Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Строго секретно: Инструктажът на ДС за провеждане на "възродителния процес"

alt
"Голямата екскурзия" от лятото на 1989 г. е продължение на политиката на комунистическия режим срещу българските турци, подложени на насилствено преименуване и забрана на религиозните им обичаи с "възродителния процес от края на 1984 г. и началото на 1985 г. | Източник: byalizvor.eu.

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува строго секретно предложение относно: Инструктажа във връзка с провеждане на мероприятия за подмяна на турско-арабските имена. Документът е на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия, но се отнася до целия състав на Държавна сигурност.

Той е подготвен на 17 януари 1985 г. в разгара на насилствената смяна на имената на българските турци и бунтовете срещу акцията, засегнала над 800 000 души и е подписан от началника на Шесто управление ген. Антон Мусаков.

„Мероприятията по подмяната на турско-арабските имена ще се провеждат при изключително сложна оперативна обстановка. Това налага целият състав на Държавна сигурност да работи при пълна мобилизация и натовареност, при удължено или непрекъснато работно време”, се посочва в началото на документа.

В него е описана организацията в МВР при провеждането на „възродителния процес” и задълженията на ръководителите в централните поделения на ДС, както и по места.

Набелязани са редица мерки за ограничаването на бунтовете и протестите, сред които и недопускането на български турци до столицата и окръжните центрове.


Създаване на специални контролно-пропускателни пунктове

Сред предложенията фигурира и създаването на контролно-пропускателни пунктове между отделните населени места, където се провежда насилственото преименуване и съседните окръзи. Предвижда се да се използват възможностите на КАТ за пресичане на пътуване с лични МПС по време на „мероприятието”.

Идеологическото управление на ДС предлага незабавно да бъдат изведени и да не се допуска по никакъв начин в районите, където се провежда „възродителния процес” граждани на Турция, западни и необвързани лица, включително граждани на Югославия и Румъния.


Прекъсване на телефоните

Предвидено е в населените места да бъдат прекъсвани телефонните връзки, а след приключването на „възродителния процес” под различни предложи да не се допуска телефонна връзка с Турция.

Шесто управление предлага да се обезпечат с надежда охрана всички отговорни местни партийни и държавни ръководители, партийните комитети и народните съвети, като се вземат бързи и ефикасни мерки за пресичане дейността на лицата, които се заканват или подготвят терористични актове.


Разясняване на политиката на БКП на агентурния апарат

Всеки един оперативен работник е задължен да осигури бързо получаване на информация от агентурата, особено за намерения или подготовка за извършване на „остра подривна дейност, диверсии, организиране на масови безредици, нелегални организации и други националистически прояви”.


Спечелване на колебаещите се агенти – чрез заплащане

„На всички агенти с турско-арабски имена да се разясни политиката на партията във връзка с провеждащите се мероприятия”, се посочва още в документа. Според Шесто управление следва „открито да им се постави въпроса, че те трябва да приемат български имена и активно да съдействат за успешното изпълнение на тези мероприятия”.

Важността за спечелването на агентите – български турци на страната на режима изисква „да се положат особени грижи за укрепване на колебаещите се, включително и чрез заплащане”.

Шесто управление на ДС предвижда да се ангажира цялата агентура за оказване на положително влияние, „включително разколебаване на лица и групи, които подготвят остри и масови националистически прояви”.


Политически изявените – арестувани и в Белене

В документа е посочено, че е необходимо всички лица от т. нар. вражески контингент, съдени за „политически престъпления” да бъдат арестувани, а след преценка да се предложи кои от тях да бъдат изпратени в затвора „Белене” или разселени.

Незабавно задържане, даване под съд и разселени са мерките срещу активните български турци от средите на младежта, интелигенцията, мюсюлманското духовенство и лидерите на новосъздадените протестни групи.


Профилактика – ДС действа твърдо и безкомпромисно

В документа са набелязани и редица профилактични мерки, които трябва да убедят българските турци, че органите на Държавна сигурност действат „твърдо и безкомпромисно” за пресичане на всякакви „нелоялни и враждебни прояви”.

Към документа е приложено пет странично приложение, в което е синтезирана обстановката по окръзи. Приложението е от 23 януари 1985 г. В него се предлага да бъде съкратена процедурата по изпращането на изявени противници на „възродителния процес” в затвора „Белене”.

Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и края на тоталитаризма”, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!