Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идва ред на агентите в приватизацията

desebg.com

В първите месеци на 2014 г. комисията по досиетата започва обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби, участвали в приватизацията. Това обяви Евтим Костадинов, председател на независимия държавен орган, натоварен с отварянето на архивите на ДС, в предаването „Факторът Кошлуков” по tv7.

Според Евтимов отварянето на досиетата в икономиката предизвиква притеснения в определени среди наред с разкриването на сътрудниците в Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (СВИ), които не предават архивите си на комисията.

Проверката на участниците в приватизацията е едно от новите допълнения в закона за досиетата, което беше прието точно преди една година от 41-то Народно събрание по предложение на депутати от ГЕРБ.

През тази година комисията по досиетата започна разкриването на сътрудниците на комунистическите тайни служби сред кредитните милионери, а също така и в частните банки. „Оповестяването на тази информация дава възможност на изследователите да правят съпоставки, анализи и взаимовръзки между определени фигури и процеси през годините на прехода”, каза Евтим Костадинов.

Освен той в предаването участваха и журналистите Мария Дерменджиева и Христо Христов, основател на сайта desebg.com.

Тяхното мнение бе, че причината за атаките срещу комисията и искането за закриването й от страна на бивши кадри на ДС и на БСП, е именно желанието да не бъдат разкрити сътрудниците, крити допреди една година на ръководни постове в НРС и СВИ.

Христов припомни, че на среща при президента Росен Плевнелиев през април 2013 г.ръководителите на двете разузнавателни служби публично са декларирали, че до края на годината ще предадат архивите на Първо главно управление на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, на които са наследници, на комисията.

„Година изтече, но архивите не са предадени и те на практика излъгаха”, каза журналистът. Към шефовете на разузнавателните служби той прибави и лъжата на вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която в началото на ноември 2013 г. по време на парламентарния контрол заяви от трибуната на Народното събрание в отговор на запитване от депутати от ГЕРБ, че до 15 декември Министерството на правосъдието ще предаде архивите на отдел „Затвори”. Това също не е сторено.

Мария Дерменджиева даде пример с декана на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охривски” доц. Пламен Митев, който беше разкрит именно след отпадането на параграф 12 от закона за досиетата. „Той е работил под прикритие едновременно в университета и в НРС до миналата година. Такъм човек няма място в Софийския университет”, посочи журналистката.

Христо Христов допълни, че от разкриването на досиетата става ясно, че парите на българските граждани през първите 7 години от прехода са управлявани все от сътрудници на Държавна сигурност чрез управителите на БНБ в периода 1989-1997 г. Иван Драгневски, Тодор Вълчев и Любомир Филипов. Отварянето на досиетата показва, че банка като ДСК, финансирала създаването на редица частни банки в началото на 90-те години дълго време е ръководена от агент на ДС в лицето на Асен Друмев, впоследствие шеф на фонд „Земеделие” (2001-2007).

От кредитните милионери емблематичен пример е бившия шеф на „Трон” Красимир Стойчев, също агент на ДС, съосновател на медии и собственик на първия GSM оператор в България, който имаше дълго време монополно положение, включително и по време на управлението на СДС.

През януари 2014 г. комисията по досиетата подготвя представянето на няколко нови документални сборници, един от които е посветен на ДС срещу гражданските организации в периода 1988-1990 г.

В заключение Христо Христов прогнозира, че атаките срещу комисията и опитите й за закриването й ще продължат и през следващата година. Мнението му е, че в момента за закриване на независимия държавен орган говорят само от БСП, което не е достатъчно за изпълнение на очевидното желание. „От ДПС засега мълчат. Обикновените български турци искат не само извинение, но и истината за насилственото преименуване, а тази истина е в архивите на ДС”, заключи журналистът (видео от предаването може да гледате тук).

Коментари

#1 svetlan
Уважеми читатели на сайта на Г-н Христов,сега само ще ви подесетим,че всички процеси,които настъпиха след прекратяването на комунистическат а диктатура ,се дирижираха от комунистите и основните длъжности се заемаха също от комунисти,незав исимо дали са били кадрови служители в МВР и специално в ДС,или са били сътрудници на ДС.

И в този материал Г-н Христов не прави съвсем обективна връзка между бившите агенти на ДС и комунистическат а партия по въпроса за приватизацията. А това е много важно-просто комунистите са поставяли бившите служители на ДС и на тези позиции. Не е възможно напълно самостоятелно бившите агенти да заемат такива възлови позиции в държавното управление и прилежащите структури,а комунистите да не знаят за това.

Тази теза на Г-н Христов е крайно неприемлива.Но ние отново твърдим,че БКП(БСП) и "бившите агенти на ДС и РУМНО" са монолитен блок-разликата е че едните са носили униформи-фуражка,пагони и лампази,а другите цивилно облекло.

Но и двете категории са били "войници на Партията".

Уважаеми читатели,надява ме се с това поредно допълнение да сте се убедили вече ,че не е имало( и не би могло да е имало) БКП/БСП без ДС,нито обратното -ДС без БКП/БСП.
Тази желязна логика е валидна и днес-няма и не може да има БСП без бивши агенти и служители на ДС и няма и не може да има "бивши агенти" без БСП.Всичко останало са подробности и ненужни емоции.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!