Следвайте "Буднаера" в Телеграм

desebg.com

МОБ "Св. Никола" – банката на първаците, братът на Безуханова излезе щатен служител на Първо главно

alt
Любен Гоцев е член на Надзорния съвет на МОБ „Св. Никола” в периода 1997-1998 г. | Снимка: БТА.

Написано от Христо Христов

Създадената през декември 1994 г. Международна ортодоксална банка (МОБ) „Св. Никола” с право може да се нарече банката на първаците – тъй като е обединила ключови кадрови офицери от бившето Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването).

Това стана ясно от проверката на комисията по досиетата за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на ръководството на „Инвестбанк” и свързаните с нея преди това трезори МОБ „Св. Никола” и „Нефтинвестбанк” АД (решение №2-225 от 7 август 2013 г.).

/razkritia.com/ Самата Саша Безуханова засега отказва да коментира скандалните разкрития за брат й. Припомняме ви, че бившата шефка на българския клон на “Хюлет-Пакърд” стои в основата на платформата “България може”, чиято идея, по думите на създателката й, не е да влиза в политиката. Специалисти обаче са категорични, проектът на Безуханова със сигурност ще се превърне в партия, тъй като освен подкрепата на олигарха Иво Прокопиев, се очаква зад нея да застанат и президента Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева. Самата Безуханова е сред най-близките хора на Прокопиев и неговия кръг “Капитал, който също ще я подкрепи при евентуално влизане в парламента.

От разкритите 10 имена, членове на управителни, контролни и надзорни органи на МОБ „Св. Никола” 7 са свързани с ПГУ, като от тях 6-ма са щатни служители на разузнаването при комунистическия режим.

Сред имената прави впечатление  това на Станислав Безуханов, щатен служител в управление „Научно-техническо разузнаване” в ПГУ от 2 февруари 1989 г. Станислав Безуханов (1957) е брат на Саша Безуханова (1962) и името му изплува наскоро, покрай това на сестра му.

Това лято Безуханова напусна поста директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за „Развиващи се пазари”, след като преди това беше повече от 10 години генерален директор на Хюлет-Пакард за България и обяви, че започва нов граждански проект „България може”, който в различни публикации в медиите се определя като основата на бъдеща партия.

alt

Станислав Безуханов (вдясно) показва през 2006 г. картина от фотографската си изложба на министъра на образованието Даниел Вълчев | Снимка: paper.standartnews.com.

Станислав Безуханов, който през последните години се подвизава като фотограф, обикалящ света, е разкрит в качеството му на член на Надзорния съвет на МОБ „Св. Никола” от декември 1994 г., т.е. още в началото на основаването на банката, до февруари 1997 г.

Сред обявените имена на щатни служители на ПГУ в МОБ „Св. Никола” е и това на ген. Любен Гоцев, бивш зам.-началник на разузнаването при комунизма работещ под дипломатическо прикритие, зам.-министър на вътрешните работи по време на трансформацията на БКП в БСП и на ДС в нови специални служби през 1990 г., министър на външните работи във второто правителство на Андрей Луканов, дипломат, един от учредителите на генералското движение на „Позитано” 20, а след това и към днешна дата най-яркото име от кръга „Монтерей”.

Този път той е обявен в качеството му член на Надзорния съвет от февруари 1997 г. до април 1998 г.

Горан Симеонов, друг щатен служител на ПГУ и председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса, е бил  член на Управителния съвет на МОБ „Св. Никола” от декември 1994 г. до май 1998 г.

Огнян Пеовски, изпълнителен директор в банката от декември 1994 г. до декември 1996 г. и Цветан Начев, изпълнителен директор от декември 1994 г. до май 1998 г., също са кадрови служители на ПГУ. Такъв е и Стоян Мишев, председател на Надзорния съвет на МОБ „Св. Никола” от декември 1994 г. до април 1998 г.

МОБ „Св. Никола” е създадена в края на 1994 г. с капитал от 465 млн. лв. и от малко над 200 акционери.  Най-големият акционер е Руската патриаршия с квота от 150 млн. лв. След нея е Българската православна църква, представена от епархиите и манастирите си, която е записала 58,2 млн. лв. Арменската апостолическа църква е записала 26 млн. лв., а гръцки делови кръгове са записали 40 млн. лв. на квотата на Гръцката патриаршия.

При създаването е огласено, че процент от средствата ще бъдат отделени в специален фонд за подпомагане на Българската православна църква,

През 1998 г. акционерите на МОБ „Св. Никола” влизат в остър конфликт, който налага дори назначаването на квестори от БНБ. Впоследствие борбата за власт в банката е спечелена от Митко Събев и групата фирми около „Юкос петролеум”, които я преименуват в „Нефтинвестбанк”. Губещата страна в спора начело с бившия шеф Цветан Начев води години наред съдебни дела за собствеността върху банката.

През 2002 г. „Нефтинвестбанк” е преименувана в Търговска банка „Инвестбанк” АД, в която свързаната с банкерката Петя Славова „Феста Холдинг” АД е най-големият акционер с 49,50 процента. Самата Петя Славова държи 14, 56 процента и е председател на Надзорния съвет на трезора.

Проверката на комисията по досиетата е обхванала общо 47 лица на ръководни постове в МОБ „Св. Никола”, „Нефтинвестбанк” и „Инвестбанк”. С „Инвестбанк” е свързано само името на Пенчо Черкезов, който е член на Управителния съвет от април 2005 г. до ноември 2011 г. и прокурист (2005-2006). Той е разкрит като нещатен служител на ДС и Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) от 1978 г. 

От март 2013 г. комисията по досиетата започна проверките на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банки. До момента са обявени проверките на следните кредитни институции:

Информации за всички тях може да намерите в секцията COMDOS, рубрика "Решения" на сайта.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!