Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започна шестото масово измиране на Земята - Този път и човечеството може да е сред първите жертви

Началото на ново масово измиране на животинските видове на Земята е в топ 5 днес на информационните емисии на световните агенцции. Земята навлиза в нов период на масово унищожение, твърдят учени от три американски университета. Според тях човечеството този път може да е сред първите жертви, съобщава Би Би Си.Проучването на университетите в Станфорд, Принстън и Бъркли показва, че гръбначните животни изчезват 114 пъти по-бързо от нормалните темпове. Според учените Земята

навлиза в шестото масово унищожение. Последното е било преди 65 млн. години, когато са изчезнали динозаврите.

Опирайки се на данни за честотата на изчезване на видове растения и животни в миналото международна група от биолози заявява, че сега на Земята действително става шестото измиране на животни, предизвикано не от природни причини, а от дейността на човека. Изследването на учените е публикувано в списание "Сайънс адванс", предава АФП.

"Ако това продължи, ще са необходими милиони години, за да може животът да се възстанови и най-вероятно нашият вид ще е сред първите изчезнали", коментира Жерардо Цебалос, който е главният автор на проучването. Резултатите от него подкрепят самостоятелното изследване на университета Дюк от миналата година.

Учените са проверили темпото на изчезване на гръбначни животни през различните етапи в историята на планетата чрез анализиране на изкопаеми. От 1900 г. досега, над 400 вида гръбначни животни са изчезнали. Обикновено такава загуба се наблюдава за период от 10 хил. години, казват учените.

Експертите са категорични, че от последното масово измиране преди около 66 милиона години – това на динозаврите – планетата никога не е губила свои животински видове с такова бясно темпо.

Според тях сред основните причини за случващото се промените в климата, замърсяването и обезлесяването. На база на сегашното темпо, учените очакват, че е възможно пчелите да изчезнат в рамките на три човешки поколения. "Има примери за видове по цялата планета, които практически са ходещи мъртъвци. Режем клона на който седим", коментира Пол Ерлих от университета Станфорд.

Междувременно Международният съюз за запазване на природата изчислява, че всяка година поне 50 вида животни се приближават до изчезването. Около 41% от всички земноводни и 25% от бозайниците са заплашени от изчезване. В момента на най-сериозен риск е изложен лемурът. 94% от всички лемури са под риск, а над една пета от всички разновидности на лемура са класифицирани като "критично застрашени".

Според учените има възможност да се избегне драматичната загуба на биоразнообразието. За целта трябва да се предприемат спешни мерки за консервация, но е необходимо това да стане възможно най-бързо. /blitz.bg/