Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Светът за българския воин” – доказателството, че целия свят е признал силата на българския боен дух

Във времена на апатия и забрава, един документ ни напомня, че сме потомци на велики хора.

В дните, в които нашата малобройна армия е поставена на колене, а грижите и средставата за нея са плачевно малки една книга ни връща към годините, в които нашата армия е била на най-високо ниво и дори великите сили са се възхищавали и са уважавали българския боен дух. Книгата „Светът за българския воин”, която излиза от издателство „Изток- Запад“, наистина е уникална не само със съдържанието си, но и с факта, че всички публикации са представени в оригинал и с българския превод. 

Първата книга от трилогията „Светът за българския воин” обхваща периода от Българското Нишко въстание от 1841 до Балканската война – 1912 г. Ключово събитие през този период е Сръбско-българската война през 1885 г. и както нагледно показва книгата, тя е била първостепенна новина за Европа и водещите западни издания я отразяват не само със съобщения, но и с множество илюстрации на събитията. Френски, немски, английски, италиански автори – чиито текстове на оригиналните езици могат също да бъдат прочетени до българския им превод – възхваляват бойните качества на българина и сипят суперлативи за неговата издръжливост.

Участието на войската в детронирането на княз Батенберг е документирано буквално по часове – могат да се видят илюстрации на обкръжаването на двореца, отвеждането на княза до Военното министерство и откарването му до Дунава, неговото завръщане и дори разжалването на извършителите.

В книгата „Светът за българския воин” е намерила място в съкратен вид напълно непозната за българския читател новела за отмъстителния Янчо хайдутин от френски автор, пребивавал в България по време на Кримската война. Новелата “Jantzo L’Haidouk” излиза в Париж през 1863 г.: “ – Чуждоземци! – каза Янчо, като рязко стана. – Дойде моментът да се разделим. Светът е голям и ние не следваме един и същи път. Аз никога повече няма да ви видя и вие повече няма да чуете да се говори за мен; но никога няма да забравя честта, която оказахте на скромната ми къща. Аз съм обикновен български селянин, а вие сте френски офицери. И все пак, споделяйки с мен хляба и солта, вашите очи срещнаха моите; сърцата ви потръпнаха с моето… Само нашите ръце не могат да се стиснат… Но когато дойде времето да отмъстим на турците за безчестието им към нашата страна, при завръщането си във Франция или по бреговете на Дунава, спомнете си за Янчо хайдутин.”

Обучението на българските войници и военните маневри в началото на ХХ в. впечатляват редица западноевропейци. А един англичанин на няколко страници описва удобствата – топлина, огледала за бръснене и др. – на българските казармени помещения и, по неговите думи, се черви от срам, тъй като те превъзхождат типичната английска казарма.

Българският мъж се ражда, живее и умира с този дух на победител. /nreporter.info/

Когато светът научи българския боен вик: „На нож!“

Акад. Георги Марков: Не разбирам защо САЩ унищожават българската армия  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!