Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новият кмет на Тайпе сплаши полицията


Кметът на Тайпе, д-р Ко Уен-йе (с червената вратовръзка) (CNA News)

В първия си ден като кмет на Тайпе, д-р Ко Уен-йе обеща да предприеме действия срещу шефа на полицията в града, ако хората му продължават да не спазват закона спрямо Фалун Гонг...


Докато вървеше към градския съвет в Тайпе в следобеда на 25 декември, д-р Ko се обърна към придружаващия го главен директор на полицията на Тайпе City, Лий Де-уей, и строго каза: "Ако практикуващи Фалун Гонг бъдат нападнати отново, ще ви уволня."

Полицията в Тайпе беше подложена на критика за неотдавнашното си затваряне на очите за грубиянските действия на про-Пекинска група срещу Фалун Гонг, мирна медитативна практика, преследвана в Китай от 1999 г. насам.

От 2009 г. последователи на Фалун Гонг в Тайван се събират пред емблематичния небостъргач Тайпе 101, предлагайки на туристи от Китай материали, разкриващи престъпленията на китайския режим срещу Фалун Гонг.

Китайската комунистическа партия опекунства групи в чужбина, създадени за осъществяване на нападения срещу Фалун Гонг. В Тайван такава една група е асоциацията “Concentric Patriotism Association of ROC” ("ROC" е съкращение на Република Китай, официалното име на Тайван). Тя е свързана с отдела за Обединен фронт към комунистическата партия, който е отговорен за инфилтрация и размирни дейности на режима в чужбина.

През септември тази година хора от въпросната асоциация обиждали и атакували с пилони практикуващи Фалун Гонг близо до Тайпе 101. Но полицията била необичайно сдържана при тези инциденти.

По време на кампанията си за кмет на Тайпе д-р Ko обеща, че ако бъде избран на тази длъжност той лично ще говори с шефа на полицията в Тайпе относно поведението на асоциацията, и че ако нещата продължат в този дух, ще го уволни.

В четвъртък, всъпилият в длъжност едва от един ден д-р Ko изпълни предизборното си обещание и отправи публично предупреждение към началника на полицията.

Чанг Чинг-хуа, директор на Фалун Дафа Асоциацията в Тайван, приветства тези действия и изрази увереност, че правителството на Тайпе е сериозно относно справяне с проблема на “патриотичната” асоциация.

"Ние подкрепяме полицията в техните усилия за защита на свободата на словото, на върховенството на закона и на мирното изразяване", заяви Чанг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!