Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-мръсната риба на света? Пангасиус!

Пангасиус

До началото на демокрацията рибата, която българското семейство си купуваше беше основно три вида – шаран за Никулден, цаца на морето и скумрия за скарата.

Разбира се имаше и една категория рибари, пардон риболовци, които покрай хобито си се облажваха и с пъстърва, червеноперки или дори сом.

С отварянето на границите към българския пазар потекоха и реки с редки и екзотични стоки, в това число плодове и риби. В резултат на което на трапезата ни все по-чести гости станаха блюда, непознати на бабите ни. Риба

Дори и да не си падате по рибата, в частност шарана и неговия специфичен аромат, няма да откажете едно сочно парче бяла риба пане. Преди да отговорите с „Да“, проврете дали филето случайно не е от пангасиус, защото въпросната риба е най-мръсната риба на света.

Пангасиус принадлежи към семейството на сомовете. Естествения хабитат на тази риба са стопанствата в делтата на река Меконг, която е една от най-замърсените реки в света. Водите на река Меконг са пълни с химически отрови и бактерии, както и с редица промишлени отпадъци.

В нея плуват на воля риби, които се хранят основно с остатъците от други риби. Пангасиус сомовете се отглеждат в стопанства по продължението на реката. Рибата се развъжда при изключително нехигеинични условия, като се храни обикновено със сушени рибни кости от вече изкормените и разфасовани нейни събратя. Филе Пангасиус

Пангасиусът, който се отглежда в тези виетнамски ферми, нараства четири пъти по-бързо от останалите сомове, защото „напомпват“ храната му с хормони за растеж.

И ако това не ви е достатъчно, за да се откажете завинаги от нея, нека да ви кажем, че женските индивиди се инжектират с хормони, извлечени от урината на бременни жени, за да се увеличи плодовитостта и размножаването им.

По данни на големите вериги магазини за хранителни стоки най-продаваната вносна риба за изминалата година е замразеното филе от Пангасиус.

Източник: gotvach.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!