Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учените разбраха защо с възрастта заспиваме все по-трудно

Автор: Мая Йорданова

Това е така, защото когато остаряваме губим онези клетки в мозъка, които „изключват“ мислите ни – това е причината с напредване на възрастта да заспиваме все по-трудно, обясняват учени от Харвардския медицински институт, цитирани от в. „Дейли мейл“, цитирани от БТА.

Споменатите неврони бавно намаляват и това създава проблеми със съня. Същият процес се наблюдава и при пациентите с болестта на Алцхаймер, които по правило трудно заспиват.

Екипът на проф. Клифорд Сейпър успял да идентифицира групата нервни клетки, които блокират съзнателните мисли и ни помагат да се унесем в сън. Специалистите са на мнение, че количеството на тези инхибитори-неврони постепенно намалява с възрастта.

„Когато достигнат 70-годишна възраст, хората обикновено спят в денонощието с 1 час по-малко от 20-годишните“, констатира проф. Сейпър. „Загубата на тези неврони с остаряването или при настъпването на болестта на Алцхаймер са една от главните причини за нарушенията на съня“, допълва още специалистът.

Учените смятат, че техните открития ще помогнат при разработката на нови методи за справянето с безсънието при възрастните хора. Загубата на сън е свързано с редица здравни проблеми, сред които фигурират когнитивната дисфункция, повишеното кръвно налягане и тенденцията към развиване на диабет от втори тип. /novini.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!