Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Агент на ДС и банкер на СИК сега е дясна ръка на Цветелина Бориславова

Две в едно: Агент и щатен на ДС начело на Българско-американска кредитна банка

alt
Изпълнителният директор на Българо-американската кредитна банка Васил Симов до собственика на кредитната институция Цветелина Бориславова (втората от ляво на дясно) по време на откриване на офис на трезора в Стара Загора заедно с други банкови служители | Източник: youtube.com.

Написано от Христо Христов

Изпълнителният директор на Българско-американската кредитна банка (БАКБ) Васил Симов е с агентурно минало, а впоследствие работи и като щатен служител на Държавна сигурност. Той е начело на трезора от лятото на 2011 г., когато беше закупен от Цветелина Бориславова.

Днес комисията по досиета обяви проверката за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на ръководството на БАКБ (решение №2-265 от 27 ноември 2013 г.).

Васил Симов първоначално е вербуван още в казармата през 1976 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) като агент под псевдонима „ВЛАДКО”. Тогава той е едва 18-годишен.

След казармата агентурната му дейност  продължава за Софийско градско управление (СГУ) на МВР по линия на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). В СГУ е работил и по линия на Шесто управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1982 г. след 6 години сътрудничество.

През януари 1983 г. той обаче е назначен за щатен служител на СГУ, когато вече е 25-годишен. Няма данни до кога е продължила кадровата му служба в ДС. Според изнесените от комисията данни работното му дело като агент е запазено въпреки протокол за унищожаване на документите, свързани с агентурната му дейност от 1990 г.

Васил Симов е известен и с това, че е един от основателите и председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса от 1998 г. Освен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка е и бивш шеф на „СИБАНК”.

Името му беше оповестено от комисията по досиетата за първи път това лято при проверката  "Интернешънъл Асет Банк" АД, бившата Първа източна международна банка АД (1991-2004), където той е член на Управителния й съвет (1993-1994).

„Всичко си спомням, но не бих желал да го коментирам”, заяви Васил Симов пред desebg.com, потърсен за коментар още при първото му огласяване.

Първа източна международна банка АД (1991-2004), в чийто Управителен съвет името му фигурира е известна още като банката на СИК. Сред големите акционери на банката през 90-те години на ХХ век са фирмите „Интергруп”, „Бухал” на Рахмат Сукра, шампион по борба, „Омега” на Румен Николов-Пашата и др. Първоначално в управителните й органи фигурират Младен Михалев – Маджо и Венцислав Стефанов като съдружници в „Интергруп”.

В „СИБАНК” той е заемал следните ръководни позиции: член на Управителния съвет (2001), а през 2002 г. последователно е избран за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор.

От 2007 г. Симов е член на Съвета на директорите на „СИЕСАЙЕФ” АД, частно инвестиционно дружество, в което акционер е банкера Цветелина Бориславова. От 1994 до 1996 г. Симов е Председател на надзорния съвет на „Общо застрахователно дружество” АД.

Васил Симов е магистър по икономика от ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС), специалност статистика. В края на 1990 г. участва в създаването на първата в България борса – Софийската стокова борса (ССБ), година по-късно става председател на Съвета на директорите, а от март 1998 г. е и неин главен изпълнителен директор. Преподава „Борси и борсови операции” в УНСС.


Щатен от Първо главно управление в надзора на БАКБ

alt

Евгений Иванов | Източник: nipa.bg.

Освен Васил Симов в БАКБ е обявен още един сътрудник на ДС. Това е щатният служител в Първо главно управление на ДС от 1982 г. Евгений Иванов. Той е обявен качеството му на член на Надзорния съвет на БАКБ от февруари 2006 г.

Името му е огласено за първи път при проверката на Националния осигурителен институт през 2009 г. в качеството му на член на Надзорния съвет от ноември 2006 г.

Името му попадна и в списъка на дипломатите с досиета през декември 2010 г. Тогава той беше обявен като постоянен представител, посланик на България в Брюксел в периода 1993-1997 г. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и Дипломатическа академия, Виена.

От 2006 г. Иванов е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От 2000г. до 2006 г. г-н Иванов е бил главен секретар на Съюза на работодателите. Преди това, от 1998г. до 2000 г. той е изпълнителен директор на Български Форум на Бизнес лидерите, филиал на Форум на Бизнес Лидерите на Принца на Уелс, Великобритания.

В официалните му биографични данни, публикувани на сайта на БАНБ, е посочено, че в периода 1983г. – 1993 г. Иванов е работил в Министерство на външните работи и на различни дипломатически мисии. Всъщност дейността му като разузнавач от ПГУ е легендирана от дипломатическите му постове.

Той е бил трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк; директор в Министерство на външноикономическите връзки, координатор на всички финансови помощи за България от Япония.

Евгений Иванов е бил изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите свързан с Принц Чарлз, както и председател за София на клуб „Дипломатическа академия – Виена”.

    
Резултати от глобалната проверка на банките

Проверката на Българо-американската кредитна банка е част от глобалната проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на търговските банкови в България, която комисията по досиетата започна през тази година. До момента тя е огласила сътрудниците на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНБ (военното разузнаване) в следните банки:

Информациите за всички тях може да намерите в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.

Защо банкерите финансираха революциите и комунизма? Защо банкерите Ротшилд финансират Карл Маркс?

В интернет може да се намери твърде интересната информация, че фактически Карл Маркс е бил финансиран от банкерския клан Ротшилд...

Австралийският конгрес разобличава Новия световен ред [Видео + Audio]

Ан Бресингтон подчертава, че Римският клуб, в който членуват Тед Търнър, Буш, Горбачов и общо взето всички, които дърпат конците, никога не се е отказвал от идеята за световно господство на КОМУНИЗМА...

В името на България или … /1/

“След 9 септ. 1944 г. евреите-комунисти в съучастие с българските комунисти, подтиквани и насърчавани от руските евреи-комунисти от Москва и по указания на Синедриона (тайното еврейско правителство), масонските ложи и еврейското лоби в САЩ и Англия започнаха систематично да унищожават цвета на българската нация...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!