Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАСА: Водата на Земята изчезва

НАСА със зловещо разкритие, водата на Земята изчезва

НАСА прави зловещи прогнози за състоянието на Земята. Според космическата агенция близо 1/2 от водното богатство на планетата се изчерпва. И сушата заплашва Азия и Америка.

По последна информация на агенцията разхищаването на природните ресурси е огромно. И ситуацията става все по-критична, като един от големите проблеми е изчезването на подземните водни басейни, които осигуряват питейна вода на света.

НАСА с помощта на спътниците „GRACE“ е претеглила запасите с питейна вода в света в периода от 2003 до 2013 година. Спътниците са забелязали и най-фините промени в земната гравитация в районите, в които по-голямо количество вода се използва или съхранява. Въпреки това, спътниците не са могли да измерят общото количество водни ресурси. Но са установили друго–водния дебит на планетата драстично е намалял.

На база на своите изследвания НАСА стига до заключението, че половината от световните подземни източници на питейна вода са изчезнали и че планетата е в сериозна опасност, ако със същото темпо продължи изразходването на ресурсите. Положението е критично, заяви Джей Фамилети от НАСА за „Вашингтон поуст“. „Количеството на питейна вода намалява в целия свят. Няма безкрайна наличност“ — добавя Фамилети.

Според проучванията му, подземните запаси снабдяват с вода 35% от световното население. В Калифорния, в която от дълго време се борят със сушата, над 60% от водата идва от подземни басейни.

Проблемът е огромен, тъй като и ледниците се топят, а те бяха смятани за водния резерв на планетата. В същото време замърсяването на почвата, въздуха и земята неизбежно води до замърсяване на водата. И ако не се вземат спешни мерки до 10–20 години светът може да се окаже в огромна водна криза.

В Иран вече стартира програма, която да позволява на хората да добиват питейна вода, чрез пречистване на тази от морето. Но предвид факта, че и моретата и океаните масово се отравят, скоро и този ресурс може да стане неизползваем. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!