Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Без давност за престъпленията на комунизма в Европа

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува предложение за препоръка за наказателна неотговорност за извършителите на престъпленията на тоталитарните комунистически режими в Европа. То е внесено на 18 юни 2013 г. в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от нейния член и бивш депутат от СДС Лъчезар Тошев и други негови колеги в ПАСЕ.

През 2006 г. Асамблеята прие резолюция 1481 за международно осъждане на тоталитарните комунистически режими, като по този начин ПАСЕ става първата международна организация, осъдила ясно и категорично престъпления на тоталитарните комунистически режими.

Новото предложение, внесено от Лъчезар Тошев и други членове на Асамблеята, предстои да бъде дискутирано и към момента то е подкрепено от членовете, които са го подписали. Те са общо 24 души, от които 5-ма от България.

ПАРЛАМЕНТАРНА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА

Документ 13234/18 юни 2013 г.

НАКАЗАТЕЛНА НЕОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ТОТАЛИТАРНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМИ В ЕВРОПА

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕПОРЪКА

Единствено справедливостта може да доведе до помирение и преодоляване на разцепленията в обществата, разделени от репресиите на тоталитарните комунистически режими, както и до възстановяване на обединението около общи ценности.

Много бивши комунистически страни прилагат юридическа давност от 20 или 30 години, което прави невъзможно да се изправят пред съд извършителите на най-тежките престъпления, така както това се прави спрямо престъпленията на национал-социалистическите режими, с което тази наказателна неотговорност за извършителите на престъпления срещу политическите им опоненти, става пагубна за обществените морални ценности.

Тази ненаказуемост противоречи на разпоредбите на Европейската Конвенция за защита на Правата на човека и на Международния пакт за гражданските и политическите свободи, които гласят, че техните принципи не могат да възпрепятстват съдебни процеси и наказания на всяко лице, за всяко действие или бездействие, което по време на извършването му е било престъпление съгласно общите правни принципи признати от цивилизованите нации.

Когато тези престъпления са били част от репресивната политика на тоталитарните режими и жертвите са били лишени от тяхното право на юридическа защита, никаква давност не трябва да се прилага, в съответствие с фундаменталния принцип на правото "Contra non valentem agere nulla currit praescriptio".

Част от тези престъпления попадат под дефиницията за Престъпления срещу човечността, така като те са описани в Чл. 6-c от Хартата на Международния военен трибунал, потвърдени с Резолюция 3 (I)/13.02.1946 и Резолюция 95(I)/11.12.1946 на ООН, Конвенцията на ООН за неприлагане на давност за военни престъпления и престъпления срещу човечността и чл.7 от Римския статут на Международния наказателен съд.

Поради това Парламентарната Асамблея призовава Комитета на Министрите да проучи тези случаи и да препоръча на страните-членки да приложат подходящи законодателни мерки за да гарантират справедливост на жертвите и наказание за извършителите на тези престъпления.

Подписали:

Лъчезар Тошев, България, ЕНП/ХД
Лолита Чигане, Латвия, ЕНП/ХД
Аксел Е. Фишер, Германия, ЕНП/ХД
Ерих Георг Фриц, Германия, ЕНП/ХД
Валериу Гилечи, Молдова, ЕНП/ХД
Джема Грозданова, България, ЕНП/ХД
Норбер Опер, Люксембург, ЕНП/ХД
Михел Хайнрих, Германия, ЕНП/ХД
Андрес Херкел, Естония, ЕНП/ХД
Йоахим Хьорстер, Германия, ЕНП/ХД
Анете Хюбингер, Германия, ЕНП/ХД
Станислав Иванов, България, ЕНП/ХД
Александър Ненков, България, ЕНП/ХД
Александър Николоски, БЮР Македония, ЕНП/ХД
Петър Петров, България, ЕНП/ХД
Мариета Пурбо-Люндин, Швеция, ЕНП/ХД
Йоханес Рьоринг, Германия, ЕНП/ХД
Кимо Саси, Финландия,ЕНП/ХД
Ирена Соколова, България, ЕНП/ХД
Карин Стренц, Германия, ЕНП/ХД
Егидиус Варейкис, Литва, ЕНП/ХД
Лука Волонте, Италия, ЕНП/ХД
Йохан Вадефул, Германия, ЕНП/ХД
Емануелис Зингерис, Литва, ЕНП/ХД.

Лагерите на смъртта

Кольо Колев от лагера "Слънчев бряг": За мен най-виновни са Мирчо Спасов и партията

Жените живееха в другото крило налагера. Работеха заедно с нас същата работа. И тях ги биеха постоянно. Гавреха се, завираха им неща, където не трябва. Вечер някои ги водеха до бъчвите с вода, Ръжгева или Куна им поливаха да се измият от кръста надолу и ги вкарваха в канцелариите. Изнасилваха ги постоянно, те не смееха да протестират. Защото иначе ги чакаше смърт. Беше много страшно...

Отровните корени на комунизмаЧервената симфония (революцията под рентген)

Блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Христиан Раковски...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!