Tyxo.bg counter
  12.05.2014

Природен лек - тиквени семки

 

Накратко тиквените семки са:

Тиквените семки съдържат белтъчини, фибри, мазнини, линоленова киселина, глутаминова киселина, аргинин. Микроелементите са представени от цинка, желязото, магнезия, фосфора и мангана. В по-малки количества присъстват калият, калцият, селенът. Витамините са А, В, В9, Е, РР.

Тиквените семки са полезни при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Високото съдържание на цинк ги прави отлично профилактично средство срещу простатит. Микроелементите в тях са полезни за укрепването на сърдечния мускул.

Тиквените семки имат още едно лечебно свойство – те действат слабително и диуретично, извеждат оловото и кадмия от организма, намаляват газообразуването в стомаха.

Не по-малко полезно е и маслото от тиквени семки. То съдържа витамините А, В1, В2, В9, С, Е, К, Р, РР, 53 микро- и макроелемента, мастни полиненаситени киселини, белтъчини, флавоноиди, стерини, хормоноподобни вещества и цяла гама от есенциални фосфолипиди. Освен това е богато на пектин не по-малко от ябълките.

Маслото от тиквени семки се използва за: лечение на туберкулоза, язва, хроничен и остър гастрит, за подобряване на състоянието на артериите, за понижаване нивото на холестерола в кръвта, като обезболяващо при цистит, за нормализиране на обмяната на веществата и дейността на простатата, за забавяне на стареенето на организма.

За да предотвратите косопад, втривайте два пъти седмично масло от тиквени семки в корените на косата.

При заболявания на бъбреците и пикочния мехур: чаена чаша тиквени семки и чаена чаша конопено семе се стриват. Към тях бавно се наливат 3 чаши гореща вода. Сместа се прецежда, подслажда се с мед и се пие в течение на деня. На следващата сутрин се прави ново “мляко”.

За същите заболявания може да се приложи отвара от тиквени семки: 1 ч.л. семки се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да изстине. Едновременно с това лечение се прилага и компрес в областта на бъбреците: 50 g тиквено и 50 g ленено семе се стриват и се размесват с преварена вода, докато станат на каша.

За профилактика на простатит трябва да се изяждат не по-малко от 70 семки на ден. При такова количество се снижава и рискът от възникване на рак на простатата.

Благодарение на цинка, който се съдържа в тях, изяждането на 50-60 тиквени семки на ден успешно се борят с акнето.

Тиквените семки са отлично средство за прогонване на глистите от организма, защото съдържат отровата кукурбитин (лат. Cucurbitin), която е безвредна за човека. Достатъчно е в продължение на 3-5 дни сутрин на гладен стомах да се изяждат по 100 g семки и да се пие малко повече вода. За децата семките могат да се смелят в кафемелачка или блендер и към тях да се добавят малко мед и чаша мляко. Получава се изключително вкусна напитка, която трябва да се пие на гладен стомах – първо половин чаша, а след половин час – и останалото. /bg-mamma.com

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство