Следвайте "Буднаера" в Телеграм

44 000 станали жертва на лекарски грешки - КАК да се ПРЕДПАЗИМ?

Между 40 и 44 хил. на година са българите, които смятат, че са станали жертва на медицинска грешка.

Това показват данни от социологическо изследване, които представи адвокат доц. Петко Лисаев на семинар за лекарските грешки в София.

Най-голяма част смятат, че са получили погрешна диагноза или операция. Според международните изследвания жертвите на медицински грешки са между 7,5% и 16,7% от пациентите, които са лежали в болница. От данните на лекарския съюз пък става ясно, че само за две години 202 жалби са постъпили в етичната комисия. Повече от половината засягат качеството на лечението, пише standartnews.com. /cross.bg/

Как да не станем жертва на лекарски грешки?

Всяка година в света се регистрират около 40 милиона случаи, при които пациенти в болниците стават жертва на сбъркано лечение или ги лекуват небрежно.

Американската медицинска асоциация публикува доклад, според който само през миналата година в структурите й са постъпили жалби за 190 000 сбъркани диагнози. Свързаните с това лекарски грешки са могли поне в една трета от случаите да доведат до летален изход.

Според доклада американските Ескулапи например нерядко правят лекарски грешки, като приписват на пациента несъществуваща болест – и не забелязват симптомите на истинската. Ето какво най-често убягва от вниманието на докторите:

- Глутенова болест (целиакия). При много хора се наблюдава тази странна органична реакция срещу растителния протеин глутен. Той се съдържа в хляба и тестените продукти. Обикновено минават няколко години, докато пациентът получи точната си диагноза. Симптомите на глутеновата болест са сходни с тези на колита и други чревни заболявания. Най-честите лекарски грешки в подобни случаи са да се определя състоянието като дисбактериоза.

- Болести на щитовидната жлеза. Симптомите на недостиг или свръхпродукция на хормони от щитовидната жлеза често са причина за лекарски грешки: говори се за последици от стрес или недостиг на сън.

- Апендицит. Известното на всички заболяване често буквално се отсвирва. Главният симптом – коремните болки, може да насочва към различни проблеми. Често стават лекарски грешки – докторите неправилно разпореждат лечение на инфекции в отделителната система.

- Инсулт. Според здравната статистика от всеки десет човека, потърсили помощ заради главоболие и световъртеж, един е отпращан вкъщи без точна диагноза и адекватно лечение. Там го връхлита инсултът. Да говорим ли пак за лекарски грешки?!

Много специалисти считат, че съдействащият пациент може да се защити от възможни лекарски грешки и за това не са нужни особени знания и големи усилия. Трябва да се направят пет прости неща, които да увеличат шансовете за точна диагноза и редукция на опасността от лекарски грешки.

Ето кои са те:

1. Записвайте историята на болестта. Няколкото часа, изгубени да фиксирате симптомите, кога са започнали смущенията, как е прогресирала болестта и състоянието ви се е усложнявало – тези изгубени часове ще помогнат на доктора сам да избегне възможни лекарски грешки и да увеличи шансовете ви за спасение с адекватно лечение.

2. Бъдете честни. Докторът трябва да научи всички подробности около състоянието ви, дори някои от тях да ви се струват срамни и злепоставящи.

3. Задавайте въпроси. Колкото повече научите от професионалиста за болестта си, толкова повече детайли от симптомите й ще изплуват в съзнанието ви – така и докторът няма да действа на автопилот.

4. Позволете на лекаря да си върши работата. След като ви назначи лечение – спазвайте указанията му; не се правете на по-голям доктор от него!

5. Търсете запасен вариант. Ако диагнозата и лечението не ви вдъхват доверие – намерете още един специалист. Вземете второ мнение – така ще се убедите, че първият лекар е бил прав.

Или напротив. Бъдете активни, за да не съжалявате, че сте поредната жертва на лекарски грешки. /lekar.bg/

Бъдете внимателни, когато лекарят ви предписва някакъв медикамент. Много важно е самите вие да можете да прочетете рецептата. Ако лекарят има нечетлив почерк, той може да затрудни и фармацевта, който ще изпълни рецептата.

При закупуване на лекарството задължително се информирайте за качеството му и неговия срок на годност. Ето няколко въпроса, които спокойно можете да зададете?

Изследванията на Massachusetts College of Pharmacy и Allied Health Science показват, че в основата на 88% от медицинските грешки стои приемането на погрешно лекарство или употребата на лекарство в неправилна доза.

Не се притеснявайте да попитате за всичко, което не ви е ясно. Например “4 пъти дневно” означава ли, че лекарството трябва да се пие на всеки 6 часа или в строго определени часове.

Ако лекарството е в течна форма, трябва да разберете как ще можете правилно да измервате необходимото количество.

Изисквайте дори писмени инструкции как да се държите в случай на неочаквани здравословни проблеми. Това ще ви помогне при влошаване на вашето здраве. /zdrave.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!