Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антоний Гълъбов: Решението на КС ще усили недоверието в институциите

Антоний Гълъбов

Не виждам политическа воля, а налагане с болшевишки план, на един модел на управление, който очевидно няма да проработи, коментира социологът . Поведението на Конституционния съд по казуса "Пеевски" е знак за задълбочаване на кризата на доверие в институциите у нас, каза социологът Антоний Гълъбов пред БНР. Според него това не е решение, а отбягване на произнасяне на становище – "това по същество означава да не решиш казуса и да прехвърлиш отговорността, която би трябвало да е съсредоточена в КС, върху обществото". Гълъбов изтъкна, че поне за него в по казуса с Делян Пеевски българският Конституционен съд не е бил на висотата на отговорността си, което е абсолютно неприемливо. Социологът допълни, че кариерата на Делян Пеевски като магистрат не е много дълга, но сега ще продължи с това, че той има пълен достъп до най-високите нива на секретност в държавата без да е шеф на ДАНС.

Същественият проблем е в отказа на ръководството на парламента да управлява в тази криза, защото аз виждам по-често г-н Миков на "Позитано" 20, отколкото в ролята му на председател на Народното събрание, а парламентът очевидно не може да функционира по този начин, коментира още Антоний Гълъбов. Той намира заочевидна необходимостта "да се предприемат мерки, да се създадат някакви контактни групи, да започне да се работи за постигане на съгласие поне по отношение на елементарни неща".

Не виждам политическа воля. Виждам усилие за налагане с болшевишки план, на един модел на управление, който очевидно няма да проработи, каза още Гълъбов.

По отношение на обвързаността между БСП, "Атака" и ДПС, той коментира: Имаме една особена фигура на триъгълник, в която отношенията между "Атака" и ДПС преминават през БСП и тази доста сложна конфигурация за постигане на съгласие очевидно не работи. Още повече при положение, че "Атака" разчита да увеличава цената на собственото си присъствие по този механичен начин.

Антоний Гълъбов коментира и поведението на премиера и министрите от кабинета. По думите на социолога премиерът постепенно започва да придобива все повече самочувствие и смята, че при всички положения е в състояние да наложи собственото си присъствие във властта, но това е път, който ще го заведе много встрани от това, което Орешарски очаква.

"Голяма част от министрите в кабинета промениха поведението си през последните седмици. Те все повече се убеждават, че живеят на онова непристъпно място, до което никой не може да стигне и ще управляват може би един мандат, а може би и два. Това е много опасна загуба на чувство за реалност, в политиката тя е най-опасна", изтъкна Антоний Гълъбов пред БНР. /radar.bg/svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!