Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Водната диета - новият хит в Италия

Bодната диета е най-новият хит в Италия. Мнозина, сред които и звезди от шоубизнеса, твърдят, че именно чрез нея са се избавили от излишните си килограми.

Автор на водната диета е професорът по хранене от университета в град Павия Никола Сорентино.

Сред видните му

пациенти е

Моника Белучи,

както и телевизионната водеща Барбара д'Урсо.

В наскоро публикуваната си книга “Диетата с вода” Сорентино описва как и в какво количество пиенето на H2O стимулира метаболизма, водейки до отслабване.

Че водата е изключително важна за поддържането на жизнените функции в организма, не е новост, но каква роля играе при загубата не тегло, пита авторът още в началото.

Четейки томчето, човек накрая обобщава – диетатата на Сорентино е лесна като пиенето на чаша вода. Казано по-точно – като две чаши вода. Две чаши на гладен стомах преди закуската, обяда и вечерята са необходими, за да раздвижиш тотално метаболизма.

Според проф. Сорентино изпилият две чаши вода преди хранене човек има много по-малко желание да яде,

тъй като се чувства

почти “нахранен”

от пиене

Другият ефект на двете чаши вода е, че се активират серия от механизми на разграждането, които помагат да се отслабне. Тук обаче не става въпрос за “отмиване” на мазнините и захарите, поети от организма ни. За стопяването на сланините е необходимо и успоредно с пиенето на вода да се следва нискокалорична диета.

Два са основните съвета на Сорентино към искащите да отслабнат.

Първият е буквално да се съберат общо 8 чаши вода на ден на гладно, преди да се седне на масата за хранене.

Вторият е да се отдава предпочитание на пълните с вода храни като зеленчуци и плодове.

Тук обаче не става въпрос в никакъв случай да се поемат разбити с миксер смесици от плодове и зеленчуци. На всичкото отгоре в диетата е предвидена и награда – по едно квадратче натурален шоколад.

В хранителния режим на Сорентино се набляга основно на вегетарианската храна, като само от време на време се допускат риба и нискокалорична шунка.

База на диетата са първите ястия. Не се елиминира пастата, която е изцяло от въглехидрати. Макароните и спагетите не водят до напълняване, убеден е Сорентино. Следвайки точно определен режим и готвейки ги с нискокалоричен сос, е възможно да се отслабва с килограм на седмица, казва Сорентино.

В действителност неговата диета

се противопоставя

рязко на диетата

на Дюкан,

която набляга на протеините. Злоупотребата с тях води до проблеми с бъбреците и черния дроб.

В такъв случай по-добре е да се наблегне на спагетите и минералната вода, убеден е професорът.

За изработването на хранителния си режим Сорентино използва не само 10-годишни лични наблюдения и анализи, а и чужди изследвания. Във всички тях водата е в центъра на диетата.

В книгата си той цитира и американско проучване на колежа по земеделие и науки за живота към техническия университет във Вирджиния. То показва как от поставените на диета 50 души половината са поемали по 2 чаши вода преди хранене и съответно са отслабнали с по 2 кг повече от останалите. Онези, за които пиенето на 2 чаши вода на гладно станало навик, отслабнали с още 1 кг и след края на диетата си, докато другите напълнели с по 1 кг.

Проф. Сорентино цитира и научни изследвания, според които пиенето на въпросните 2 чаши вода на гладно води до увеличаване на скоростта на разграждане на калориите. Според изследване, направено в Германия през 2003 г., пиенето на 500 мл вода, равно на две чаши, на стайна температура (22 градуса) води както при мъжете, така и при жените до ускоряване с 30 на сто на скоростта на метаболизма.

Това ускоряване започва 10 минути след изпиването на водата и е най-голямо 30-40 минути след това.

Сорентино цитира и подобно изследване, осъществено с момчета на 8-11 г. от израелски екип през 2011 г.

Средно с 25 на сто

е увеличена скоростта

на разграждане

и този процес започва 24 минути след пиенето на водата, като достига своя пик 40 минути след началото.

Много е важно обаче водата да се сърба бавно и на глътки, съветва италианският професор. По-добре е, ако тя е минерална, като може дори да е газирана, тъй като е още по-утоляваща жаждата.

Не е за препоръчване тя да се замества с нискокалорични напитки, тъй като те съдържат оцветители, аромати и други изкуствени съставки.

Другият положителен ефект на водата е, че тя елиминира от организма токсините, натрупани от различните храни, които водят до задръстване и забавяне на метаболизма.

Всички изследвания, които Сорентино използва за диетата си, говорят за кратък ефект върху метаболизма – той е между 30-ата и 60-ата минута от пиенето. Затова италианският професор съветва пиенето да е много пъти на ден, за да може ефектът да е многократен. Най-ефикасно е, ако 500 мл вода се пият 4 пъти в рамките на деня, или общо 2 л. вода, което е 8 чаши.

Все още не е ясен ефектът от пиенето на вода, ако тя е по-малко от 500 мл. При всички случаи обаче, ако тя се пие на един път повече от 500 мл., ефектът може да се окаже негативен за хората с бъбречни и сърдечни проблеми. /24chasa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!