Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вредата от пестицидите се предава няколко поколения

Всички сме чували фразата: „Ти си това, което ядеш“, но какво ще кажете за това: „Ти си това, което са яли твoите предци“? Това предлагат за размисъл учени във Washington State University, които са установили, че яденето на преработени храни с най-популярния пестицид метоксихлор, води до усложнения в здравето до трето поколение.

В проучването на американските учени, което проверява колко далече се простират последиците от замърсяването на околната среда с метоксихлор, били изследвани няколко популации от плъхове. Пестицидът е представен за първи път през 1948 г. и е бил широко използван през 1970 години., а през тези години се е считал като „безопасна алтернатива“ на ДДТ. Метоксихлорът, известен също като метокси или мокси, се използва в продължение на много години, а в някои страни все още се използва и днес за пръскане и обработка на зърнени и градинарски култури, декоративни растения, животни и домашни любимци.

След обработка с метоксихлор на плъхове, еквивалентна на високо въздействие на околната среда, екип от учени, ръководен от Майкъл Скинър отбелязва някои доста тревожни резултати. У лабораторни гризачи от три поколения се разпространили заболявания на бъбреците, рак на яйчниците и затлъстяване. „Фактът, че баба ти е била изложена на пестициди по време на бременността, може да допринесе за рязко увеличение на вашата чувствителност към развитието на заболяване, а вие от своя страна ще ги предадете на своите внуци, у които лекарите да не могат да идентифицират очевидна причина за тяхното заболяване“, обяснява Скинър в публикация за „PLoS ONE“.

Метоксихлорът е забранен в Съединените щати още през 2003 г., но все още се използва в някои страни, които доставят хранителни продукти и у нас - Испания и Полша. Способността на пестицида да повлияе на живота на няколко поколения, тревожи експертите. Изследователите смятат, че метоксихлорът променя гените на един организъм, дори и без да се променя действителната последователност на ДНК, което се нарича трансгенерационно епигенетично наследство.

Учени от Вашингтон предполагат, че минало излагане на метоксихлор би могло да бъде една от причините за удивително бързо растящите темпове на затлъстяване и свързаните с него заболявания през последните 50 години. Въздействието на този пестицид също така е довело до намаляване на раждаемостта, ускорение на сроковете за началото на хронични заболявания при възрастни, и, разбира се, възможността за прехвърляне на тези здравни проблеми в бъдещите поколения. Това е първото проучване, което показва, че повечето трансгенерационни черти на болести се предават не само чрез майката, но също така и чрез по -старите поколения.

В допълнение, учените предполагат, че ефектът на пестицидите върху здравето на поколенията може да носят и бащите – за това изследователите са идентифицирали мутации в някои гени в спермата на правнуци на мъжки плъхове и продължават експериментите си. /nepoznato.energetika-bg.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!