Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Край на бръчките! Топ 5 домашни маски за подмладяване и 7 вредни навика, които докарват бръчки

Стара истина е, че природата е най-добрият помощник на младостта и красотата, кухненските ни шкафове крият истински вълшебства, с които можем да възвърнем свежестта и блясъка на кожата си. Ето 5 от тях, с които лесно да кажем сбогом на бръчките и които откровено можем да наречем еликсири на младостта.

1. Бананова маска

Смело може да се каже, че домашната бананова маска успешно замества ботокса и лифтинга. Приложена върху лицето, тя освежава, изглажда и омекотява кожата. Вземете средно голям банан и го намачкайте с вилица. Нанесете маската върху лицето и шията и оставете да действа 20 минути. Измийте със студена вода. За отличен ефект, използвайте тази маска веднъж седмично.

2. Розмаринова тинктура

Розмариновата тинктура лесно може да се приготви у дома. Оказва изключително благотворно въздействие върху кожата, като я прави по-еластична, стегната и нежна. Тя изглажда дори и упоритите бръчки.

Залейте 3-4 стръкчета пресен розмарин с чаша бяло вино (за суха и нормална кожа) или с чаша водка (за мазна кожа). Сложете сместа в бутилка или стъклен буркан. Разклащайте на всеки два дена. След шест седмици прецедете и използвайте, като всяка сутрин и вечер разтривате лицето си с памучен тампон, напоен в тинктурата. Третирайте в продължение на месец и сами ще почувствате благотворния ефект не розмариновата тинктура. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

3. Маска от краставица и сушени кайсии срещу бръчиците около очите

Използвайте пресни краставици в борбата срещу бръчиците около очите. За да извлечете максимална полза от витамините и водата, съдържащи се в краставицата, поставяйте я върху очите си нарязана на кръгли филийки. Може да използвате и настъргана краставица. Търкането с настъргана краставица пък е чудесен пилинг за лицето.

Ако имате сушени кайсии, не ги захвърляйте обратно в шкафа. Накиснати във вода за няколко часа и наложени върху и около очите, те оказват изключително освежаващо, тонизиращо и хидратиращо въздействие. Правят кожата по-еластична и помагат при изглаждането на фините бръчици около очите.

4. Маска с чушка

Нарежете на ситно 1 прясна сладка чушка, добавете към нея 1 чаена лъжичка мляко, 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица овесени ядки. Всичко това сложете в блендер. Консистенцията на сместа може да бъде в зависимост от вашите предпочитания, т.е. няма да е фатално, ако сложите малко повече мед или малко повече овесени ядки. Нанесете сместа върху лицето си с памук или козметична четчица. Оставете да действа за около 15 минути, след което изплакнете с хладка вода или прясно мляко.

5. Кисело мляко

Киселините, съдържащи се във всяка домашна млечна маска отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата, хидратира и изглаждат бръчките.

Смесете една супена лъжица кисело мляко с три зрели ягоди и ги намачкайте с помощта на вилица, след което добавете няколко капки зехтин. Нанесете сместа върху лицето си и остане с нея в продължение на 15-20 минути. Отстранете с памучен тампон, напоен с минерална или розова вода.

 7 вредни навика, които докарват бръчки

Френски дерматолози алармират кои са навиците от ежедневието на дамите, които предизвикват в най-голяма степен появата на бръчки и преждевременното остаряване. Вижте класацията и се опитвайте да ги избягвате, за да запазите по-дълго младостта си.

1. Пиенето със сламка

Следващият път, когато ви поднесат коктейл, махнете сламката без колебание ­ изследвания на специалисти сочат, че пиенето със сламка води до появата на бръчки по същия начин както пушенето на цигара, обяснява д-р Фредерик Брандт, дерматологът на Мадона.

2. Пропускането на преглед при очен лекар

Ако не обръщате внимание на влошаващото се зрение, рискувате да улесните появата на бръчките "пачи крак", които се образуват при продължително присвиване на очите.

3. Не носите слънчеви очила

Не предпазвайте очите си от слънчевите лъчи и така ще имате най-сигурната рецепта за бръчки. Освен че са задължителен моден аксесоар дори през зимата, очилата предпазват окото и кожата около него от вредните влияния на слънцето и вятъра.

4. Ползвате неподходящ фон дьо тен

Фон дьо тенът изглажда несъвършенствата на кожата и є придава по-здрав вид. Търсете продукт, който освен декоративните качества, има и предпазващ и подхранващ ефект. Преди да го нанесете, подгответе кожата с подходящ продукт.

5. Недоспиването

По-малко от шест или седем часа сън всеки ден води до стареене, казва д-р Майкъл Ройзен, експерт по процесите на стареенето. Липсата на сън освен това повишава риска от инфаркт, отслабва имунната система и намалява нивото на серотонин.

6. Прекалено много сън

Другата крайност обаче ­ редовен сън по над осем часа на нощ ­ също води до стареене. Изследване на учени от Калифорнийския университет показва, че при хора, които всяка нощ спят по осем или повече часа, съществува висок риск от преждевременна смърт.

7. Моливът за очи

Придърпването на клепача, когато очертавате окото с молив, отпуска кожата, а впоследствие и я набръчква. /pik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!