Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шесто управление преди "възродителния процес": Да създаваме лидери-агенти сред българските турци

alt
Началникът на Шесто управление на ДС ген. Петър Стоянов (вляво) получава поздравления от председателя на КГБ ген. Юрий Андропов | Снимка: Музей на МВР.

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува строго секретно Предложение относно: изграждане на централизирана система на ДС за оказване на положително въздействие върху съзнанието на националистически настроените български турци чрез използване на силите и средствата на органите на МВР и преди всичко агентурата за влияние.

Документът е от 1981 г. и предшества насилственото преименуване на българските турци през 1985 г. Предложението е изведено за подпис от началника на Шесто управление ген. Петър Стоянов, но такъв липсва. Въпреки че е замислен да бъде утвърден от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов. Неговият подпис обаче също не е положен.

Независимо от това документът представлява интерес от гледна точка на позицията на управлението за борба с идеологическата диверсия в ДС по отношение на политиката, която репресивния апарат на БКП трябва да води срещу активните българските турци, определени от режима като лица, провеждащи „протурски национализъм”.

 В Шесто управление се позовават на политиката на БКП спрямо българските турци и приобщаването им чрез комплексни мероприятия в икономиката, изкуството и културата.

Със своите специфични методи Държавна сигурност е трябвало активно да подпомага процеса за изграждане на „единна българска социалистическа нация”.

Шесто предлага редица мерки, сред които изпъква предложението за вербуването на по-активните представители сред българските турци, лидери в неформални групи, като успехът на привличането на такива хора, според идеологическото управление, е това да стана на основата на зависимост или материална заинтересованост (срещу възнаграждение, б.а.).

При неуспех Шесто предлага към подобни обекти да се подхожда с внедряването на агенти в такива групи, които „с целенасочени наши мероприятия да се утвърди като неин лидер”.

Въпреки че документът не е утвърден тактиката на Шесто управление на ДС изглежда се е увенчала с успех в Държавна сигурност.

Ахмед Доган – агент „САВА” е типичен пример за изграждане на агент на влияние, чийто обществен статут и академичен статут преди промените е изцяло продукт на ДС, макар и той да не агент на Шесто управление на ДС, а на Първо управление на ДС.

Макар Шесто да не предвижда през 1981 г. как подобни агенти биха могли да влияят в партийното строителство в България, случайно или не след 10 ноември 1989 г. точно агенти на ДС сред българските турци като Доган (1990) и Лютви Местан – агент „ПАВЕЛ” (2013) оглавяват партия като Движение за права и свободи, която дълги години по време на прехода играе ролята на балансьор, а и участва активно в управлението на страната в коалиция с БСП и НДСВ.


Документът е включен в разширеното издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!