Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Морковите крият ключа към побеждаването на рака

Ключът към побеждаването на злокачествените заболявания може да се крие в морковите, които съдържат естествени химикали с мощни противоракови свойства, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли експрес".

Въпросните съединения, известни като полиацетилени, предпазват растителния вид от вредители и болести. Съдържат се единствено в зеленчуци от семейството на морковите и няколко други близкородствени вида като женшена.

Предишни тестове са показали, че полиацетилените оказват благоприятен ефект срещу възпаления и рак, като при плъхове ограничават развитието на туморите.

Специалисти от университета на Нюкасъл са започнали тригодишно изследване, за да проучат по-добре ефектите от кореноплодни зеленчуци като моркови, пащърнак и целина върху рака и възпалителни болести като артрита. Екипът от учени, химици и лекари набира доброволци за изпитанието.

"След като благоприятният ефект върху животни вече е установен, е важно да го тестваме и при хора, и по-специално да разберем какво количество моркови трябва да се консумира, за да се постигне полза за здравето", казва д-р Кристен Бранд от изследователския екип.

Екипът ще изследва каква част от полиацетилените се абсорбират в тялото, когато зеленчуците се консумират сурови, варени, пържени и нарязани на големи или малки парчета.

В предишно проучване екипът на д-р Бранд е установил, че морковите съдържат противораковото съединение фалкаринол, което свива туморите при плъхове с една трета. Проблемът с веществото е, че подобно на витамин С е разтворимо, и се губи при термична обработка. Тогава специалистите препоръчаха морковите да се приготвят цели, за да се повишат с 25 процента противораковите им свойства и да се запазят вкусът им и полезните за здравето вещества в тях.

Източник: БТА

Бел. Следва да отбележим, че може да става дума само за органична и не-ГМО продукция, тъй като морковите имат способността да абсорбират до голяма степен пестицидите, фунгицидите и хербицидите от почвата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!