Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нормалният живот изисква 1400 лв. минимална заплата, изчисли КНСБ

Това сочат данни на КНСБ

В момента средната работна заплата в България е малко над 1000 лв., но сметка на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) показва, че минималното възнаграждение, трябва да достигне праг от 1400 лева на месец, за да може да се покрият нуждите на семейството.
„Нужният доход се изчислява като брутна работна заплата, след като се приспаднат социално-осигурителните вноски и данъците, за да може да се получи нетната сума, която е нужна да се получи за издръжката на едно домакинство, тоест 1474 лева е заплатата, която трябва да получаваме, за да можем да живеем добре у нас“, обясни в сутрешния блок на „Нова телевизия“ председателят на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Според данните на синдиката 75% от българите живеят в лишения, като едно 4-членно семейство се нуждае от 2301 лв. на месец за спокоен живот с нормални разходи за храна, здравеопазване и образование. В София прагът е с близо 1000 лв. по-висок. В същото време над 2 милиона българи живеят с доходи под 314 лева, колкото е линията на бедност за страната. „Около 30% от населението получава доходи под 314 лева“, каза Томев.

Източник: http://www.economic.bg/bg/news/9/za-normalen-zhivot-minimalnata-zaplata-tryabva-da-e-1400-lv.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!