Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Врагът" на БКП сред интелигенцията

alt
Тодор Живков доволно усмихнат сред писатели, които подкрепят политиката на БКП, не на последно място и за привилегиите, с които комунистическата власт си осигурява лоялност сред творците. Другата, по-малка част от критично настроените срещу режима, са обекти на преследване от страна на Държавна сигурност | Снимка: БТА.

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува строго секретен доклад относно: антинародната дейност на врага  сред интелигенцията, състоянието на агентурно-оперативната работа и мерките за нейното усилване.

Документът е на Трето секретно политическо управление на ДС за борба срещу контрареволюцията от 1958 г., но в който е отчетена дейността през предходните две години (1956-1957). Трето управление (1952-1961) е предшественикът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия (1967-1989).

В доклада е представена работата на Държавна сигурност срещу прояви на представителите на интелигенцията, които са определени като „вражески” за комунистическата власт.

ДС посочва, че интелигенцията наброява общо близо 69 000 души в страната, от които ги разпределя така:

Макар да отчита, че голяма част от интелигенцията работи активно за изпълнение на задачите на партията, ДС посочва, че съществува и „неголяма част от реакционно настроена интелигенция из числото на професорите, юристите, лекарите, журналистите и инженеро-техниците”. Според Трето управление на ДС те стоят на враждебни позиции и водят в една или друга фирма борба срещу политиката на БКП.

Изброени са проявите на конкретни юристи, журналисти и университетски преподаватели, които в повечето случаи представляват коментари по отделни проблеми в държавата. Тези изказвания са засечени на базата на агентурни донесения.

Обърнато е внимание на писателските среди. ДС докладва, че под западно идеологическо влияние са изпадвали дори писатели, членове на партията.

Изложени са данни по конкретни разработки срещу професори, които поддържат връзки със свои колеги от западни страни.

В документа се изброяват и мерките, взети от Трето секретно политическо след Унгарското въстание (23 октомври 1956 г. – 10 ноември 1956 г.) срещу просъветското правителство, започнало със студентска демонстрация в Будапеща и завършило със смазването му от съветските войски. Над 20 представители на интелигенцията в България са обект на репресии от страната на Трето секретно политическо управление след унгарските събития, като 4-ма от тях са изпратени на съд, а 19 в лагери.

Придобитите през 1957 г. агенти са 69 срещу 58 за 1956 г. Като „вражески контингент” са определи общо 5330 представители на интелигенцията, като 4929 са следени чрез общи наблюдателни дела. Представени са и данни за „вражеския контингент” по окръзи. В доклада са набелязани и редица мероприятия срещу „вражески” прояви на интелигенцията.


Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!