Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лазарина Герова: Българите са болни, защото ядат отровни храни!

Д-р Бениш от Парламентарната комисия по здравеопазване ми каза: „Е, не ти ли е ясно, че няма да върнем контрола над нитратите!” Зад това стоят големи интереси...

Инж. Лазарина Герова е от последните мохикани, които все още не са се отказали да воюват срещу „вятърните мелници” на властта. Тя е дипломиран експерт по безопасност на храните, акредитирана е да проверява за отрови всичките плодове и зеленчуци, които консумираме. Близо 20 години прави анализи за съдържанието на нитрати в тях и с всеки изминал ден констатира с тревога колко по-сериозна става заплахата за българите, които пълнят торбите от зеленчуковите пазари и магазини. Поводът да я потърсим за този разговор са появилите се в последно време съобщения за деца, които изпадат в тежко състояние след консумация на прясно изцедени зеленчукови сокове.

- Инж. Герова, категорична сте – българите буквално се тровят с пролетните и летните плодове и зеленчуци, какво имате предвид?
- В България отдавна няма ефективен контрол за проверка на нитратите. Днес никой не може да каже какво точно съдържат плодовете и зеленчуците, които слагаме на масата си, уж за да заредим организма си с витамини. И въобще не си задаваме въпроса какво всъщност консумираме – витамини или отрова.

Ще бъда конкретна, защото става въпрос за здравето на българина. Вярно е, в момента изобилието на пазара е голямо, хората купуват. Оказва се, че тези продукти бъкат от нитрати. А съдържанието им в пресните лук и чесън, както и в краставиците, надвишава от 4 до 5 пъти допустимите норми, което е жива отрова.

- Как така жива отрова?
- Според Световната здравна организация допустимите норми за нитрати в плодовете и зеленчуците са 50 мг за бебета и 250 мг на килограм храна за възрастни. Европейската комисия обаче, на която се кланят нашите институции и държавници, е поставила други норми за България – 4500 мг на килограм. Е, това не е ли жива отрова за организма?... Затова българският народ е не само болен, а с всеки изминал ден той става все по-болен…

- Но нали има лаборатории, има и Агенция по безопасност на храните, чието задължение е да следят този процес?
- Кой твърди подобно нещо? В България няма ефективен контрол за следене на нитратите. Нещо още по-страшно. „Уважавани” медии се опитват да убедят българина, че, цитирам: „Нитратите понижават кръвното налягане!” Най-вероятно заради лекарството, което се произвежда от нитрати и нитрити. Аз обаче ще кажа – това прехвалено „лекарство” може само да ни отрови бавно и сигурно, да ни причини рак или диабет и да докара до умствена изостаналост децата ни.

- Нищо не казвате за Агенцията по безопасност на храните?
- Според мен Агенцията по безопасност на храните беше създадена от правителството на Бойко Борисов, за да събира глоби по несъществени признаци, за да си разпределят определени хора бонуси. А след отмяната на контрола върху нитратите през 1999 г. съм писала до всички правителства. Уви, глас в пустиня...

- Кое правителство отмени контрола?
- Правителството на Иван Костов го отмени този контрол. Даже създадоха и такъв Закон за храните, който

да не може да налага контрол


Законът е написан така: единият параграф изисква безопасни храни, другият го отменя. Аз съм се обръщала и към парламента с изложение и с факти. Предоставяла съм и прецизна информация кое точно трябва да се промени в закона, за да започне контролът. Но нито едно правителство не чува. Само един от зам.- министрите ми каза откровено: „Г-жо Герова, ако върнем контрола, какво ще кажат фирмите?” Т.е. някой има интерес това да не се случи! И защо лекарите, които се борят за нашето здраве, не вземат да лобират за въвеждането на контрол? Точно лекарка беше шеф на Парламентарната комисия по здравеопазване – д-р Бениш, която ми казваше: „Е, не ти ли е ясно, че няма да върнем контрола!” Министър по това време беше г-н Бояджиев.

Разкриха ги! Откриха договор, който тайни общества пазят с живота си

Откриха договор, за който няколко тайни общества са готови да дадат живота си...

Докато хората не осъзнаят, че здравословните им проблеми основно са от занемарения контрол на замърсителите на храните, проблемът няма да се реши. Единственият изход е хората да се надигнат по същия начин, както започнаха да протестират по площадите срещу сметките за тока. Докато гражданското ни общество не се надигне в защита на чистите храни, ще продължат да си отиват и малки деца от тежки болести – диабет, онкологични заболявания, затлъстяване, аутизъм...

- Вие свързвате високата заболеваемост в България и челното ни място във всички черни класации по отношение на рака, диабета, високото кръвно налягане, затлъстяването директно с високото съдържание на нитрати в плодовете и зеленчуците, които консумираме – така ли?
- Точно това е проблемът! Българите са болни, защото ядат отровни храни. Ако искаме да се намалят разходите за здравеопазване и да бъде здрава нацията ни, трябва да се въведе отново контролът върху нитратите. И мога да ви посоча един, на пръв поглед, абсурден факт. Поддържам връзки с търговците на борсата и един от тях ми разказа: „Ти знаеш ли, че мой приятел отиде да работи в Швейцария. Поискал гражданство и те му отказали. И защо? Казали му: „При вас ядете много замърсени продукти и тук ще ни създадете много проблеми в здравеопазването”.

- В какъв смисъл?
- В смисъл, че ще са му нужни много и най-различни по вид лечения. Т.е. всички знаят проблемите, у нас – също. Излиза обаче, че
парите са всичко

и никой не иска да се ангажира с проблема.

- В този смисъл не са ли вече и почвите в България замърсени?
- Замърсени са, разбира се. И то сериозно. За да се реши обаче проблемът с почвите, които са замърсени, които са вкиселени и стават все по-неплодородни, всъщност трябва да се промени храненето на растенията. Азотът да се внася не чрез нитрата, а чрез другия вид тор – карбамид. А го произвеждаше заводът във Враца, който беше закрит - навярно също неслучайно.

- Можем ли по някакви външни белези да различим например продуктите с високо съдържание на нитрати? Според вас, трябва ли да се откажем напълно от плодовете и зеленчуците?
- Малко е трудно да се разбере съдържанието на нитрати по външни белези. Първо, плодовете, които са на по-високо по дърветата, са по-чисти. Трябва повече от тях да консумираме. И другият начин е, вместо салати и спанак, да се консумират кълнове. Те съдържат абсолютно всички полезни вещества, както и изключително много енергия – важен фактор в процеса на храненето. Т.е. за компенсиране на замърсяванията да се намали консумирането на кореноплодни и рискови продукти - тиквички, които сега са на пазара, моркови... Тъй като не можем да ги изключим напълно от менюто си, поне да намалим дозата им и да увеличим кълновете.

Но не тези кълнове, които ги продават навън с 10 см стебло. Това вече не е кълн, това е растение, което има също отрицателни ефекти върху здравето. Кълнове са тези, които са достигнали само до 1-2 мм. Да се консумират повече и пчелните продукти. При тях няма риск от замърсяване. Орехите, бадемите и лешниците също са добър вариант. Но не обелени и стояли дълго време по витрините на магазините. Тогава в тях се развиват при подходяща температура и влага микотоксини. Онзи горчив вкус при печените ядки, който сте усещали понякога, показва точно наличие на такива микотоксини. От тях няма отърваване, когато вече са се появили.

- От всичко това следва ли, че е по-добре да търсим вносните плодове и зеленчуци?
- Които са сертифицирани – да. Огледайте опаковките внимателно и вижте какво е посочено на тях, включително и съдържанието им на нитрати. Биопродуктите, които се продават, също трябва да имат документ, който да доказва нивото на нитрати в тях, защото и там рискът от високо съдържание на нитрати е реален.


Тодорка НИКОЛОВА, Милена ВАСИЛЕВА

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!