Следвайте "Буднаера" в Телеграм

rasper-bg.com

ГМО, или кръст на потомството

ГМО ефект върху животни

Обнародвани са резултатите от ново изследване за влиянието на ГМ-соята върху живите същества на Общонационалната агенция за генетична сигурност. Изводът е еднозначен – природата на дава никакви шансове на генетичните мутанти!

Историята на ГМО – генномодифицираните организми, започна в началото на ХХ век, когато сред някои "елитни" кръгове от влиятелни семейства се родила идеята за "висшата раса", достойна само тя да живее на земята.

Непълноценните същества според тази идея нямали право на живот. За обосноваване на тази теория било създадено цяло направление в науката – евгениката, която се развивала широко в нацистка Германия. Нейните пропагандатори четели лекции, както в родината, така и в САЩ сред политическите кръгове.

След войната евгениката се свързвала с нацизма и за известно време я забравили. Но останала целта на елитарната върхушка – да се намали населението на земята. Нацистките учени изчистили биографията си и се прехвърлили за по-спокоен живот в САЩ. Пряката наследница на евгениката е наречена генетика.

В политически план идеята за намаляване населението на планетата е официален външнополитически приоритет на САЩ, оформен в документа "Меморандум-200", с автор Збигнев Бжежински. В САЩ били създадени многобройни центрове за планиране на семействата в страни с нежелано население. Главните задачи на такива центрове са пропагандирането на всевъзможни, включително и хормонални, средства за контрацепция, аборти и стерилизация на жените. В научния свят тази идея намерила добър инструмент във вид на генното инженерство и генномодифицираните (ГМ) продукти.

Обикновеният човек трудно може да си представи какво представляват ГМ-продуктите, как се произвеждат и до какво може да доведе употребата им.

Пропагандистите на ГМ-културите декларират и обещават:

Да намалят цените на хранителните продукти;
Да повишат рентабилността в отглеждането на културите на фермерите; обещали, че няма да се използват много химикали;
Ще се реши проблемът с глада в най-бедните страни в света;
Ще бъдат създадени нови култури, каквито природата не е измислила.

Реално обаче реколтата от ГМ-култури се оказа средно по-ниска отколкото при обикновените сортове; вредителите се приспособиха към новите сортове, появиха се нови видове плевели, устойчиви на всички видове пестициди. Агропромишлените гиганти оформиха патенти за семената и накараха фермерите всяка година отново да ги купуват за новата реколта. Но най-главното беше, че започна масовото измиране на цели видове живи същества, които контактуваха с тези растения – основно насекоми; започна масовата гибел на пчелите, където се отглеждаха ГМ-култури.

Що се отнася до влиянието на ГМ върху човека, пропагандаторите в един глас крещяха, че вредата им не е доказана. Това обаче не е така. Изследванията вече се провеждат, но резултатите от тях или се скриват, или се премълчават, а учените, които се осмеляват да говорят за получените резултати, се преследват. Установено е, че с началото на разпространението на ГМ-културите в света десетки пъти се увеличиха алергиите, ракът и безплодието.

В Русия през 2005 г. бяха проведени изследвания, които показаха негативното влияние на ГМ върху човешкия организъм, но те бяха критикувани, тъй като не устройваха агропромишлените гиганти като "Монсанто", "Каргил" и др. Бяха нужни нови изследвания, но дълго време никой не искаше да ги проведе. Така се стигна до новите независими изследвания в Русия под егидата на Обществената асоциация за генетична сигурност. Резултатите отново бяха потвърдени. Изследването на влиянието на ГМО върху млекопитаещите беше проведено през 2008-2010 г. и то доказа, че храните, които съдържат ГМ-компоненти, влияят негативно върху репродуктивните функции и здравето на лабораторните животни. В хода на експеримента учените установили, че животните изостават в растежа си, нарушава се съотношението между половете, като расте броят на самките, намален брой новородени и аборти, до пълното отсъствие на второ поколение и силно снижение на репродуктивните функции на самците. В експерименталните групи липсвало и трето поколение. Главен извод от изследването е фактът на биологичната забрана за размножаване, т.е. природата поставя кръст върху генетичните перспективи на животните, които се хранят с ГМ-храни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!