Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Куркума за растеж на мозъчни клетки

Куркума

Учените доказват, че една от съставките на широко използваната подправка за къри – куркумата, подпомага нервните стволови клетки при плъховете, и би могла да помогне на мозъка да се излекува сам.

Нови изследвания показват, че ароматното вещество куркумин, и по-точно ароматните му кетони,  съдържащо се в куркумата, може да се използва в състава на бъдещи лекарства за третиране на пациенти с неврологични заболявания, като последици от мозъчен удар и Алцхаймер.

Учени от института по неврология и медицина към изследователския център Джулих в Германия са изучавали ефекта от куркумин върху нервните клетки чрез инжектирането му в мозъка на плъхове. Последвали скенери разкрили, че след тази инжекция, областите от мозъка, отговорни на растежа на мозъчните клетки станали много по-активни.

В процеса на изследване също така се е тествал ефекта на тази съставка директно върху нервна стволова клетка, клетка, която притежава способността да се превръща във всякакъв вид мозъчни клетки и на теория би трябвало да може да поправя нанесени вреди или да лекува заболявания. Само че при човека и другите бозайници този процес не се осъществява много добре.

„При хората и високо развитите бозайници способността да се възстановява мозъка не изглежда да е добре развита, докато при риби и други малки животни възстановяването на увредени мозъчни клетки е повече от успешно.“ – казва Мария Адел Рюгер, невролог, част от изследователския екип.

След третирането на нервни стволови клетки на гризачи с различни нива на концентрация на активното вещество, учените са открили, че това вещество – куркумин, стимулира растежа на нервни стволови клетки, и колкото по-голяма е била концентрацията, толкова по-голям растеж е наблюдаван. Това вещество, също така е ускорило клетъчното делене.

„Интересно е как можем да стимулираме ефективността на стволовите клетки с арома терапия. И е напълно възможно това да се превърне в инструмент за подпомагане н мозъчното регенериране“ – казва Рюгер.

Екипа в момента взира поглед в човешкия мозък, за да разбере дали веществата, съдържащи се в куркумата биха имали същия ефект върху хората.

И още за куркумата

Куркумата е известна от древността с невероятните си полезни свойства върху човешкото тяло. Все още не е много популярна в България, но набира скорост, като основна съставка на кърито. Макар да е по-популярна като кулинарна добавка, куркумата има и други медицински приложения и повлиява добре различни заболявания.

В Индия тази подправка се използва от хилядолетия за лечение на какви ли не здравословни проблеми – от стомашно-чревни разстройства, до открити рани , поради анти-микробните си свойства. Използвана е за облекчаване на болки, а в днешната и древната козметика е във всеки продукт за третиране на кожни проблеми като екзема, алергии и дори шарка. В Индия от векове смесват куркума с топло мляко за сваляне на висока температура.

В съвременната медицина куркумин е използван широко поради антисептичните си качества. Освен това се вярва, че има и противоракови, антибактериални и антивирусни свойства.

В много култури, особено в Индия, куркумата е и част от всички религиозни церемонии. Тъй като масово се използва и за оцветител, тази подправка е задължителна боя за ритуални дрехи.

Естествено, повечето хора са чували за куркума във връзка с някаква храна, като кърито. Това е типична подправка за страни, в които се среща в природата. В средновековна Европа куркумата е познат като индийски шафран, като евтина алтернатива. Вкуса наистина наподобява този на шафрана, тъй като са от едно семейство. А поради родството на растението също и с джинджифила и хряна, куркумата е неизменна част от горчицата, използва се предимно за цвят.

В съвременния свят ние не използваме това растение максимално. Едва няколко проучвания доказват научно положителните му ефекти върху здравето ни.

Все още няма информация за негативни или алергични реакции към куркумата. Това е органичен продукт, който се използва масово в индустрията като оцветител на храни. Всяка жълта храна съдържа куркума. На етикетите се изписва като Е100, което хвърля друга светлина върху добавките към храните. От кашкавал, кисело мляко, масло и горчица, до портокалов сок и пилешки бульон, всичко съдържа куркума.

Може би именно в полезните качества на куркумата се дължи неосъзнатия копнеж към кърито. Както жаждата ни кара да пием вода, без да осъзнаваме. Като английския феномен – националната храна на Англия вече е кърито, не защото има твърде много индийци, а защото местните инстинктивно усещат, че опитали къри веднъж, консумирането му ще помогне да доживеят дълбоки старини. /fresh-science.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!