Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Мермерски сензационно пред ПИК и "Ретро": Ето кои храни водят до рак, а ето кои предпазват!

Проф. Христо Мермерски е агробиолог с 2 докторски дисертации. Изнася лекции в САЩ, живял е 10 години във Вашингтон. Там е работил като съветник по науката, образованието и трансфера на технологии в нашето посолство. Автор е на повече от 450 научни труда и 23 книги за здравословното хранене.

- Миналата седмица във Варна почина от анорексия 18-годишна девойка. А в началото на лятото хората масово се доверяват на жестоки диети за отслабване?

- Аз казвам „да” на диетите, но само ако носят здраве и не съсипват организма. Не приемам диетите с разни мистични имена, като Лунна, Вълча, а дори и протеинова, с които само се подмамват лековерните. Защото когато говорим за отслабване всеки трябва да бъде наясно, че организмът му трябва да получава белтъчини, нужни за костите и мускулите му, мазнини, които дават енергия, въглехидрати, витамини, микро и макроелементи  и др. На всичко това му казвам здравословно хранене. Със сина ми открихме Национален център, чиято дейност помага на хора с тежки заболявания да се излекуват напълно само с помощта на чисти и здравословни храни.

- Г-н професоре, много се говори за някаква нова чудодейна диета, чиито автор сте вие. Но я пазите в тайна!

- Вярно е, тя се нарича „Проф. Мермерски и син” и предвижда да храним организма си 5 пъти на ден, като му даваме всичко необходимо за неговото здраве. В същото време, хранейки се на всеки 2 часа,  човек неусетно отслабва, при това значително. С моята диета той изчиства храносмилателната си система от мръсотии и токсини, натрупани от лекарствените хапчета и нездравословните храни. Пречиства отделителната си система, особено бъбреците. И най-интересното – пречиства най-натоварения орган – черния дроб.

- Вярно ли е, че в нея месото е напълно забранено? Т.е. през идващите летни месеци да не близваме луканка и наденички?

- Всяка крайност е вредна! Но щом стана дума за луканки и наденици – ще припомня: за да се съхранят по-дълго и да запазят уж свежия си розов вид, производителите им ги пълнят с нитрати. А когато тази луканка стои в магазина 2-3 месеца,  нитратите преминават в нитрозамини. Доказано е, че те водят до рак на дебелото черво.

- Защо нито на производителите, нито  на търговците и на държавата им пука от това?

- Никой официално в нашата държава не е формулирал това ,което ще кажа сега: Здравето на човека зависи от 4 неща – качествена ли е храната, замърсена ли е водата или носи хепатит, туберкулоза  и др., въздухът – пълен ли е с тежки метали  и прах, и наследствеността.

- Като ви слуша човек, май всички българи сме обречени?

- Е, не е така. Трябва да се борим! Първо: да консумираме зеленчуците и плодовете в прясно състояние.  А не да ги подлагаме на топлинна обработка, при която се губят всичките им качества. Да вземем една червена чушка, която съдържа витамините С и А – най-силните антиоксиданти, удължащи живота на човека. Ако потопим тази чушка в чушкопека – това велико изобретение на великия български народ , нищо няма да остане в нея!

- Но няма готвач от кулинарните ТВ-формати да е споменал това!

- Тук  е бедата! И на Ути Бъчваров обясних, че трябва внимателно да се преценява дали един зеленчук да се консумира сготвен по неговата рецепта или само пресен. Да, фасулът трябва да се вари.

- Доматите, разбира се,  не  е задължително?

- Хората не знаят, че само един домат съдържа много голямо количество витамини А и С. Но най-важното – едно противораково вещество, наречено ликотен. Един домат всъщност е Китайска стена срещу рака. Но ние сме много смешни хора, включително и аз съм такъв. Може ли всяка сутрин да четем празни и глупави хороскопи във вестниците и списанията. И всяка сутрин да гледаме как ни ни забъркват манджи по телевизиите. И с изключение на само една регионална телевизия, да не се казва на хората кои храни срещу кои заболявания трябва да се консумират. Т.е. как да се лекуваме, хранейки се. На тази тема е и една от моите книги.

- Вие лично излекували ли сте се от някаква болест с подходяща храна?

- Да и не го крия! Когато бях още студент, а после и асистент, изяждах наведнъж по 2-3 шницела. Ако бях продължил да се храня в същия дух, сега нямаше да съм жив. Имах сериозно заболяване на стомаха, за щастие в началната си фаза и със строг режим на хранене успях да го преборя.

- Истина ли е, че оранжевите плодове и зеленчуци са най-полезни?

- Така е. Всички, чиито цветове са от оранжево до тъмно червено. Те съдържат антиоксиданти, които попадайки в организма качват имунните му сили. Пак ще се върна на един домат от 100 г – той съдържа 80 ккал. И притежава 15-20 лечебни качества. Докато 100 г чипс  носят цели 440 ккал и страшно вредни мазнини.

- Излиза, че сте мръвкомразец, проф. Мермерски!

- О, не! Аз обикновено хапвам пилешко и  никога консервирани меса. Вчера бях на едно тържество и за първи път от години изядох една свинска пържола на скара.

- Беше вкусна, нали?

- Разбира се! Ако вкъщи се приготви едно нетлъсто свинско, няма нищо лошо. Но не от тези меса, дето ни ги пробутват – 25-годишно агнешко от Австралия, или 5-6 годишното свинско от резерва на Германия. И вместо да го изгорят, дават ни го на нас срещу 30 цента за килограм.

- Но човек откъде да знае какво купува?

- Там е трагедията! Да вземем пълните деца, с които се слави България. Няма кой да им обясни, че всеки ден трябва да изяждат по едно прясно морковче, с което си осигуряват витамин С и за 4 дни витамин А.

- Нормално е да хвалите пресните зеленчуци. Но не забравяте ли, че са пълни с нитрати!

- Това е другата страна на въпроса. Навремето имаше вкусни домати, когато ги разрежеш – без кухина, пълни с витамини. В годините на социализма, който толкова много мразим, не можеше един домат да бъде допуснат до консумация, ако не отговаря на БДС. Той трябваше да е без кухина и зелено около дръжката. Но тогава нещата бяха насочени към човека, сега – към печалбата. Онзи ден разрязах един – напълно зелен. Къде е Агенцията по храните, разрешаваща вноса му от Турция?

- Добре, какво да направим без да чакаме, за да се чувстваме добре през идващите жеги?

- Незабавно да си прочистим организма! Ще бъда конкретен. За закуска настържете 4 пресни моркова и ги полейте с 2 лъжици зехтин Върджин – от пресовани сурови маслини. Полейте и със сок от 1 лимон, може да добавите 1 лъжица ябълков сок. На обяд яжте с мярка, но за вечеря  - само една хубава шопска салата. Не я излапвайте лакомо наведнъж, а постепенно. Защото така стомахът се свива и рецепторите на глада губят своята активност. Ето това е едно огромно прочистване на организма.

- Кой обаче трябва да информира хората за него?

- За жалост нямаме и никога не сме имали правителствена политика в областта на здравословното хранене. Пълнят на децата главите в училище с какво ли не. Само не им казват как да се хранят. Проверете и какво учат бъдещите ни лекари в медицинските университети. Ще се потресете - нищо за качествата на храните. Те завършват медицина без познания в тази важна област./pik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!