Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Диетолозите ни лъгаха 50 г., че сланината и яйцата са вредни! Правилен е друг подход...

сланина и яйца пица сандвич

Знаете ли, че наскоро бяха публикувани официални диетологични препоръки в САЩ. Оказа се, че много от това, което в продължение на 50 години се наричаше “здравословно хранене”, всъщност води до затлъстяване и диабет!

Ето още един повод да не се подвеждаме и ориентираме единствено от препоръките за “здравословно хранене”, а да се доверяваме на собственото си тяло, което най-добре знае какво му е нужно.

Ако сте страстен привърженик на здравословното хранене, ако започвате утрото с омлет само от белтъци, без сол и приключвате деня с варени кокоши гърди, имаме за вас лоши новини. Вие сте много по-застрашен от затлъстяване, диабет и сърдечни болести, отколкото любителите на кафе със сметана и хубавите пържоли и стейкове. 

По принцип начинът на хранене е натоварен с различни мнения. Консумирането на определена храна може да предизвика не само удоволствие, но и гордост: човек си казва “аз се храня правилно”. Но може да предизвика и вина, срам, когато си казва: “Защо пак си позволих да ям вредна, забранена, лоша храна!” Десетилетия наред е прието да разделяме храната на “здравословна” и “нездравословна”. Този подход поражда огромна тревога във връзка с храненето и засилва фиксирането на тема ядене. Човек получава статус “лош” или “добър” в зависимост от това с какво се храни. Правилен е другият подход - интуитивното хранене. То ни учи да не разделяме храната на здравословна и нездравословна, а да я подбираме по вътрешното ни желание и потребности на тялото. Често тази идея предизвиква учудване, дори удивление и съпротива, а в някои случаи и шок: как така да няма здравословна и нездравословна храна?! Как тогава ще избираме правилното и полезното: това, което е добро за тялото и здравето ми!? Този или по-точно тези въпроси имат един-единствен отговор: интуитивното хранене е най-здравословното, а и достатъчно простичко и познато: избирайте тази храна, която в момента иска вашият организъм. Ще кажете защо? Защото непрекъснато, десетилетия наред, диетолозите променят представите ни за това коя храна е “здравословна”.

Препоръката да се придържаме към храни с ниско ниво на мазнини изцяло се изчерпа. В новата версия препоръки се посочва, че холестеролът, съдържащ се в храната, няма никакво отношение към холестерола в кръвта. Американците, а след тях и целият останал свят, придържащи се към досегашните препоръки за здравословно хранене, съвсем излишно и напразно десетилетия наред избягваха яйчените жълтъци и черния дроб. Тези промени в становището ще окажат влияние върху храненето на всички хора, като се започне от училищните закуски и се стигне до съветите, давани от клиничните диетолози.

Както пише в. “Ню Йорк Таймс”, тази майсторска роля изигра лобито на хранителната индустрия, “ловейки риба в мътна вода”. Десетилетия наред много добре се продават продуктите с ниско съдържание на мазнини. Основната причина обаче е, че тези препоръки за “здравословно хранене” бяха 

основани на много слаби научни доказателства: 

изследвания от наблюдателен, епидемиологиен характер. За сведение на всички именно тези епидемиологични изследвания демонстрират връзка, асоциация с някакъв фактор, но не и причинно-следствена връзка между различните фактори и явления. И вместо да се съобразят с ограничеността на тези данни за обосновани препоръки в това отношение, учените преоцениха тяхната значимост. Повечето диетологични препоръки се основаваха на изследвания на Харвардската медицина, обаче през 2011 година директорът на тази престижна школа призна, че резултатите от техните изследвания не могат да бъдат възпроизведени в клинични експерименти, т.е. не могат да бъдат потвърдени. Между другото, на същото съмнение бе подложено и ограничаването в употребата на сол. Редица изследвания през последните години получиха данни, опровергаващи връзката между употребата на т.нар. сатурирани (наситени) мазнини и сърдечните заболявания. А всички бяхме убеждавани, че такава връзка има и свикнахме да мислим по този начин.

Това, че години наред ограничавахме мазнините и холестерола в своето хранене, може вече да е нанесло сериозни вреди на здравето ни. “Орязването” на мазнините в храненето автоматично означава употреба на въглехидрати - зърнени продукти и кълнове, плодове и зеленчуци - всичко онова, което смятахме за “здравословно хранене” десетилетия наред. За последните 50 години количеството употребявани мазнини се съкрати с 25%, като в същото време употребата на въглехидрати се увеличи с 30%. 

Съгласно последните изследователски данни такъв стил на хранене значително повече 

увеличава риска от затлъстяване, диабет 

и сърдечни заболявания, отколкото храната, в която присъстват мазнините и холестеролът. В настоящия момент комитетът, занимаващ се с формирането на новите препоръки, предлага от менюто да се изключи “немазното месо” от списъка на препоръчваните за здравословно хранене продукти. А също и да се премахнат препоръките за съкращаване на червеното и обработеното месо. В частност, немазното месо изцяло се изключва от ученическите закуски. 
Могат ли диетите, изключващи употребата на месо, да бъдат здравословни? 

Могат, а може и да не могат? Просто досега светът не знаеше за това. Не съществуват сериозни изследователски данни, на които бихме могли да се опираме, защото не са провеждани мащабни изследвания с включени в тях вегетарианци и деца.   

“Фактически - пише в. “Ню Йорк Таймс”, откакто през 1961 г. бяха спуснати препоръки за ограничаване на сатурираните (наситените) мазнини и холестерола, американците бяха въвлечени в безотговорен, неконтролируем диетичен експеримент. Настана време обаче да погледнем много по-скептично на резултатите от епидемичните изследвания и да пренастроим стратегията си за хранене от самите й основи. А докато това стане и се случи, се препоръчва да се върнем към добрата стара диета на нашите предци: по-малко булгур, по-малко захар и повече животинска храна - месо, масло, нормални, а не обезмаслени млечни продукти.

Яна БОЯДЖИЕВА, myclinic.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!