравеното сирене, което се получава само в тетевенското село.

Този продукт е сезонен, прави се от началото на октомври до края на май. Не се продава. През този период може да се вкуси само на място в селото или на международни изложения. /presa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!