Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Три здравословни храни, които могат да ви убият

Целта на тази статия не е да ви стресне, нито пък да ви накара да се чувствате глупаво. Здравословният лайфстайл трябва да бъде уважаван и в никакъв случай подценяван. Благодарение на него пълним тялото си с живот, а не с бавна смърт. Целта ни е да ви предупредим, че много голяма част от храните, рекламирани като здравословни, всъщност са вредни, пише Avtora.com.

1. Плодови сокове

Често, когато влезем в магазина, за да си купим нещо здравословно, без колебание се спираме на плодовите сокове. Съжалявам, че ще ви разочаровам, но соковете са пълни не само с витамини. Да, те може наистина да съдържат малки количества от истински плодове, но всъщност обикновено представляват "здравословен" микс от вода, изкуствени ароматизатори, оцветители и захар.

Фрешът също не е никак добра идея – това е все едно да ядеш плод, от който са отстранени всички полезни неща. Останали са само няколко витамина и много, много захар. Количеството захар в портокаловия сок е точно толкова, колкото и в "любимата" на всички привърженици на здравословното хранене Coca Cola...

До какво води приемът на твърде много захар? Ето това е нещо, което всички ние добре знаем.

Съвет: Наблягайте на плодовете, не на соковете.

2. Пълнозърнест хляб

Фактът, че пълнозърнестата пшеница е по-здравословна от рафинираната, е верен. Но в никакъв случай не означава, че като цяло пшеницата е полезна. Все едно да кажеш, че цигарите без филтър са вредни за здравето, а напротив, тези с филтър са здравословни. Тази логика е погрешна.

Причините да избягваме пшеницата са основателни. Първата е, че съдържа глутен, а много голяма част от хората, някои без да подозират дори, са чувствителни към него. Проблемите, които може да им създаде той, са увреждане на лигавицата на храносмилателния тракт, болка, подуване на корема... Глутенът може да причини също недостиг на витамин D и да повиши нивото на "лошия" холестерол.

Съвет: Просто избягвайте хляба, без значение дали е пълнозърнест или не.

3. Храни с ниско съдържание на мазнини

Феновете на здравословното хранене следват правилото да приемат храни, бедни на мазнини. Съответно, за да удовлетворят желанията на клиентите си, производителите предоставят богат избор от именно такива продукти - лишени от мазнини.

Проблемът е, че изкуственото извличане на мазнината прави храната ужасна на вкус. За да я направят по-привлекателна, производителите добавят вълшебен микс от химикали, изкуствени подсладители и огромни количества захар. Ето защо мазнините са по-добрата алтернатива.

Съвет: Забравете за всичко с етикет "ниско съдържание на мазнини" или "без мазнини".

Какъв е изводът?

Явно наистина не бива да вярваме на етикетите. Ако на опаковката на храната пише, че е здравословна, то най-вероятно тя не е такава. /blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!