Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български къщи от слама хит в Швейцария

Български къщи от слама хит в Швейцария

Швейцарци луднаха по екокъщи, произведени в Хасково. Технологията е проста и следва схемата на старите майстори, строили преди столетия от кирпич, слама, камъни и дърво. Къщите са дело на фирма собственост на двама швейцарци и българина Илиян Василев, пише Днес+.

Находчивите бизнесмени решават да използват глината от съборените кирпичени къщи край с. Орлов дол понеже орловдолската глина е много качествена и вместо да плащат за изхвърлянето й при събарянето на старите постройки, инвеститорите решават да я вложат в производството на къщи.

Къщите са с външни стени, дебели 70 см. и на практика при тях енергията, необходима за отопление и охлаждане, е нула.Те са направени от гипсокартон, дърво, глина, дърво, слама и външна мазилка, която е минерална. Една стена от глинената сплав е по-тежка, отколкото тухлена със същите размери. Плочите между етажите са от дърво и слама.

Изолацията на покрива е от азиатски треви. Нашите спецове се справят и със строгите изисквания на Запад. Според швейцарските стандарти допустимото отклонение на 6 метра стена е 1 милиметър.

Една къща се прави от 8 души, които пътуват и до Швейцария за сглобяването. Всичко се изготвя по индивидуален проект. Чисто техническата част се изпълнява за около 4 месеца. Една къща, в зависимост от размерите си, се хваща в 10 или 12 ТИР-а.

В производствената база у нас се прави всичко, включително и къщи на три етажа и половина, в които е предвиден и асансьор. Влажността в тях остава константа – тя винаги е 50%, което прави тези домове абсолютно пасивни. На швейцарците през зимата разходът за отопление е почти нулев. И при положение, че в Швейцария зимните температури падат до -30 градуса. В триетажна къща от 500 кв., произведена в Хасково, януарската сметка за ток например е била 30 евро.

„Тези къщи са с гаранция 100 години“, казва Илиян Василев.

Макар и направени от кирпич, къщите са обзаведени с технологии по последен писък на технологиите и всичко в тях може да се управлява през мобилния телефон. Ако собственикът на дома е, например, в Азия и някой му звъни на вратата, може да види кой е, да му отключи и дори да му пусне телевизора.

Илиян Василев обяснява, че къщите, които произвежда, не са по-скъпи от тухлените. В Швейцария всеки, който реши да строи, може да си ги позволи. Цената на квадрат е около 3000 евро.

Във фирмата вече имат и първата поръчка за „умна и дишаща“ къща от българин. Тя ще бъде в пловдивско село.

Източник: money.bg /nreporter.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!