Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бананите като лекарство. Какво ще стане, ако останете 12 дни само на банани?...

банани

Внимание, бананите са полезни!

Този вкусен плод съдържа три вида натурални захари – захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри, затова са особено подходящи за здравословното хранене. Те са благоприятни за метаболизма ни и са добър източник на енергия, но ползите от тях не са само тези.

С откриването им се захваща Юлия Тарбат -  нутриционистка и мотивационен треньор, решила 12 дни да яде само банани. Монодиетата й се отразила чудесно  - по нейните думи храносмилането й се подобрило, а в корема си изпитала голямо облекчение.

Имах чувството, че изобщо нямам корем, защото червата ми работеха толкова спокойно. Също така забелязах, че съм много по-спокойна, не изпитвах никакъв стрес, което беше наистина впечатляващо. Бях позитивна  и творчески настроена", казва Юлия.

Това свойство на бананите е открито преди години от Британската асоциация за ментално здраве, чиито изследвания доказват, че сред хората, страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след изяждането на един банан. Причината за това е съдържанието на триптофан, който тялото ни преобразува в серотонин, още познат като “хормонът на щастието”, който подобрява настроението и ни прави по-щастливи.

За първи път в живота ми един ден ми беше достатъчен, за да свърша всички свои задължения за седмицата. Не бях напрегната и можех да се съсредоточа върху всяка задача", обяснява Юлия.

Според експертите бананите повишават концентрацията и мозъчната дейност. Това доказва експеримент от двеста ученици от английското училище в Туикенам, които хапвали банани за закуска и обяд. Резултатите  показали, че плодовете, богати на потасиум, засилват концентрацията, като правят зениците по-пъргави.

В 12-дневната диета на Юлия се включва и нейният съпруг – Пол, който също изпитал благоприятното въздействие.

Плюсовете на тропическия плод не се изчерпват дотук: той е ефективен срещу запека и нормализира високото кръвно налягане. Има високо съдържание на B витамини, което подпомага успокояването и регулирането на нервната система. На всичкото отгоре, може да се използва и като лекарство след ухапвания от насекоми и комари - хапнете един банан и натъркайте ухапаното място с вътрешната страна на кората, за да успокоите раздразнението и oтоците.

Освен всички позитивни страни, жълтото изкушение има и една негативна – неподходящо е за хора, борещи се с килограмите, защото съдържа много калории, а и захарозата, фруктозата и глюкозата в него не са първи приятели на диетите. /lentata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!