Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Екатерина Бончева: Агенти на ДС формират общественото мнение

Член на Комисията за досиетата на Държавна сигурност (ДС) изрази недоумение, че много често офицери и агенти на тайната комунистическа полиция говорят в ефира на държавната телевизия и други частни медии.

Има главни редактори и водещи журналисти, за които има информация за обвързаности със службите, които продължават да формират обществено мнение, заяви Екатерина Бончева.

Няма друга държава, в която в държавен ефир да се канят хора, които са били доносници и агенти на бившите тайни комунистически служби, каза тя.

Това е все едно да поканят в Германия хора от ЩАЗИ, за да защитават ЩАЗИ. Това е морален израз за отношение към системата. Комунистическият режим международно е осъден, както са осъдени нацизма и национал-социализма. Затова подобни хора да бъдат морални стожери и да формират обществено мнение е недопустимо, коментира Бончева.

Тя изтъкна, че с промяната в Закона и неговото либерализиране, позволява на Комисията да направи една голяма проверка, като се върнат чак в далечната 1989 година.

Тази проверка ще стартира с преподаватели и служители във висшите училища и БАН, за които Бончева прогнозира, че може би ще излезе шокираща информация.

След като извадиха имената на агентите в лекарското съсловие Комисията по досиетата продължава да работи за разкриване на агентите и доносниците в банките и сред кредитните длъжници, стана ясно от интервюто на Бончев за бТВ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!