Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уникално! Зелето предпазва от най-коварното заболяване – рак!

Все повече изследвания доказват превантивния ефект на кръстоцветните зеленчуци срещу рака на млечната жлеза, на простатата и на шийката на матката, срещу сърдечносъдовите заболявания и остеопорозата.

Наскоро се установи и положителният им ефект срещу заболявания на очите – катаракта, глаукома и макулна дегенерация на ретината.

Сред кръстоцветните са всички видове зеле – бяло, зелено, червено, китайско, броколи, романеско, карфиол, брюкселско зеле, освен това всички видове ряпа, синап (от чиито семена се прави горчицата), захарно цвекло и др. Тези зеленчуци са богати на витамини С и А, калций, желязо, фолиева киселина и противоракови молекули – изотиоцианати и глюкозинолати.

Доказан ефект срещу рака

За да предизвикат образуването на тумор, канцерогенните агенти трябва да се прикрепят към генетичния материал на клетката и да го увредят. Глюкозинолатите и изотиоцианатите, които се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, пречат на този процес и стимулират защитните механизми, пише сп. „Здравен журнал“. Освен това друга съставка – сулфорафанът, активира гени, коитокодират дейността на определени ензими, способни да се борят срещу раковите клетки. Те спират размножаването на туморни клетки в гърдата, дори в напреднал стадий на раковото заболяване.

Добро зрение, солидни кости и здраво сърце

Трите основни причини за слепота са катарактата, глаукомата и макулната дегенерация на ретината. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци намалява значително рисковете от тях. По отношение на сърцето изследванията показват, че зелето и неговите роднини намаляват нивото на хомоцистеин в кръвта, който създава риск от сърдечносъдови заболявания. Изоцитианатите пък действат като ефикасен антикоагулант – предпазват от образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.

Високото съдържание на калций в къдравото зеле, китайското и броколите прави тези зеленчуци ценни за поддържането на костната плътност и предпазването от остеопороза.

ВНИМАНИЕ!

Единственият недостиг на кръстоцветните е нивото на нитрили и гоитрогени в тях. Нитрилите са вещества, които могат да доведат до отрицателен ефект върху черния дроб и бъбреците, а гоитрогените ограничават дейността на щитовидната жлеза и могат да предизвикат заболяването гуша. Разбира се, при прекалено голяма консумация, главно на брюкселско зеле и броколи. /prekrasna.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!