Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10 съвета за управление на стреса

1. Храни се здравословно – хапвай по малко и начесто алкална храна – плодове, зеленчуци, ядки, бобови храни. Киселата храна създава стрес за клетките и е предпоставка за развитие на болести. Намали месото и животинските продукти. 

2. Осигури си качествен и достатъчен сън – системното недоспиване и безсъние разстройва тялото и ума, прави ни по-раздразнителни, влошава работоспособността и намалява устойчивостта ни към заболявания. 

3. Движи се повече – спортувай, разхождай се сред природата, ходи повече пеша. 

4. Намери твоя начин да релаксираш – отиди на масаж, на йога, медитирай, виж се с приятели, посъветвай се с някого за проблемите ти, слушай музика, вземи си вана. 

5. Намали стресовите ситуации в ежедневието доколкото е възможно – макар не винаги да можем да сменим работата си или да прекъснем трудните взаимоотношения, може да направим промени, така че да намалим нещата, които ни „натискат бутоните“ ежедневно. 

6. Откажи се от цигарите и алкохола – ако те са твоят начин да се отпуснеш или успокоиш, потърси други начини, които ще имат същия ефект, без да ти вредят. 

7. Остави стреса от деня пред входната врата, като се прибираш вкъщи – ако цял ден си търпелив и толерантен, а когато се прибереш вкъщи най-малкото нещо те изважда от равновесие, време е да смениш подхода. Казвай на другите, когато нещо не ти харесва и отстоявай себе си повече. 

8. Гледай голямата картина и важните неща в живота, вместо да се дразниш за дреболии. 

9. Балансирай негативните емоции с позитивни преживявания – ако усещаш, че си загубил радостта от живота и те е завладяла апатията, намери време и мотивация и си създай приятни емоции – прави неща, които обичаш и за които все не намираш време; погрижи се за себе си като пътуваш, рисуваш; отиди на някакъв курс; запознай се с нови хора… 

10. Намери вдъхновение и смисъл, нещо по-голямо от теб, за което си струва да се бориш – помисли за нещата, които те вдъхновяват; за промяната, която искаш да виждаш в света; намери кауза, за която си струва да се отдадеш като хоби, а защо не и като основна дейност; намери своето място в света — там където ще си най-полезен и нужен.

Мирослава Пепелджийска @ verto-bg.com

earths-book.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!