Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво е "атака под фалшив флаг" и нейни исторически примери

"атака под фалшив флаг"

В морското военно дело, под „лъжлив флаг“ се разбира атакуващ кораб, пътуващ под различен от истинския боен флаг преди влизане в битка.

Това е хитрост, целяща да заблуди врага за истинската същност и произход на атаката.

В демократичната епоха, когато на правителствата им трябва поне малко по-приемлив претекст, за да изпратят народа на война, е възприета тактика на психологическо водене на война за заблуда на собственото население, че вражеската нация ги е атакувала тях първа.

През 1780 шведският крал Густав III търсел начин да обедини все по-разделената нация и да подсили собственото си политическо състояние. Той решава, че война с Русия ще бъде достатъчна за отвличане на вниманието, но липсвала политическа основа, за да реши сам започването на война.

Той организира главният шивач на Шведската опера да ушие няколко руски военни униформи.

Шведски войници били облечени в тези униформи и изпратени да атакуват собствения си граничен форт на общата с Финландия и Русия граница.

Гражданите в Стокхолм, вярвайки, че това е истинска руска атака били наистина възмутени и така започва Руско-шведската война от 1788-1790 г.

През 1931 г. Япония търсела повод да завладее Манджурия. На 18 септември същата година лейтенант от японската Имперска армия взривява малко количество ТНТ на владяната от Япония железница в манджурския град Мукден.

За това са обвинени китайските отцепници и е използван за оправдание за последвалата след 6 месеца окупация. Когато по-късно измамата била разкрита, Япония била изолирана и дипломатически принудена да напусне Лигата на народите.

През 1939 Хейнрих Химлер замислил план за убеждаване на обществеността, че Германия е жертва на полската агресия, за да оправдае навлизането в Полша.

Това кулминира при атаката над предавателя Гляйвиц, радиостанция в близост до полската граница, от полски затворници, преоблечени в полски военни униформи, застреляни и оставени в нея.

После немците излъчват фалшиво антинемско послание на полски от полския армейски отряд, атакувал предавателя и представят мъртвите тела като доказателство за атаката.

Хитлер нахлува в Полша веднага след това, започвайки Втората световна война.

През 1954 г. израелци наемат египетски евреи да заложат бомби в американски и английски кина, библиотеки и други цивилни цели с цел да бъде обвинено Мюсюлманското братство или други бунтовници.

Планът, известен като Аферата Лавон бил част от усилието англичаните да бъдат убедени да запазят военно присъствие в окупираната зона на Суецкия канал.

Взривени са няколко бомби, но британците са принудени да напуснат след като Насър национализира канала през 1956 г.

През 1962 г. американският върховен главнокомандващ написва документ, наречен Операция Нортуудс, призоваващ правителството на САЩ да инсценира серия от фалшиви атаки, включително свалянето на американски военни или цивилни самолети, потапянето на американски кораб, снайперистки атаки във Вашингтон, с цел да бъдат обвинени кубинците и като оправдание за нападение.

Президентът Кенеди отказва да подпише плана и следващата година бива убит в Далас.

През август 1964 г. патрулиращият в залива Тонкин кораб Мадокс смята, че е нападнат от северно виетнамски торпедни катери и отговаря на огъня.

Инцидентът води до Резолюция, оторизираща президента Джонсън да започне военни действия срещу Виетнам. По-късно бива признато, че не е имало атака, а през 2005 г. беше разкрито, че Националната агенция по сигурността (НАС) е манипулирала информацията, така че инцидентът да изглежда реален.

През 1967 г. израелците атакуват американския кораб Либерти в близост до бреговете на Египет. Корабът бил обстрелван в продължение на часове, с надеждата потопяването му да се припише на Египет и да въвлече американците в Шестдневната война, но екипажът му успява да го задържи на повърхността.

През 2007 г. от НАС потвърдили, че израелците знаят, че атакуват американски кораб, не египетски, както твърдели в обяснителната си история.

През есента на 1999 г. вълна от кървави бомбени атентати в жилищни сгради в руски градове убиват 293 души и предизвикват ширеща се паника.

Въпреки че за това се обвиняват чеченските терористи срещу, които руснаците водят Втората чеченска война, агенти на ФСБ бяха заловени да поставят същия вид бомби, по-късно същия месец.

Правителството твърди, че тези бомби са част от учение и Владимир Путин дойде на власт като президент на вълната от терористични атаки, по-късно същата година.

През 2001 г. за атаките в Ню Йорк и Вашингтон е обвинена Ал Кайда като претекст за завладяването на Афганистан.

В месеците предхождащи събитието, американските посредници предупреждавали афганистанските талибани, че те са заинтересовани от запазването на предимство за проектите за построяване на тръбопроводи и че САЩ ще постигне това независимо дали с килим от злато или килим от бомби.

Първата директива по сигурността на администрацията на Буш, която е пълномащабно завършен боен проектоплан за нашествие в Афганистан е на президентското бюро за подпис на 4 септември 2001, седем дни преди атаките на 11 септември.

Нахлуването започва, както е планирано, през октомври. Това са само някой от стотиците инциденти, които са инсценирани през вековете, за да се обвинят политическите врагове за атаки, които те не са извършили.

Тази тактика е обичайна и днес и ще продължи да се прилага и в бъдеще, докато народите сляпо вярват каквото правителствата им казват относно драматични терористични инциденти.

Прочетете сами мнението, дадено ни от нашата разузнавателна общност, относно удара с химически оръжия, нанесен от режима на Асад върху опозицията и върху владени от опозицията квартали в предградията на Дамаск, в ранната утрин на 21 август.

За още новини, информация и независими анализи, очаквайте бъдещи преводи от corbettreport.com и youtube.com/corbettreport. /amigomb

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!