Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антон Тодоров: Плевнелиев е част от комунистическата номенклатура

Прекалено много кадри на военното разузнаване, ДС и БКП са се се впримчили около президента

Г-н Тодоров, вие изнесохте много интересни данни, свързани с комунистическото минало на президента. От къде разполагате с тази информация, какви документи ползвате?

Това е много важен въпрос. Всичко, което казвам, аз го казвам на базата на автентични документи, които съм открил в архивите. Вече няколко години работя основно с три архива. Това са архива към комисията по досиетата, където са документите от служебните архиви на бившата ДС, работя с архива на военното разузнаване, с архивния масив, която се намира във Военно-историческия архив във Велико Търново и с Централния държавен архив, където в момента е някогашният партиен архив. Освен документите, във всяка от своите четири книги, които съм издал досега, аз показвам и от кой фонд са, опис, коя архивна единица. Всеки би могъл да подаде елементарно заявление и да отиде да погледне с очите си тези документи, те са разсекретени.

И какво открихте за Росен Плевнелиев в тези документи?

Последните документи, които открих за него, бяха в Държавен архив – София, който е част от Централния държавен архив. Открих ги във фонда, който съдържа всички протоколи, документи, стенограми, характеристики, докладни записки, на вузовската партийна организация към ВМИ „Владимир Ил. Ленин“, т.е. днешният Технически университет. Ако аз бях на мястото на този президент, щях отдавна да съм си подал оставката, а най-вероятно изобщо и нямаше да се кандидатирам за поста. Президентът Плевнелиев много добре знае какво е правил през 80-те години на миналия век. Както се казваше в един хорър-филм „Знам какво направи миналото лято“. Аз бих го интерпретирал така: „Плевнелиев, знам какво си правил през 80-те“. Мисля, че президентът демонстрира една ценностна система, която изключва възможността той да продължава да изпълнява функциите си на държавен глава. Този човек не само е бил член на БКП, не само е бил активист на БКП, той е бил номенклатура на районния комитет на БКП в район „Христо Ботев“, както и на Градския комитет на БКП-София. Като такъв е присъствал на отчетно-изборната конференция на вузовската партийна организация на ВМИ „Вл. Ил. Ленин“ на 23 ноември 1987 г. Там той е избран първо за делегат на районната партийна конференция на БКП, а след това и във вузовския комитет на ВМИ „Ленин“. За по-младите ще кажа, че вузовският комитет беше нещо като цербер, като главатар на онази партийна шайка. Този комитет избираше бюрото и кадровата комисия във ВК на БКП към различните висши учебни заведения, които вземаха решение за всяко нещо – от най-маловажното до най-важното. Като започнете от назначения, разрешения за допуск до хабилитации, разрешения за специализации в чужбина, допускане до асистентски, доцентски и професорски длъжности, както и елиминиране заради „лош класов произход“ на хора, които са кандидатствали за асистенти и специализации. Тези документи съм ги публикувал. Хубаво е да се видят, за да се види, че бюрото, в чийто избор е участвал и самият Плевнелиев, е разрушавало, счупвало е човешки съдби само две години преди падането на режима. И днес Плевнелиев да се явява като един морален стожер и главен декомунизатор на републиката, за мен е повече от престъпление. Това е най-грубата грешка на един политик и заради нея той трябва да си понесе последствията и да се оттегли. Президентът трябва да покаже минимум достойнство, което очевидно липсва при него.

Има и дискусия дали Плевнелиев е бил платен комсомолски секретар в Гоце Делчев?

Това е много важно да го изясним. Предисторията е следната – още докато Плевнелиев беше кандидат за президент в едно предаване на 9 септември 2011 г., в сутрешния блок на държавната БНТ Атанас Семов каза, че Росен Плевнелиев е бил платен щатен комсомолски секретар. Но Семов, който тогава беше кандидат за президент от името на РЗС, така и не показа документ за това. Работил съм и с Благоевградския архив, където открих документ, че бащата на Плевнелиев е бил висша идеологическа номенклатура в окръжния комитет на БКП в Благоевград, а майка му е била председател на Съюза на българските учители. Но не открих нито един документ, че самият Росен Плевнелиев е бил платен, щатен комсомолски секретар. В България всеки говори каквото си иска и хора като мен, които доказват буквално всяка дума, която казват, с документ, изглеждат като бели врани. Поради тази причина има и един вид желязна завеса за разкритията, които правя, тъй като те разрушават уютния сговор на политическите партии и нова политическа номенклатура. В заключение: Плевнелиев е бил висша партийна номенклатура на ниво районен комитет, макар че няма данни да е бил комсомолски секретар. Вероятно е бил само комсомолски активист.

Плевнелиев демократ на БКП
http://www.politika.bg/article?id=36188

Какво открихте за връзките на президента с РУМНО?

По време на втората си година в казармата, тогава школникът Росен Плевнелиев, е бил в светая светих на тайните служби – в изчислителния център на Генералния щаб на БНА. В този център Плевнелиев е работил с изчислителни машини, логистика и софтуер директно от Главното разузнавателно управление на Съветската армия. В книгата си „Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите“ аз публикувах от архива на Разузнавателното управление на Генералния щаб, или известното като РУМНО, документи, от които се вижда, че петте школника в в този изчислителен център, сред които е и Росен Плевнелиев, са били част от секретния щат на РУМНО като програмисти и оператори на електронно-изчислителни машини. Не само това – открих телеграма с последна степен на секретност от тогавашния шеф на Военното ни разузнаване Васил Зикулов до началника на съветското главно разузнавателно управление армейски генерал Пьотр Ивашутин. В тази телеграма Зикулов командирова шефа на изчислителния център, в който като школник втора година в казармата е бил програмист Плевнелиев, в централата на Главното разузнавателно управление на Съветската армия, за да получи съответния софтуер и обучение как да работи с него. На подобни места в армията не попадат случайни, непроверени хора. След всички тези неща Плевнелиев отдавна вече трябваше да не е президент. Казусът „Гоце“ е като детска игра пред него. Гоце е бил един обикновен секретен сътрудник, дори не е изпълнявал оперативни функции. Докато Плевнелиев е бил в най-засекретената структура на Генералния щаб – в изчислителния му център, който бил част от структурата на РУ на Генщаба. Изключителен скандал, който той подминава като абсолютен гьонсурат.

Президентът се обяви „принципно“ против назначаването на посланици, които са имали връзки с ДС, но май няма нищо против да се обгражда с бившите си колеги от РУМНО?

Точно така. Ще се позова на документи от Военно-историческия архив във Велико Търново, за да припомня кой беше най-важният съветник на президента Плевнелиев до преди няколко месеца. Говоря за Стоимен Стоименов, за когото открих документи, които доказват, че през втората половина на 80-те години той е бил инструктор във Военно-административния отдел на ЦК на БКП. Стоименов е бил дясна ръка на ген. Велко Палин. Хората, които са живели онова време, отлично помнят кой е ген. Палин. Е, съветник на нашия „антикомунистически“ президент беше Стоимен Стоименов. Да припомня, че 80-те години Стоменов се е обучавал във Военно-политическата академия в Москва. Доказах това с документи, макар че Стоименов и кликата му лъжеше по медиите, че това било невярно. Публикувал съм тези документи в книгата си „Шайка“. През цялата си кариера той е бил партиен политически офицер, бил е началник на комсомолския отдел в главното политическо управление на армията и като такъв е съсипвал човешки съдби. Чудно ли ви е, че Плевнелиев е назначил точно такъв човек за свой съветник? Много хора казват, че президентът трябва да е надпартиен. Питам, защо тогава в екипа на Плевнелиев гъмжи от кадри на БКП и БСП? Юридически съветник му е Наталия Киселова, която до 2010 г. беше член на Националния съвет на младежкото БСП. Нейни статии и днес мога да се намерят в архива на „Дума“, както и участието й в мероприятия на БСП. Какво прави като пресаташе при Плевнелиев бившето пресаташе на вицепремиера Меглена Плугчиева от Тройната коалиция – имам предвид Мария Иванова? В една нормална страна заради всички тези неща протестиращите нямаше да веят като знаме и като предводител името на Росен Плевнелиев, а още през лятото щяха да му поискат оставката и да изчистят една от най-висшите ни институции от срамното явление, което той представлява.

Може ли да се каже, че на тези политически обвързаности на Плевнелиев от миналото до голяма степен се дължи и сегашната му политическа кариера?

Напълно съм убеден, че е така. Човекът, който лансира Плевнелиев за министър и после за президент, беше Бойко Борисов – член на БКП, който напуска системата на МВР, защото не иска да се деполитизира. Днешните реформатори, реаниматори и дезинформатори и тази част от българите, които още гласуват за ГЕРБ, дават ли си сметка, че за пореден път опорочават възможността в нашата държава да се случи нещо нормално. Когато на 1 юни миналата година Стоимен Стоименов напусна президентската администрация, а имам пряка информация, че причина за това са и моите разследвания за миналото му, знаете ли къде беше назначен той? Той стана главен съветник на Димитър Дъбов, който е шеф на комисията за контрол на спецслужбите. Ето този сговор, това преливане на уж дясно в уж ляво и обратно е това, което съсипва и минималната възможност за нормализация в България. А хората от ден на ден стават все по-дезорганизирани. Цялата кариера на Росен Плевнелиев е белязана от две неща – непрозрачни контакти и зависимости от тайните служби и от бившите партийни номенклатурни структури. Кариерата му е белязана и от връзки с олигархични кръгове, които се въртят около Иво Прокопиев.

Мълчанието на президента по неудобните за него въпроси очевидно говори за задкулисие. Какъв, според вас, е Росен Плевнелиев в задкулисната игра – пешка в нечии ръце, или голям играч?

Той изпълнява диспечерски функции. Това означава, че човек, който е зависим, а зависимостите при Плевнелиев са ясни, се разполага на висша административна позиция или изборна длъжност и по този начин той дирижира разпределянето на ресурси или кадрови назначения. В елитологията (науката за изследване на елитите) това се нарича стратегическа позиция. От функцията си на политически диспечер, Плевнелиев влияе на съдбите на десетки, стотици, а понякога и на милиони хора. В случая Плевнелиев е по-скоро инструмент на кръговете, които описахме. В такива кръгове често има стратегически коалиции, те самите често влизат в разпри по между си, но това е характерно и за организираната престъпност. В тази връзка нека припомня още две назначения на Росен Плевнелиев. Начело на Националната разузнавателна служба е Драгомир Димитров. Бях първият, който се добра до досието на Димитров, преведох на немски и дори го изпратих на президента на Германия г-н Йоахим Гаук и на г-жа Ангела Меркел. Чудя се как този човек още не е уволнен. Та той като войник е награждаван за това, че е ловил на граничната бразда източногерманци, които са бягали от „рая“ на Хонекер през 79-80-та година. Бойко Борисов като премиер предложи лицето Драгомир Димитров, а Росен Плевнелиев лично го назначи в началото на 2012 г. При назначаването на Димитров Росен Плевнелиев излъга най-нахално, че той никога не е бил офицер в ДС. Да, но фактите са, че Димитров е назначен през лятото на 1989 г. като кадрови офицер на ДС във Велико Търново. Другото скандално назначение, свързано с Плевнелиев, е на шефа на Военното разузнаване Веселин Иванов. Формално той се назначава от военния министър (тогава бившият БКП активист Аньо Ангелов), но президентът като върховен главнокомандващ има решаваща дума. От средата на 80-те години Веселин Иванов е бил офицер в РУ на Генералния щаб. Неговият заместник в Служба „Военна информация“, Митко Троански също е започнал кариерата си като кадрови офицер в комунистическото РУМНО в средата на 80-те. Извинявайте, ама не станаха ли прекалено много хората от военното разузнаване, ДС и бившата комунистическа номенклатура, които са впримчили в хватка днешният президент Росен Плевнелиев?

Какви са връзките между т.нар. „стари десни“ СДС и ДСБ, с червената снаха Меглена Кунева и с кръга „Капитал“? Неслучайно ви питам, защото именно в тези среди идеята на Плевнелиев за референдум за изборните правила беше приета особено ентусиазирано?

Най-интересното е, че хора с комунистически корени като хамелеони непрекъснато променят цвета и позицията си, само и само да бъдат на диспечерските функции, които споменах. Понятието „диспечер в българската политика“ е ключово. Тези хора по принцип са господин и госпожа Никой, но в момента, в който се натоварят с диспечерските си функции, те стават важни. Кой беше Иво Прокопиев? Неговият баща беше зам.-директор на най-важното ловно стопанство в комунистическа България, в което Тодор Живков канеше Леонид Брежнев и други комунистически диктатори на лов. Братът на Прокопиев също е с кадрова работа в тайните служби. Самият Прокопиев прави една зашеметяваща кариера. В началото на 90-те години той идва в София като обикновен репортер, а по време на Костов намаза дебело филията. След това пропиля това, което придоби по скандален начин, и днес се явява под „вънкашност нова“, за да ни убеждава колко е важен за България и българите. Тези хора трябваше отдавна да търкат наровете в затвора. Както се изразява в една от книгите си Джон Льо Каре „това място (имам предвид България, бел.моя) трябваше да въшляса от ченгета и да се чува само оглушителното тракане на белезници“.

ВИЗИТКА
Антон Тодоров е роден на 19 август 1966 г. в гр. Раднево. Завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломната му работа е на тема "Генезис и природа на патримониалната държава в Русия". Специализирал е във Военна академия "Г.С. Раковски". Има няколкостотин публикации в българската и чуждата преса.

http://www.politika.bg/article?id=36188

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!