Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лютото лекува и удължава живота! А лютите чушки са оръжие в борбата с цигарите!

Лютата храна е не просто полезна за здравето, но и помага в борбата срещу цигарите.

Американски учени от Калифорнийския университет доказаха, че подлютените ястия могат удължават живота Ви!

Връзката между дълголетието и лютите храни се крие в прага на болката при човек. Пикантната храна повишава прага на болка, а това от своя страна, има значение за удължаването на живота.

До този извод довели поредица от експерименти, които учените направили със специално създадени генно модифицирани гризачи. Животните били системно захранвани с люто, но мозъкът им не получавал сигнали за болка, защото били привикнали към въпросната храна!

Ключът към обяснението на експеримента е протеинът TRPV1, който контролира усещането за болка. У гризачите той липсва, а това удължава живота им с 14%!

Също така, учените забелязали, че опитните животни имат по-добро здраве през целия си живот, вероятността да заболеят от рак при тях е по-малка и паметта им не се влошава с възрастта.

Липсата на TRPV1 помага на мишките да съхранят бързия си метаболизъм с напредване на възрастта и да разграждат по-бързо приетата храна. Това им осигурява превенция срещу масови заболявания като диабета.

Според калифорнийските учени усещането за болка при хората нараства с възрастта. И съответно - овладяването на прага на болката забавя стареенето!

Изследователите достигат до извода, че както при гризачите, така и при човека – лечебните свойства на лютата храна действат по един и същ начин...

И това се дължи на капсаицинът. Благодарение на този компонент лютите чушки придобиват своя пикантен вкус. При редовна употреба, капсаицинът е способен да изключи рецепторите на болка или да ги притъпи!

Доц. д-р  Димитър Попов обяснява кои са полезните съставки при лютите чушки:

„Най-свирепата част на чушките е вътрешната им ципа. Анализите показали, че лютите чушки са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества – въглехидрати, протеини, витамини (А, В1, В2, В6, С, Е) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор). Изненада се оказа фактът, че три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони! Може би на този уникален състав на лютите чушки се е дължало здравето на българина в миналото, който не е сядал на трапезата без любимата си огнена подправка. Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.„

Д-р Попов обяснява и как чрез лютото може ефективно да се отслабва:

„Беше доказано, че освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект съдържащият се в лютите чушки капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма. Нещо повече, южнокорейски учени установиха, че консумацията на капсаицин препятства натрупването на телесни мазнини, който факт открива нови възможности за борба със затлъстяването, от което страдат над триста милиона жители на Земята.” 

Наскоро, учените посочиха и друг „ефект” на лютото - спомага за прочистването на белите дробове при пушачите.

Всеизвестно е, че цигарите са отрова, която запълва белите дробове с токсини и катран. Ако искате да изчистите дробове си, по данни на последните изследвания, е най-добре да похапвате люти чушки, които идеално прочистват замърсените дробове на пушачите!

http://www.lentata.com/page_6811.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!