Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Денят, в който заловиха Левски - Ден СРЕЩУ страха...

"Залавянето на Васил Левски при Къкринското Ханче"
"Залавянето на Васил Левски при Къкринското Ханче", проф. Никола Кожухаров, 1952г.

27 декември. Стефанов ден.

Годината е 1872. Турските заптиета обсаждат Къкринското ханче и не след дълго залавят Апостола на свободата.

Всъщност, Васил Левски пристига в ханчето в с. Къкрина на 26 декември вечерта, за да тръгне оттам на другия ден към Търново и Букурещ (целта му е била да спаси архивите на революционната организация и да се прехвърли в Румъния). При това си посещение, Левски не е сам – придружаван е от Никола Цветков и Христо Цонев-Латинеца.

От писмени сведения е ясно, че Къкринското ханче е наето от Ловчанския частен революционен комитет, включено е в комитетската мрежа и е място, което приютява множество хора на Вътрешната революционна организация.

Левски е заловен, както и двамата му съратници, които обаче впоследствие са освободени и са се завърнали в домовете си в Ловеч.

След залавянето, Левски е заведен в Търново, след това изправен пред специален съд в София. Пред съдиите Апостола поема цялата вина за революционната организация върху себе си. Така – други дейци не са осъдени. А Левски – обесен.

Такъв ден е 27 декември. Денят, в който ГЕРОЯТ на една нация е заловен и после убит. Без да каже дума СРЕЩУ съмишлениците си. Без да издаде никого. И без да прояви страх.

27 декември. Някой да има против да го обявим за ден СРЕЩУ страха?... 

lentata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!