Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Против акне и за блестяща кожа ползвайте сок от живовляк

Ако имате акне и мазна кожа, непременно пробвайте народна рецепта с живовляк за справяне с неприятния проблем

Теснолистен или широколистен – живовлекът е билка, която има своите огромни здравословни достойнства. Неговите противомикробни и антисептични свойства го превръщат в мощно оръжие срещу всякакви възпаления – като това на кожата при акне или при това на белия дроб – при кашлица.
В зависимост от болестта от живовлека се използват листата и семената, както в сухо, така и в пресно състояние на билката. Най-често обаче се използват листата й.

Народните рецепти с живовлекът се препоръчва при доста заболявания – на стомаха и червата, при колит и гастрит, та дори и за злокачествени тумори и рак на стомаха.

Живовлякът е много полезен при всякакви възпаления – затова може да се използва и при акне, за пикочо-половата система, венците при пародонтоза, дори и при възпаление на очите.

Много често билката се прие при кашлица и възпаление на белия дроб. Носят се легенди, че отвара от живовлек може да помогне на хора, които са решили да откажат цигарите. Сок от пресни листата на живовляк помага при упорита кашлица, болки в гърлото и пресипнал глас. Листата се изцеждат, а сокът се смесва с равно количество пчелен мед. Тази смес се вари 20 минути на водна баня, след което сиропът се налива в чисти стъклени шишета. Пие се по 1-2 супени лъжици три пъти на ден.

Прекрасните здравословни качества на живовляка го прават много ефикасен и при редица кожни проблеми, сред които дори и младежки пъпки – акне.

Пресни листа от живовляк може да се счукат и да бъдат наложени върху рани, в това число и при гнойни такива, при зачервявания и отоци след ухапване от насекоми. Листата на живовляка служи за приготвянето на лосион за лице при акне, мазна кожа, себорея, младежки пъпки. Той се приготвя с пресни листа, които се измиват, смилат се на месомелачка и през двойна марля се изцежда сока. С този сок лицето се обтрива сутрин и вечер и кожата става лъскава и гладка, а неприятното акне изчезва.

lechitel.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!