Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канадски учен откри липид в авокадото, който цери левкемия, проф. Пол Спагнуоло: Болестта може да бъде победена, ако убием стволовите й клетки

Авокадо

Авокадото, наричано “маслото на природата”, е прочуто с хранителната си стойност и полезните си свойства, но ново изследване разкрива още едно качество на плода, което може да се окаже най-ценната му тайна.

Канадски учен е открил съдържащ се в авокадото липид, който е потенциално оръжие в борбата с левкемията, пише Gizmag.

Липидът атакува корените на смъртоносната болест, а това са изключително устойчиви стволови клетки, които правят терапията на заболяването трудна задача. Острата миелоцитарна левкемия (AML) е вид онкологично заболяване, при което кръвните стволови клетки се превръщат в патогенни вместо в здрави клетки, каквито тялото нормално произвежда. Мутиралите клетки се натрупват в костния мозък и изместват здрави клетки, като процесът води до инфекция и често изходът е фатален.

Проф. Пол Спагнуоло от Университета „Ватерло” в Канада смята, че тази болест може да бъде победена, ако се атакува ядрото й. Той е успял да извлече съставка на авокадото, наречена авокатин Б, която атакува точно стволовите клетки на левкемията и може да се прилага, без да уврежда заобикалящите ги здрави клетки.

“Стволовите клетки реално са клетките, които задействат заболяването”, казва Спагнуоло. “Най-вече стволовите клетки са отговорни за развитието на болестта и са причината, заради която при много пациенти заболяването се повтаря. Извършил съм множество тестове, за да установя как действа новото лекарство на молекулярно ниво и те потвърждават, че то атакува стволовите клетки избирателно, оставяйки здравите клетки невредими”.

Разработката на Спагнуоло все още е в съвсем ранна фаза и според предвижданията му от евентуалното разрешение за използване на лекарство, базирано на авокатин Б, при лечение на хора го делят години, пише „Фокус”. Ученият отбелязва обаче, че в бъдеще потенциалният медикамент може да доведе до значително подобряване на качеството и продължителността на живота на пациенти, страдащи от AML. В момента той провежда експерименти в подготовка за първата фаза на клиничните тестове. / viaranews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!