Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първото доказателство за ползата от медитацията при рак

хромозоми

Често сме слушали, че това да сме щастливи, да медитираме и да мислим за хубави неща може да подобри здравето ни. Всеки знае поне една история за някой, излекувал се от нелечима болест напускайки работа и отдавайки се на това, което обича най-много. Само че това са само истории, без да има реални доказателства за тях. Или поне е било така досега.

За първи път учени от Канада откриват недвусмислено биологично доказателство, че медитацията, йогата и групите за подкрепа могат да помогнат за подобряване на клетъчната активност на пациенти, излекувани от рак. Това изследване е едно от първите с реални факти, подкрепящи съществуването на връзка между ума и тялото.

Учените открили, че теломерите (протеиновите краища на на хромозомите, които се скъсяват с делението на клетките и определят колко бързо остарява една клетка) са останали със същата дължина за цели три месеца при пациенти, преживели рак, които са медитирали или са посещавали групи за подкрепа. Теломерите на тези пациенти, които не са практикували подобни дейности съответно са се скъсили за тримесечния период.

Учените все още не са наясно дали теломерите взимат участие в борбата със заболяването, но има първично доказателство, че скъсени теломери се асоциират с шанса за оцеляване при няколко заболявания, включително рак на гърдата, както и с клетъчното стареене.

В изследването са участвали учени от университета в Калгари заедно с Линда Карлсън от раковия център Том Бейкър.

„Вече знаем, че психо-социалните занимания, като добрата медитация, помага на хората да се чувстват добре психически, но за първи път имаме доказателство, че това може да окаже влияние и върху ключови аспекти от биологията. Изненадващо беше да не открием никаква разлика в дължината на теломерите след цели три месеца на изследвания. Разбира се, налагат се допълнителни изследвания, за да определи потенциала за подобряване на здравословното състояние, но това е едно възхитително откритие с окуражаващи новини.- казва Карлсън.

За целите на изследването са избрани и наблюдавани 88 пациента, преживели рак на гърдата и приключили с лечението преди това. Средната възраст е била 55 години, а за да станат участници в проучването, всички пациенти е трябвало да са изпитвали значителни нива на емоционален стрес.

Участниците били разделени на три групи. Първата група е била помолена да посети осем седмични 90-минутни сеанси на съзерцателна медитация и йога, както и да практикуват наученото у дома за по 45 минути на ден.

Втората група се срещали всяка седмица за по 90 минути през периода на проучването, на които срещи са били окуражавани да споделят свободно опасенията и чувствата си.

Третата група била контролна, и на участниците е била изнесена скучна лекция с продължителност шест часа.

Преди началото и след края на изследването, на всички участници е направен анализ на кръвта и измерване на теломерите.

Първите две групи, ходили на йога и на срещи за взаимопомощ, са успели да поддържат една и съща дължина на теломерите през целия три-месечен период, докато теломерите на третата, нищо не правеща, група се били скъсили. Двете групи, посещавали групови срещи също така се похвалили с понижени нива на стрес и по-добро настроение като цяло.

Въпреки, че това е едно много вълнуващо изследване, все още не е известно дали тези резултати ще бъдат дълготрайни или какво точно причинява този биологичен ефект. Следващи проучвания имат за цел да установят дали тези резултати могат да се повторят с много по-мащабен брой участници, както и какво точно означават тези резултати за нашето здраве в перспектива, например можем ли да предотвратяваме заболявания с медитация, или да влияем върху активно заболяване.

Във всички случаи това е огромна стъпка към познанието ни за това, как умственото ни състояние влияе на здравето ни. Това изследване е само част от глобална тенденция за проучване на контрола на разума върху тялото. Независими италиански учени наскоро са публикували собствено изследване, доказвайки, че практикуването на медитация може да доведе до промяна в структурата на мозъка ни. Изследване още през осемдесетте е създало предположението, че пациенти с рак увеличават шанса си да оцелеят, ако посещават групи за подкрепа, макар да не е публикувано никъде и да не е довело до категорични резултати. Факт е, обаче, че групите за подкрепа на заболели от всякакъв вид болест набират скорост.

И разбира се, за всички практикуващи йога, тези резултати не са ни най-малко изненадващи. Практикуването на йога и медитация ако не лекува рак, то най-малкото успокоява и намалява стреса./fresh-science.com/

Може ли ракът да бъде излекуван?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!