Следвайте "Буднаера" в Телеграм

69 години от преврата на 9 септември 1944

Петко Бочаров: На 9-ти септември 1944 г. нямаше всенародни тържества

София /КРОСС/ Днес се навършват 69 години от преврата на 9 септември 1944 г. На тази дата военни части на съветската армия свалят правителството на Константин Муравиев, като на власт идва Отечествения фронт. В първите дни след преврата голяма част от политическите съперници, както и представители на интелигенцията биват избити. Броят на жертвите е между 20 000 и 40 000 души.  Незаконният Народен съд произнася 2618 смъртни присъди. Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ -княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България. Народният съд произнася 1226 доживотни присъди. 946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите. За сравнение на Нюрнбергският процес, който изправя пред съда ръководителите на нацистка германия на смърт са осъдени 12 души, а трима са осъдени на доживотен затвор. След деветосептемврийският преврат в България се установява сталинистки режим, който откъсва за 45 години страната от европейските демокрации.

Тоталитарната власт изгражда десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща своите опоненти. Близо 300 000 българи намират смъртта си по време режима, подчинил България на волята на Съветския съюз.

Петко Бочаров: На 9-ти септември 1944 г. нямаше всенародни тържества

/КРОСС/ Няма друга държава в света, където да се използва понятието "Цар Освободител". Няма друга нация, заразена до такава степен от комунизма. Това каза в студиото на ТВ7 журналистът Петко Бочаров. [...]

По спомените на Бочаров за случилото се на 9-ти септември 1944 г. никой не е разбрал какво точно става в София в този ден. "Нямаше всенародни тържества и празненства. Посрещането на партизаните с цветя го гледах после по кинопрегледите. На живо не съм виждал такива неща. На 9 септември си бях в София и не помня някой да е излизал по улиците и да е празнувал", каза журналистът.

"Вярвам, че България ще върви напред и предстоят хубави времена за нашата нация. Ние сме преживели четири национални катастрофи. Преживял съм три епохи-царска България, комунистическа България и демократична България. Последната, след 10 ноември 1989 година, ми харесва най-много. Тогава журналистиката беше много свободна. В последните години забелязвам, че има известно ограничаване върху свободата на словото. Най-голяма беше цензурата по комунистическо време", коментира още дългогодишният журналист Петко Бочаров.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!