Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сушените плодове третирани със серен диоксид и подсладители

Третират сушените плодове със серен диоксид, глицерин и подсладители.

Сушените плодове са вкусна и полезна храна, освен ако не са третирани с химикали при обработката си. Много производители и търговци прибягват до опушване със серен диоксид, третиране с глицерин, подсладители и дори йнозиращи лъчения, за да придадат добър външен вид, цвят и трайност на сушените плодове.

С какво третират сушените плодове?

Серен диоксид

Нормалният цвят на сушените по естествен път плодове е кафеникав. Бъдете внимателни, ако той е ярък – производителите често прибягват до обработка със серен диоксид. Опушени по този начин, кайсиите стават яркооранжеви, вишните – червени, а стафидите от светли сортове добиват кехлибареножълт цвят. Серният диоксид унищожава микробите и бактериите в сушените плодове, защитава ги от бръмбари и плесени. Той обаче е токсичен – в стомаха образува киселина, която уврежда лигавиците. Сушените плодове трябва да се избягват напълно от хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Веществото е рисково и за астматици, тъй като се превръща в силен алерген.

Препоръчва се, за да се избегне опасният ефект на серния диоксид, сушените плодове да се накисват за 10-15 минути във вода със стайна температура, а след това да се изплакнат обилно.

Глицерин, некачествено олио

За да добият блясък, сушените плодове се третират с глицерин, или се киснат в нискокачествено растително масло. Веществата от мазнината и глицерина обаче проникват вътре в плода, а оттам и в човешкото тяло.

Третиране с газ и бензин

Производителите, с изключение на тези, които правят био сушени плодове, пестят време като ги сушат по изкуствен път. Това става в газови или бензинови пещи при висока температура. Кайсиите, сливите, вишните и стафидите добиват мирис на газ или бензин, а кожицата им се напукна. По повърхността се натрупват канцерогенни вещества. Високотемпературната обработка пък ги лишава от естествените фермени и витамини на плода.

Подсладители

Сушените плодове са с високо съдържание на захар, но някои производители им добавят фруктоза или синтетични подсладители. Глюкозо-фруктозните сиропи имат същото като на захарозата въздействие върху човешкия организъм. Добавянето на подсладители пък е опасно, тъй като някои от тях, като аспартама, са канцерогенни.

Радиация

Някои храни, сред които и сушените плодове, се обработват с йонизиращи лъчения. Това е метод за обеззаразяване на храната, за удължаване на срока й на годност и за фитосанитарна защита, казва физичката Милена Иванова, ръководител на Лабораторията за контрол на облъчени храни към Националния център по радиобиология и радиационна защита. Тя е категорична, че радиацията убива бактериите в храната, но не я докосва. Въпреки това е добре да имаме едно наум.

Афлатоксин

При неправилно съхранение, в сушените плодове – предимно смокини и сини сливи, се натрупват афлатоксини, които са генотоксични и канцирогенни. Афлатоксините се образуват от аспергил – плесенна гъба, която може да зарази и сухите плодове. Попадайки в организма, афлатоксините се натрупват в черния дроб и предизвикват поражения, а след това се прераждат и в туморни образувания. Тези вещества понижават и имунната система.

Преди година някои видове сушени плодове бяха добавени в списъка на опасните за здравето храни, произвеждани от китайски компании. Няколко фирми от източния град Ханджоу, сред които „Линдзин“, „Мейюен“ и „“аода“ са нарушили стандартите за безопасност на хранителните продукти и са използвали прекалено много добавки в производството на сушените плодове.

Източник: agronovinite.com /nreporter.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!